Няма да има отсрочка за кредитите на физически лица по време на извънредния режим. Парламентът, който приема законовите промени, узаконяващи извънредното положение, отхвърли предложението до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица. Извънредното положение ще е в сила до 13 април, но може да бъде удължено.
Първоначално предложението беше прието на заседанието на правната комисия в чътвъртък. Идеята бе вноските да останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения, и банките да не предприемат никакви юридически стъпки за събирането им.
Процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства спират да важат до отмяна на извънредното положение. Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за неотклонение.
Няма да се налагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения.
Нотариалните производства също се ограничава само до неотложните такива.
Депутатите разрешиха министърът на здравеопазването да въвежда мерки и ограничения, определени в закона.
Отпаднаха предвидените санкции срещу медицински лица, които откажат помощ на заразени с коронавирус.
По време на извънредното положение работодателите ще могат да възлагат надомна работа на служителите без тяхно съгласие. Работодателите могат да пускат дори и без съгласие служителите в половината от техния платен годишен отпуск.
Народното събрание разреши военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене текстове от Закона за действията по време на извънредно положение. Предложението беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров. „За“ него гласуваха 89 народни представители, „против“ – 55 и „въздържали се“ – 2, с което то бе прието.
Условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерски съвет. Депутатите разрешиха военнослужещите съвместно и координирано с други органи да може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.
Парламентът даде правомощия на военнослужещите да могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице до пристигането на органите на МВР, както и превозни средства.
Депутатите разрешиха на военните да използват физическа сила и помощни средства, само ако това е абсолютно необходимо. Дава се право на МС кога може и при какви условия да реши какви задачи да възложи на военните в условията на този закон.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/20 19:36

    За всичко може да има отсрочки и извънредно положение, но за КРЕДИТИТЕ НЕ.
    Давайте,сега ви се е паднало! Дерете кожата на народа!

    Протестите са забранени. И публични изнасилвания да приемете, няма кой гък да каже.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/3/20 20:06

    Няма да има отсрочки окей но ако сме не платежоспособни защото не работим заради неефективното положение при което вместо да беше овладяно заразата положението се влошава повече.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/3/20 20:54

    Мошеници..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/3/20 21:04

    Армията на шкембето в акция!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/3/20 21:25

    Ефекта е в ограничаване на свободите на гражданите. Така превителството на герп+дъпъсъ ще се задържи на власт още една годин.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/3/20 22:23

    Каква армия пък имаме ние!?!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/3/20 09:34

    Нали това е целта ......Така или бедният народ , да си изхарчи и последната скатана стотинка ..... обърнете внимание защо ли , вируса изчиства хората на пенсионна възраст и пенсионери ???
    Всичко е умишлено и със замисъл ..
    Трябва да намалее населението на Земята
    Така го искат шепата ръководители на Планетата ..

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/3/20 09:36

    Изкарате ловците вместо армията,те ще вършат по добра работа отколкото фуражките...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/3/20 09:50

    Това не може за е истина,как така няма да има атсрочка за кредитите... Аз мисля вече да се махна от тука,ако имате мазък,бягайте,това не е държава,а кожодерия

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/3/20 14:15

    spokoino...medbratiata sa im pusnali viruzi i na tiah...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/3/20 16:09

    Bankerite sa zarazeni s virusi...karantina v trezorite...oh, niama vaksina...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/3/20 21:11

    Ако хората си изтеглят парите от банките, да видим как ще раздават кредити. После шайката, която прокарва лобистки закони за тях ще си ходи. Не влизат в положение на хората, които ги издържат с лихвите и вложенията си.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.