Днес, 23 април, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която въвежда временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово - Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.
Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.
Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април.
Както вече 24rodopi.com писа, стриктните мерки срещу коронавируса да се спазват и по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, изселниците да не пътуват за България, това призова ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски тази сутрин.
"Има събития за следващата седмица, които биха могли да дадат отношение и в България. Това е във връзка с настъпващите мюсюлмански празници. Главното мюфтийство издаде заповед да се затворят храмовете. Препоръчва се събиранията да бъдат само в най-тесен кръг. Раздаването на храни да бъдат пакетирани, по възможност да бъдат дезинфектирани и да се раздават на най-нуждаещите си", добави ген. Венцислав Мутафчийски.
Той благодари на Главното мюфтийство за предприетите мерки.
"Има данни, че много хора се канят да пътуват от Турция през следващите дни. Ще излезем с призив да се преустановят тези пътувания, тъй като в Турция положението е много страшно", уточни шефът на Щаба.
Както вече 24rodopi.com писа, месецът на постите в мюсюлманския свят започва на 24 април /петък/ и ще продължи един месец. След това е празникът Рамазан Байрам.
Поради обявеното извънредно положение тази година от Главно мюфтийство призоваваха мюсюлманите изпълнението на намазите да става по домовете. Джамиите ще бъдат отворени, но в тях ще присъстват единствено имамите за отправяне на молитви. Общите вечери – ифтари също не се препоръчват от мюфтийството. Вместо тях ще бъдат раздавани хранителни продукти на говеещи и социално слаби семейства.
Заповедта на здравния министър на България съвпада с наложената от 0:00 часа днес 4-дневна карантина в 31 града в Турция.
Режимът на строга изолация е заради националния празник днес, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява до Рамазан Байрам, който е в края на месец май, заразата да отстъпи до нива, които ще позволят нормализиране на живота.

Днес и утре хранителните магазини работят само между 9.00 до 14.00 часа, а на 25 и 26 април няма да работят.
Видеорепортаж: Без гости, без ифтари - Рамазан по… домовете! - тук 
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/20 22:38

    dokato ne mine virusa ne gi puskaite erdogan posle nqma da gi prebere obratno

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/20 22:47

    АНКЕТА
    Какви са ползите за България от бартерния внос на фурми?

    *Това е полезен плод, източник на енергия

    *Имат голяма трайност и през зимата ще са алтернатива на пресните плодове

    *С вноса ще поевтинеят за крайния потребител

    *За България е важно да затвърди добрите си отношения с ОАЕ

    *И да няма полза, бартерът вече е направен

    *Фурмите се хубава, питателна храна

    *Щеше да има повече полза, ако бяха медицински консумативи

    *Не ме интересува
    Коментари...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/4/20 01:06

      Da da. Furmite mogat da sadarjat i nyakoy nov koronavirus, poneje se znae che Prilepite v pustinyata chesto se sabirat na talazi na darvrtata Furmite za da se naakat tamo...

      Изтриване
    2. Анонимен24/4/20 13:42

      Два тона и половина от фурмите са наркотик, оформен външно като фурми! И тези два тона и половина изчезнаха веднага за Западна Европа! Целта на самолета до ОАЕ и обратно беше именно наркотика, а не другите подвеждащи и прикриващи обстоятелства. Това поне Боко Тиквата го умее...

      Изтриване
  3. Анонимен24/4/20 00:18

    do 22 47 kaji kvo pies da ne davame pari za uiski tuka v uk

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/20 09:54

    Софиянци 2.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/4/20 14:42

    Еха много интересно и впечатляващо.Без туй от Турция и да иска никой не може да пътува между градовете,камо ли в съседна държава.Хората имат заповед никой да не излиза вън и се спазва.Ако ти стиска излез и жандармерията

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/4/20 15:48

    Интервала между последното изречение и предишния абзац, поставя въпроса къде няма да работят магазините. Уточнете, че е за Турция, да не се юрнат всички да пазаруват, както беше преди седмица в Истанбул.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.