Българската банка за развитие (ББР) е държавна банка. Министърът - принципал да свиква борд и да освобождава всичко в нея. Така Бойко Борисов коментира големия скандал в последните дни. ББР е дала кредит на стойност от 75 млн. лв. на компанията "Свети Георги груп" - дружество за изкупуване на вземания. Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.
Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.
Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес.
Шефът на банката Стоян Мавродиев и екипът му обясниха вчера, че с този ход се помагало на ликвидността на банковата система: "Като изчистим банките от балансите им от портфейли, които ги затрудняват, ще позволим на тези банки да финансират новите си клиенти. Осигуряваме ликвидност, а с дългия срок на погасяване - до 10 години - позволяваме на конкретно дружество да помогне и на тези 7500 длъжници с лоши кредити."
Разпоредих директорският борд на ББР незабавно да бъде уволнен, каза премиерът Бойко Борисов.
Медиите публикуваха и дописки, от които стана ясно, че заплатата на Мавродиев е 36 000 лева.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/4/20 09:21

    Браво на Боко 👏👏👏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/4/20 10:49

      Баво браво ама паниката е обхванала и бат ти Боко.

      Изтриване
    2. Анонимен8/4/20 11:01

      Сега ще го пратите при Искров, нали? Да ваканцува и да се радва на париците. Нито Бойко виновен, нито Владко - те не знаят, значи са чисти. Радост няма да проверява, разбира се. Как ги избирате тези да ни управляват, бе!

      Изтриване
  2. зафер ертюрк8/4/20 09:26

    Докъде я докараха, свети груп осветил 75 милиончета.
    Момчето взел парите и казал Шаса видим, смешник щял да го изгони.
    Хайде Бойко ако си мъж вземи парите обратно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/4/20 11:02

      Текат процеси … подмолни, но много мощни …
      1. Повечето олигарси са по арестите …, но по-важното е да има присъди - виновен
      2. Божков така го погнаха и разпертушиниха …, а покрай него и Лафка падна.
      3. Сега ББР, която се ползваше за прасе-касичка от Пеевски му се отнема.
      4. Скандалът със системата за разпределение на делата няма да удари Панов, а статуквото на Шиши във ВСС …

      Изтриване
  3. Анонимен8/4/20 09:49

    Е можеше никой да не забележи едни 75 млн .То като досега КОЙ....... КАКА СЕ ОЖЕНИ ! МОЖЕ ПЪК ГОРАНОВ ДА ПОЧНЕ ДА СИ ПЛАЩА НАЕМА! Пък Мавродиев консул в ХАГА .Предлагам само

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/4/20 11:02

      150 млн. на калпак за Шиши и Вълка не изядоха главата на Мавродиев, 75 млн. за Фибанк обаче преляха чашата на търпението Бойково.

      Изтриване
  4. Анонимен8/4/20 09:57

    Компексарка физиономия. Мишка. Служа. Дава 75 милиона на рекетьорска фирма за борчове.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/4/20 09:58

    Този беше една от КАЛИНКИТЕ на ГЕРБ. мечтаеше да стане финансов министър, и понеже не става, а вярно куче, го назначиха да харчи парите на държавната банка. 75 милиона за лихвари, а ние говорим с какви пари да се спасят работниците в сегашната ситуация.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/4/20 09:59

    Борисов нареди да бъде освободен целия борд на Държавната банка за развитие, защото отпуснала 75 млн. лева кредит на колекторска фирма по време на криза.
    Колекторската фирма – хубаво.
    Ама к’во правим с Домусчиев?!
    Вярно ли е, че през ББР е минала ОГРОМНА сума пари насочена към Кирил Домусчиев и на какво основание?
    И тогава пак ли нищо не е знаел Борисов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/4/20 10:52

      Вярно е. Ама да си остане между нас. Какво са няколко милиарда между приятели?

