Българските граждани, които се лекуват в Турция и чието лечение беше преустановено поради въведените мерки за СOVID 19, ще могат да го продължат. Координацията и списъците на пациентите ще се извърши от министрите на външните работи и на здравеопазването на двете държави. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха по телефона по инициатива на българския министър-председател, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна нуждите на българските граждани, на които се налага да ходят на последващи процедури в Истанбул. Българският министър-председател отправи молба до турския президент да бъде разрешено на тези български граждани да влязат в Турция, за да могат да продължат лечението си, като изтъкна, че става дума за около 100 човека, повечето от които са онкоболни и им се налага да ходят на химиотерапия. Премиерът Борисов изрази готовност българската страна да се съобрази с всички условия, които турската страна прецени, че е необходимо да бъдат изпълнени предвид пандемията, включително, линейки от България да закарат болните директно до истанбулските болници, придружени от екипи за сигурност. Българският министър-председател посочи, че за всичките оперирани пациенти самите лечебни заведения казват, че са тежко болни и непременно трябва да продължат химиотерапиите си в Истанбул, а те са и вече предплатени. „За всеки случай да се преценява, важното е да помогнем на българските граждани да се лекуват“, добави Борисов.
В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов подчерта още приятелските отношения между България и Турция и доброто сътрудничество по редица въпроси, включително мигрантския. Премиерът Борисов изтъкна, че на нашата граница в момента не се усеща миграционен натиск. Българският министър-председател отбеляза също значението на транспортните коридори, които продължават да функционират в условията на пандемия. Борисов посочи усилията на страната ни за облекчаване на тежкотоварния трафик, така че шофьорите да си вършат работата и да няма огромни опашки от тирове.
В края на разговора си с турския президент Ердоган, премиерът Бойко Борисов го поздрави по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан и отправи пожелания за здраве към него и неговото семейство.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. зафер ертюрк25/4/20 19:07

    ЕВАЛЛА НА ЕРДОГАН.
    ХВАЛА НА ВЕЛИКА ТУРЦИЯ.
    НА НАД 40 СТРАНИ ИЗПРАТИ МАСКИ И ДРУГИ ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА.
    ПОМОЩ СА ПОЛУЧИЛИ И ДЪРЖАВИ КАТО КИТАЙ, АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/4/20 14:50

      Айде отивай да живееш при Ердоган толкова като го харесваш какви търсиш още в България.Баси майката тук живее друга страна хвали.Турчин съм ама никога няма да отида да живея в Турция.Тоя върна страната 100 години назад. Най-велик турчин е Кемал Ататюрк

      Изтриване
    2. Анонимен26/4/20 23:02

      Евала приятел(Yaşa Mustafa Kemal paşa yaşa)

      Изтриване
  2. Анонимен25/4/20 20:27

    ALLAH ERDOGANI korusun,Turkiyeyi dusmanlardan korudu ve oyunu bozdu

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/4/20 21:22

    Добре, че добрия ни съсед ТУРЦИЯ!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/4/20 23:01

    Оценимо хуманно дело!В динамично променящия се свят хуманизма все повече се превръща във взаимопомощ, солидарност, съпричасност, споделяне и участие в благотворителна кампания.За радост доста хора с висок морал и с чувство на граждански дълг, фирми, партии, съветници ДПС, ГЕРБ идр. Единствено в миша дупка се скриха/изключение Дидо/Багдасаровата група съветници от секретарки/МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИ/които и до днес не уважиха здравните заведения, лекарите, мед. сестри, социално слабите и уязвимите групи наши съграждани.Същите кога ще бъдат истински социалисти, социалисти в час, както са не малко редови членове на хуманната и достойна БСП?

    ОтговорИзтриване
  5. зафер ертюрк26/4/20 07:40

    7 дни, 24 часа не залязващото ни слънце Турция.
    7 gün, 24 saat batmayan güneşimiz Türkiye.
    zaferiyus atasözü.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/4/20 12:15

      Evet, tamam neyse boş ver. Турция е незалязващо слънце ама ти защо живееш още на сянка, аркадаш? Синът ти и той живее на още по-голяма сянка. Ела на слънцето да те напече. Birçok masal hiçbirine fayda sağlamaz.

      Изтриване
    2. Анонимен26/4/20 12:47

      Зафере, ти съвсем слънчаса бе! Ще рече човек, че те държат насила тук. То вярно, че много хора от Кърджалийско напуснаха трайно региона, ама все в обратна посока пътуват, на запад. Не знам защо, ама нещо не искат да стоят на слънце. Забелязал съм, че такива като тебе, много обичат Турция, ама все от далече и по възможност от някоя западна държава.

      Изтриване
    3. зафер ертюрк26/4/20 15:42

      Анонимен26/4/20 12:15
      Topraklar Gardaş.
      Okadar kan boşa mı dökülmüş.
      Burada varlığımızı devam etmemiz gerek.

      Изтриване
    4. зафер ертюрк26/4/20 15:47

      Анонимен26/4/20 12:47
      Братко ние Турците сме навсякъде.
      Имаме десетки държави.
      Всяка западна държава трябва да има поне 5 процента Турско население.
      Имаме си, почти всички и Турско поданство, след 2023 ще дадат и на вас.

      Изтриване
  6. Анонимен26/4/20 10:49

    Bravo na Boiko che se seti za svoia narod ima mn onkibolni koito se lekuvat tam humano povedenie na istinski politik bravo i na Erdo pokaza che osven politikata ima i humanost i choveshko otnoshenie

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/4/20 12:24

    Ако имаш голям съсед за България е положително

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/4/20 14:09

    ALLAH türkü korusun ve yüceltsin...Mücadelemiz TURAN'A kadar

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/4/20 15:50

    Daha düne kadar sayın Erdoğana diktator diye dil uzatanlar bugün dilini yuttular, ne oldu??? Hiç bir Avrupa ülkesi Türkiye kadar kovid 19 karşı güçlü duruş sergileyemedi,,,! Kimin sayesinde? Tabiiki Reyisi Cumhurbaşkanımız sayesinde, yaşadın öz vatanımız,

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/4/20 08:30

    Бойко,защо не изказа съболезнования ва близките на Милен Цветко?.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.