"Да бъдеш или не? Това е въпросът".
Знаменитата фраза на Шекспир, която съвременната младеж шеговито изписва на английски "Two beers or not two beers?". Извън шегата, популярният Шекспиров монолог може да бъде перифразиран за всеки, интересуващ се от политика в Кърджали, до нееднозначното "Доган или Ердоган?"

"А защо не и двамата?",
би запитал някой? В очите на хората единият от началото на демократичния преход защитава правата на турците в България, а другият е съвременния идол на турците в Турция и по света, сравняван често със създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.
Да, ама не. Двамата са като куче и котка.
Неразбирателството между тях не е тайна за никого. Преди Ердоган да дойде на власт през 2002 година, част от "голямата политика" на ДПС бяха взаимоотношенията на Движението с Турция и естествено гласовете от там. Но после? Нещата се усложниха.
Разграничителните линии между Доган и Ердоган са много и изплуваха постепенно през годините.

В идеологически аспект Доган държи на либерализма и кемализма,
докато Ердоган е привърженик на консервативните и религиозни ценности. Турският президент никога не е припознавал ДПС като “протурска партия”. А изселниците ни в Турция симпатизират на Ататюрк до степен "култ към личността" и на избори гласуват твърдо против Ердоган.
След един десетгодишен проучвателен период, през който стана ясно, че ДПС безалтернативно държи контрола над турското малцинство в България, Ердоган даде благословията си за създаване на "нова турска партия". Тя бе повод тогавашната "дясна ръка" на Доган Касим Дал да напише "кървавото писмо", а на 1 декември 2012 година в НДК бе учредена Народна партия "Свобода и достойнство", като за председател бе избран също много близкия тогава до Доган младежки лидер Корман Исмаилов. Подкрепата от страна на Турция за новоучредената партия бе прокарвана чрез влиянието на турското посолство в България, а Исмаилов се снима лично с Ердоган, като общата им снимка бе разпространявана в предизборната кампания като доказателство за топлите нови взаимоотношения.
Но политическият проект не хвана дикиш.

Три години по-късно съдбата изпрати нов повод за ревизиране на турската политика в България.
Покрай обтегнатите отношения на Турция и Русия заради сваления самолет, Доган зае позиция, която бе разтълкувана в Анкара като… „открито се афишира на страната на братушките“. И последваха брутални изпълнения.
След новогодишното слово на почетния председател на ДПС в края на 2015 година, действащият партиен шеф Лютви Местан бе свален от председателския пост по безпрецедентен начин. Без конференция, против устава – казва Местан. Тогава излязоха на светло и горещите връзки на Местан с посолството на Турция, когато той се скри за часове в дома на посланик Сюлейман Гьокче. Последва очакваното учредяване на нова партия с благозвучната абревиатура ДОСТ ( Демократи за отговорност, свобода и толерантност). Този факт показа и последователността в усилията за разграничаване на Ердоган от Доган. Имаше и още наливане на масло в огъня.
На 11 февруари 2016 година в турските медии изтече информация, че Турция е издала забрана на нейна територия да влизат Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски. Тя се появи в близкия до президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган вестник “Сабах” и според изданието забраната е наложена заради “антитурските му позиции след кризата с руския самолет". Информацията бе и официално потвърдена от посолството на Турция в София.

Отношенията Ердоган-Доган тотално се влошиха след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
Тази дата, на която 251 турски граждани жертваха живота си, заставайки с голи ръце срещу армията, се превърна в начало на новото летоброене на турската държава. Реджеп Тайип Ердоган посочи като организатор на опита за преврат организацията на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, която бе наречена Фетуллахова терористична организация (FETÖ). Започна мащабна чистка срещу негови последователи във всички сфери – съдебна система, полиция, образование, медии, бизнес. Всеки заподозрян за връзки с Гюлен се превърна автоматически във враг на държавата. В този "черен списък" зае мястото си и ДПС. Не бе минал и месец от опита за преврат, когато на 11 август държавната Анадолска агенция обяви скандалната новина, че депутати от ДПС симпатизират на Гюлен. Информацията бе, че Анкара следи ДПС под лупа за връзките с ФЕТО, а общите антитурски действия на ДПС и ФЕТО са обект на анализи. И турски, и български медии подхванаха разнищването на естествения въпрос "Враг ли е Доган на Ердоган? ".
В толкова чувствителен за турската държава момент едва ли можеше да има по-сериозно обвинение.
(Следва)
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/1/20 10:00