      Изтриване
  7. Анонимен8/4/20 10:01

    Дежурните мисирки на брифинга за извънредното положение в МС зададоха 1001 въпроса, 99% от които едни и същи през последните седмици. Никой не попита премиера за решението на ББР да отпусне 75 млн лева на колекторска фирма. Нито една мисирка не посмя да засегне темата, за да не ядоса евентуално Борисов. Така им е наредено на мисирките.
    В края на прес-конференцията самият Борисов заяви: Възмутен съм от това, което направи ББР. Да кажа нещо, за което не ме питате. Не съм знаел за решението на ББР да отпусне милионите. Министрите Горанов и Караниколов, който е принципал на банката, ме увериха, че също не са знаели за това решение. Затова съм разпоредил днес да се събере там борд и каквото трябва и шефовете на ББР да бъдат освободени. Не ми отива да кажа… че… хората възприемат банката като държавна и коментират… Тя е държавна банка. Затова нареждам още днес – къде е Караниколов, казах да е тука… - да се събира там ръководство и да бъдат освободени.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/4/20 10:12

    Богат, ти пак си беден,
    защото мъкнеш своите кюлчета
    като магаре цял живот, дорде
    смъртта те разтовари.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/4/20 10:16

    Управленчески ешелон.... макар ,че всеки от тях е опитен и умее да работи в сътрудничество с другия, в много отношения са съперници. Съперничеството им и различните гледни точки дават отражение и всеки има свои поддръжници на по-ниските нива в йерархията....

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/4/20 10:19

    Да се върнат парите!!!Правим дългове,които нашите деца ще се наложи да плащат,а раздаваме на измислени колекторски фирми и фалит парите ги няма досущ КТБ!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/4/20 10:23

    Вероятно курсът ще спадне с един-два пункта, когато новината се разчуе. Така е то, след като повечето от сделките с акции се осъществяват от невротици, които не могат да преценят разумно разликата между опасността и реалния факт. Но само след седмица акциите ще достигнат отново предишната си стойност......

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/4/20 10:27

    Парите вече са отпуснати и разпределени ,уволнените ще бъдат назначени на по доходна и престижна работа Народа пак ще пие студена вода

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/4/20 10:31

    Паднаха маските на търговските вериги! Кой сега подкрепя българското?
    Именно сега истинските лица на търговските вериги ясно се показаха под маските на "избери българското" и "подкрепяме българското производство", които се въртяха като изтъркана грамофонна плоча по конвенционалните медии и прилъгваха народа.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/4/20 10:53

    Публично известно е, че и Мавродиев и министъра на финансите са хората на ДПС в правителството. Към тях може да се добави и една друга госпожа заместник министър в министерство на финансите, също назначена от ДПС.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/4/20 11:00

    Чудесно, а тези които го назначиха и закриляха досега? Oh wait, булгарбаши е един от тях.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен8/4/20 11:04

    Ще развалят ли сделката със заема в 14 дневен срок?
    Тоз шмекер ще е в ареста ли днес следобяда?
    Кога ще направите така, че брутната заплатата на премиера да е най-високата държавна/бюджетна заплата в България = 10МРЗ. Всички останали да са под него! Какви са тези 20-30000 заплати в банки, агенции, комисии, болници и т.н.?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен8/4/20 11:05

    До този момент НИТО ЕДИН ЛЕВ не е постъпил като държавна помощ за реално нуждаещия се малък и частен бизнес. НИТО ЕДИН.
    За сметка на това, имаме 75 милиона лева инжекция /и това е само част от това което се готви/ в един бизнес на "наши" хора, за да ги освободи от други "лоши" кредити на други наши хора.

    Както каза днес Красен Станчев в Алтернативата, ББР е всичко друго но не и банка за развитие, или по-скоро бих допълнил Банка за Развитие и Охрана на Олигархичния Бизнес.

    Борисов е капо ди тути капи, той го е назначил, Борисов да си поеме отговорността. Няма нужда да се хабите на ниво Мавродиев. Той си получава своето.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен8/4/20 11:54

    SAMO ZA KRAJBI MISLIAT TEZI NEKADIRNICI SRAMOTA CIAL SVAT SE TRESE ISKAT NA HORATA DA POMAGAT TE =======

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен8/4/20 11:58

    Mrasna korumpirana mafia, fashisti i teroristi, masovi ubiici!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.