След отварянето на прохода Маказа драстично се увеличил броят на туристите в Северна Гърция. Според изследването на Института на гръцките туристически предприятия провинция Родопи е гръцкият рекордьор по ръст на броя на посетителите, но „растежът на оборота е скромен“. Един от основните изводи е, че в Керамоти, Фанари, Мароня, Кавала и други курорти идват много българи, но харчат малко.

Българите са тези, които харчат най-малко пари за посещение (66,4 евро) и нощувка (30,6 евро), като същевременно правят и най-кратките екскурзии поради географската близост, пише в анализа. Туристите от Турия се определят като „най-добрите плащачи за нощувка“ – 85 евро. Но пък мечтата на хотелиери и ресторантьори са германците. На посещение те оставят 365,6 евро, като средно прекарват в Гърция 6,6 дни (по данни за 2018-та).
Според доклада, посещенията в 13-те региона на страната през периода 2016 - 2018 са се увеличили с 23% (от 28,38 милиона на 34,83 милиона). Съответно приходите от туризъм в Гърция през същия период са се увеличили с 23% (от 12,75 милиарда евро през 2016 г. на 15,65 милиарда евро през 2018 г.).
449 евро са средните разходи за посещение в Гърция през 2018 г. По този показател положителна промяна е отбелязана в 7 региона, докато в другите 6 парите от приходите от туристи намаляват.
Регион Източна Македония и Тракия е "шампион" в увеличението на процента на туристите в сравнение с всички гръцки региони, тъй като през периода 2016-2018 г. посещенията са се увеличили с + 42%, пише в доклада. Въпреки увеличението на туристопотока, растежът на оборота е скромен (+ 12%, от 288 милиона евро до 322 милиона евро) спрямо предходния период.
Източна Македония и Тракия е административна област в североизточната част на Република Гърция. Административно включва македонските номи Драма и Кавала, както и тракийските Ксанти, Родопи и Еврос. Център на областта е Комотини. Тази административна единица почти съвпада с историко-географската област Беломорие.

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/2/20 10:24

    Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/2/20 12:14

      hodi Rejepe na tova more da pokazvash na decata che kato gi voidat ot uchilishte gledat izplasheno ot obshtinata ne izlizali moje da ne e koi znae kakvo more no barem ti e blizko i ne vzimai babata kato mestnite miuslita gurci zart zart da pravi sus shalvarite u moreto

      Изтриване
  2. Анонимен16/2/20 13:34

    Освен направо да ви даваме парите, идвайки, и да си ходим. Северна Гърция изживя ренесанс благодарение на българските граждани, тази провинция на гъза на географията щеше да умре

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/2/20 14:45

    Хайде сега да не казвам колко пъти са ме обслужвали без касова бележка в Гърция, особено в ресторантите... При народ ,за който национален спорт е укриването на данъци, да ми обясняват колко малко харчели българите е меко казано нескромно....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/2/20 13:16

    Доколкото мога да смятам германците оставят по 55,40 евра средно на ден!!! Не виждам голяма разлика между тях и нас при положение, че за два дни с една нощувка оставяме 97 евра или средно 48,5 евра! И правим посещения почти всяка събота и неделя от май до октомври!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/2/20 13:18

    Та самите гърци от близките райони колко харчат в Гърция, като основно пазаруват в Кърджали???

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/2/20 14:53

    искам да ми кажат къде е 30 евро цената на нощувка?
    и като дойдат богатите гърци и толкова не оставят в България хахахаха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.