Мъката за шивачките в „Пчела“ продължава. Обещанието за подновяване на дейността след празниците е добило нов срок. Неплатеният отпуск на служителките е бил удължен до 25 май, оплакаха се жени от гръцката фирма, развиваща дейност в Кърджали.
„Казаха ни след Великден да отидем, можело да има работа, но всъщност отново ни накараха да подписваме съгласие за неплатен. Другият срок е в края на месец май. Казаха ни, че който не е съгласен, да подава молба за напускане. „Два пъти дойдоха от вашата Инспекция по труда, и какво направиха за вас?“, ни казаха надменно от ръководството“, разкриха новия етап от фирмената политика на компанията жените за 24rodopi.com.
Припомняме, че в началото на април шивашкият цех освободи всичките си служители в неплатен отпуск, въпреки десетките дни платен, който има всяка от работничките. Това предизвика проверки от страна на трудовата инспекция. Проверяващите обаче няма как да докажат, че подписите на служителите са поставени под натиск от страна на ръководството.
Шивачките твърдят, че едва днес са получили възнагражденията си за месец март. Не обаче и полагащото им се за извънреден труд, както и бонусите за храна в размер на 60 лева, които получават единствено, ако са работили без прекъсване през предходния месец.
„Оставали сме след работа, идвали сме извънредно, за да подготвим продукция за изпращане. Това са часове, които не ни платиха - по 4 лева на час. Работили сме без отсъствие, за да получим и парите за храна. От тях също ни лишиха. Сега пак не знаем какво ще се случи“, допълниха ощетените шивачки.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/4/20 07:39

    Тъпи сте

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/4/20 08:09

    Как да не могат да установят дали подписите са поставени под натиск??? Дават на всяка да попълни клетвена декларация за това и готово!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/20 09:15

    Защо не пишете за сервитьори,готвачи, таксиметрови шофьори,продавач-консултанти,санитари,производители,и т.н. Нима те получават пари,нима ей така им се плаща? Ако няма работа още малко,ще са на борсата,поне осигуровките им вървят... Май само"белите робини" ви интересуват

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/4/20 11:15

      Господине ли госпожо тези бели роби си имат 40.50дена платени отпуски и не са длъжни да седят по домовете си два месеца в неплатен само само да не си губи работо дателят белите си тоби.той няма право да ги задържа по този начин

      Изтриване
    2. Анонимен25/4/20 22:59

      Г-жо или господине аз не мога да разбера защо са "бели роби".Навсякъде,само за тях се пише,другите работещи никой не ги отразява...Тези отпуски като им се полагат,ще си ги ползват,или ще им се платят,но сега е извънредно положение,не е ли редно държавата да помогне на хората,които са в неплатен ... И то не само на тях, а и на останалите

      Изтриване
  4. Анонимен24/4/20 09:57

    Има ли инспекция по труда в Кърджали и с какво се занимават бюрократите там като не могат с нищо да помогнат?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/4/20 11:53

    Те не фалираха ли......малко им остава

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/4/20 12:21

    Да се проверяват почерка.нито една работничка не е писала дата и за колко време ще са в неплатен всичко е било попълнено от ръковотсвото без знанието на хората .иначе никой нямаше да се съгла си да седят по два месеца в неплатен кото си имат полагаеми годишни платени отпуски.всяка една си има50.60.даже повече стари платени отпуски

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/4/20 12:34

    Така е когато мъжът не е бил войник няма топки вместо да защити жена си той се крие зад полата и.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.