Само след 50 години из величествената Родопа планина хората ще бъдат кът. Едва по 15 души средно на квадратен километър ще бъде населението в областите Кърджали и Смолян през 2070 година. Това сочат анализите на демографската криза. Двата региона се топят със скорост от няколко стотин души в година.
152 873 живеят в област Кърджали към момента. Според прогнозите на Националния статистически институт, след 20 години населението в област Кърджали ще наброява 121 519 души. През 2070-та в 7-те кърджалийски общини ще живеят едва 85 368 души.
Населението в областта застарява подобно на тенденциите в цялата страна, въпреки че Кърджали е сред областите с по-бавно обезлюдяване. Причините за това са както по-високата, макар и също отрицателна, раждаемост, така и фактът че Кърджали е сред малкото области, в които заселените са повече от изселените.
Коефициентите на възрастова зависимост в областта също са по-благоприятни от тези в страната. Отношението на населението на над 65 г. към това на 0-14 г. е 137% (при 148% в страната). Кърджали остава областта с най-нисък дял на градското население – 41% при 73% в страната през 2017 г., въпреки че гъстотата на населението в урбанизираните територии е сравнително висока.
Четете в петък в Темата на броя в „Родопи voice“:

Купуваш и бягаш! Политиката на „тъмните джамове“ - народ в избирателни списъци
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/2/20 09:49

    Halki batirdiz pislikler, ac doymayan pislikler

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/2/20 11:08

    За това нещо най голям дял има ГЕРБ.С тази популиска политика,с това лицемерие,а най вече с този управленчески потенциал няма как да се подобрят условията за живот.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/2/20 12:05

    Тази цифра е само на хартия.Смъквайте поне с 50 хиляди бройката...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/2/20 19:00

    Топим се но строим

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/2/20 23:44

    Тамън. Ще има къде да се паркира и ще е по спокойно

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.