Сервизи бият тревога, задава се екопроблем

Няма депо за съхранение, няма специализирани фирми, а скоро планини от непотребни автомобилни гуми ще се превърнат в екобомба за Кърджали. Затова бият тревога собственици на автосервизи в областния град пред екип на 24rodopi.com.
Проблемът идва от новото изискване старите автомобилни гуми да се съхраняват в съответния сервиз, където е била извършена смяната. Част от обектите обаче изпитват затруднение със стопанисването им и вече няма къде да ги складират. Този факт дори поражда конфликти между собственици и наематели.
„Има натрупани гуми до прозорците ми. Погледнете какво чудо е навсякъде“, отбелязва възрастна жена – собственик на обект, в който се помещава автосервиз.
Управителят на центъра за монтаж на гуми от своя страна също негодува. „Не е само при нас, така е с всички гумаджийници. Ако трябва в Пловдив ще ги закарам, ще платя, само да не пречат“, посочва шефът на сервиза.
До този момент са се справяли с непотребните гуми, като са раздавали част от тях за различни битови цели, твърди един от работниците. „Бяха двойно повече от това, което виждате. Взеха ги хора, на които им трябват за саксии, бентове си правят от тях, животновъдите пък ги слагат под балите. Няма място тук, няма и депо, където да ги изхвърлиш“, посочва служител. Оказва се липсват и специализирани фирми, които да се занимават с подобна дейност.
От отдел „Опазване на околната среда“ в Община Кърджали обясниха, че всеки специализиран сервиз трябва да сключи договор с Организация по приемане на износените автомобилни гуми, а те от своя страна да се погрижат за тяхното оползотворяване.
Припомняме, че за изхвърлянето на непотребните вече гуми има нов регламент. Досега те се предаваха в оторизирано за целта депо до бл. 95 в кв. „Възрожденци“. Това обаче вече не е възможно, според предписание на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.
Излезлите от употреба гуми са и се превръщат във все по-голям проблем за много развити държави. Причините са комплексни. Много от качествата на гумите, които им придават устойчивост на износване, размекване, разграждане под въздействието на ултравиолетови лъчи, разтворители и биологични агенти, ги правят трудни за преработка и неподходящи за депониране.
Те не са биологично разградими, тъй като времето, за което се разлагат, е неопределено – над 100 години. Купищата гуми представляват голяма опасност при евентуален пожар. Пламъците от тях се погасяват изключително трудно, отделят се и много токсични газове.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/2/20 14:59

    Във контейнера и за Италия.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/2/20 16:38

    Hahahaha...gumite na sadia izpalnitelia i arhitekta...hahahaha...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/2/20 22:49

    Бойко ще ги прати в Италия.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.