„В момент, в който най-много се нуждаем от медиците, ние сме ги оставали без финансиране, принуждавайки много от тях да започнат да спират работа. Организират се дарителски кампании и ръкопляскания, а сме ги оставили без базово финансиране на основните им дейности. Не само не са им осигурени предпазни средства, но са оставени и без пари, с които да си купят", коментира д-р Стойчо Кацаров, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и два мандата народен представител.
В обръщение „Спасете здравните заведения!“, публикувано в „Право и здраве“, д-р Кацаров пише:
"Най-големият проблем, с който се сблъскаха редица държави е липсата на достатъчен капацитет на лечебните заведения да приемат и лекуват всички болни с COVID-19. В момент на рязко нарастване на броя на заразените, може да ни бъдат нужни всеки един лекар, медицинска сестра, санитар, всяко едно лечебно заведение. Капацитетът на нашата здравна система не е малък, но поради глупост може да го загубим, точно когато най-много ни трябва.
Като изключим няколко болници, първоначално определени за борба с COVID-19 и спешната помощ, в които бяха предоставени предпазни средства и допълнителни възнаграждения за персонала, всички останали болници, медицински центрове и лекарски практики се оправят кой както може. В Правителствените антикризисни мерки не са предвидени преки помощи за лечебните заведения, а те се очертава да получат и много по-малко пари от НЗОК.
През втората половина на месец март има огромна промяна в търсенето и предлагането на медицинска помощ. Ако при грипна пандемия броят на прегледите, изследванията и хоспитализациите се увеличава, в ситуацията на обявена епидемия от коронавирус и извънредно положение се наблюдава точно обратното – налице е рязък спад на броя на извършените медицински дейности на всички нива на здравната система.
Със заповед на здравния министър от 13 март са забранени профилактичните и диспансерни прегледи, имунизации, детски и женски консултации, които съставляват значима част от дейността на личните лекари и специалистите от извънболничната помощ. Пациентите са съветвани да не посещават личните си лекари, а да се консултират по телефона, но НЗОК не плаща за такива консултации. Отделно от това, хората са уплашени от COVID-19, знаят, че рискът от заразяване в лечебните заведения е по-голям и затова избягват посещенията и отлагат всяко планирано лечение, което може да се отложи.
Намаления брой прегледи в извънболничната помощ носи след себе си не само по-малко приходи от НЗОК, но също така и намаляване на приходите на лечебното заведение от потребителски такси и такси за други медицински услуги.
Намаления брой прегледи при личните лекари, означава и по-малко направления за изследвания и консултативни прегледи, което пък води до спад на приходите на диагностично - консултативните и медицински центрове, рентгеновите и клинични лаборатории и самостоятелните лекарски практики. Приходите на лечебните заведения за първична извънболнична помощ през месец март са не повече от 60% от тези през предишните месеци, а на лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ, дори още по-малко.
Подобна е картината и в болниците. Със заповед на здравния министър от 13 март бяха забранени всички планови операции, а те съставляват 90-95% от всички операции. Дейността на болниците през втората половина на март бележи рязък спад и повечето от тях ще отчетат за месеца от 40 до 60% намаление, а някои специализирани болници дори повече. Спадът в приходите на болниците от доплащане вероятно ще бъде още по-голям. Специализираните болници за рехабилитация пък на практика са прекратили дейността си.
Закономерно през последната седмица зачестиха съобщенията за затваряне на лекарски практики, за пускане в неплатен отпуск на работещите в МЦ, ДКЦ и дори в болници.
Ситуацията е абсурдна“.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/3/20 13:31

    Важното е че пари за самолети има и то още години преди да са произведени ,там е далаверата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/3/20 13:33

    При вас май няма наяждане, колко имате спестени по банковите сметки и по колко сметки имате. Много ви беше хубаво за фиктивна дейност да ви се плащщат едни пари нали? Почти винаги личните лекари отказваха направления, уж са се изчерпали. А сега изведнъж секнали прегледите, изследванията. Знаете ли колко пъти сме плащали за частни преглени при специалисти за моите болни родители и двамата с по 42 годишен стаж и минимални пенсии. А за лекарствата да не говорим.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/3/20 13:44

    Това е самата истина.
    Пълен провал на здравната система и на държавата.
    Поне не се хвалете.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/3/20 13:52

    Радвам се, че има хора като вас! Хора, които не ги е страх да кажат ИСТИНАТА! Премиера и Ген. Мутафчийски тръбят, че всички болници са снабдени с лични предпазни средства и дезинфектанти! Изобщо не е вярно! В Софийските болници всичко е на ниво, но в провинцията не е така! Да дойдат на место да инспектират всяка областна болница и да се сблъскат с горчивата реалност! Ако продължава така мед. персонал ще се зарази и в даден момент няма да има кой да се грижи за пациентите.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/3/20 13:58

    Още един, дълго насаждан мит, се срутва през последните дни. Този за прословутата "евроатлантическа солидарност". За "вечната дружба" между Съединените щати и държавите от Европейския съюз. Това е прекрасен словесен локум, предназначен за дъвчене по време на безкрайните конференции, обеди и вечери в Брюксел и Вашингтон. Но коронавирусната епидемия показа, че практическата полза от тази "дружба" е равна на нула. Кой се притече пръв на помощ на съсипаната от COVID-19 Италия? Брюкселската еврокаста? Международният валутен фонд? Световната банка? Нищо подобно. "Вечната европейска дружба" се свря в миша дупка. В най-тежкия момент на помощ на Италия дойдоха Китай, Русия, Куба.

    ОтговорИзтриване
  6. зафер ертюрк29/3/20 14:26

    Г-н Кацаров.
    Съсипаха МВР и Разузнаването.
    Скопиха Здравеопазването.
    Избодоха очите на Образователната система.
    Ограбиха икономиката.
    Прогониха всичко живо и младо.
    В момента последните Самурай в МВР се опитват да опазят народа, принудени са да работят с каквото могат на максимум обороти, на никого не му пука тези на КПП та та б какво дередже са, сигурен съм че нямат такива екипировки и условия каквите имат техните колеги по цял свят които се борят с вируса, да не говорим за това че даже може да не им се плати труда.
    Персоналът в здравопазването е в окаяно положение, само с дълговете на Бошков към държавата може всичко да е шест и половина, колко данък плащат здравните работници или тези които работят в полицията и образователната система и Колко Олигарсите, тези Олигарси или по просто казано тези които присвоиха направеното от родителите ни плащат 10 процента данък, в Белгия данаците почват от 33 процента.
    Сега ни трябват по една плажна кърпа за сълзите ни.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/3/20 16:01

    Много си прав, докторе !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/3/20 00:38

    Ей, нали само ревете, че заплатите са ви малки. А сега се оказа, че изобщо не разчитате на заплатките. А точите, точите, глозгате, глозгате, тази бедна наша държавица. Всеки се моли да не му се налага да влиза в болница в нормална обстановка, до не говорим засега.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.