    Нито единия, нито другия...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/1/20 10:04

    Някой ще познае ли,кой или кои създадоха партиите НПСД и ДОСТ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/1/20 10:17

    Ерхан Алемдар. Много неточности има в статията. Няма как Нурджиите (Фетоджиите) да са в комбина с ДПС, защото Нурджиите (Фетоджиите) не искат Ататюрк, а ДПС били привърженици на Ататюрк. 1997-98 Нурджиите (Фетоджиите) бяха изгонени от мюсюлманските училища именно от Главно Мюфтийство и ДПС. Веднага след това Ердоган и Нурджиите (Фетоджиите) се обединяват и Ердоган става Министър на Р.Турция. Ердоган вкара Нурджиите (Фетоджиите) във властта в Р.Турция, а не Ахмед Доган. Всички знаят, че Ердоган и Нурджиите (Фетоджиите) са против Кемал Ататюрк и ползват религията за политическите си цели, което им дава близост в техните възгледи. Историята не бива да се изкривява. Тя показва кой какъв е и какво цели. Драги ми Ерхан Алемдар Имам чувството, че се опитваш да правиш разделение между привържениците на Ердоган и Доган. Не ти прави чест. Моля редакцията да публикува коментара ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/20 18:36

      Nurciite sa si sıvsem drugi...
      Fetö ciite sa sıvasam drugi i imat mnogo obschti tochki s Doğan i DS/DPS/HÖH

      Изтриване
    2. Анонимен15/1/20 19:05

      DPS ne razprostranqvashe li bezplatno po selata vestnika na FETO ,ZAMAN,?

      Изтриване
    3. Анонимен16/1/20 07:25

      Че ДПС подкрепя Доган пише Анадолската агенция. Тя е държавна, тоест не може да пише така без благоволението на Ердоган.Освен това хората говорят с факти, а не с предположения.

      Изтриване
  4. Анонимен15/1/20 12:09

    Удобен момент ДПС да бъде закрита /причини колкото искаш/ а двойното гражданство ликвидирано!

    ОтговорИзтриване
  5. зафер ертюрк15/1/20 12:54

    Първо АЛЛАХ, После ВЕЛИКА ТУРЦИЯ.
    Второ Мухаммед.
    Трето АТАТЮРК.
    ДОКАТО Е ЖИВ ЕРДОГАН.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/1/20 13:03

    Razbira se che Erdogan e velik prezident a Dogan e agent i ne e vqrno che e zashitnik na turcite v BG

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/1/20 13:03

    Kak sravnqvate velikiya ERDOGAN s drundarskiya mafiot

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/1/20 13:07

    Ерхане...идеологиите са за идеолозите...тези двамата са опортунисти и хитри...ръководени са единствено от идеологията на собственото си его, маскиран от социолозите като морален реализъм...отношенията между двамата е ясна...опит на единия да се меши в бизнеса на другия...дано Диктаторът от Анкара не успее (казвам въпреки че не съм ДПСар.)...Ердо използва яко...докато нашият Доган няма такава характерна черта...иначе и двамата са послушковци пред Руската мечка...както и Бобо от Банкя..анладънмъ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/20 19:08

      Bez Turcia ,Rusia e nishto za da sleze na toplite moreta na rusnacvite im trqbva blagosloviyata na Erdogan

      Изтриване
  9. Анонимен15/1/20 18:36

    До 10:17 Браво, много неща знаеш ама само на празно.Бош лаф

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/1/20 22:11

    Къде сте тръгнали да сравнявате кон и магаре вголямата политика

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/1/20 22:44

    И двамата са един дол дренки, единия се опитва да контролира турците в Турция, другия тези в България. Имат едни и същи Господари и се борят само за надмощие .. В сравнение с Империята от пари и власт на Ердоган, Доган е само мишка, но е Господар в България.И двамата са елементи на Старата Нова система, която много скоро ще рухне...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/1/20 00:52

    Nito edinie nito drugia samo ATATÜRK....ALLAH türk korusun ve yüceltsin mücadelemiz TURAN'a kadar...Erdoğan koito e gruzinec ne moje dae lider na turcite nai malko na izselnicite...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/1/20 07:22

    Аз, средностатистическия кърджалиец избирател многократно съм показвал и доказвал за кого гласувам.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/1/20 10:21

    Мога да Ви кажа, че са си оплели кошниците за 10 поколения напред от безхаберието на "НАРОДА" си...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.