„Мнението ни е, че строителството е един от най-важните фактори, които задвижват цялата икономика, това е мнението и на европейските колеги. Английските колеги използват понятието за да се излезе икономически от кризата е необходимо строително цунами. Стъпихме на философията на французите, които казват, че ако върви строителството, върви всичко“, каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на Камарата на строителите в България след среща с премиера Бойко Борисов, предава агенция „Фокус“.
Сред част от предложенията на Камарата на строителите към правителството са и предложения на кърджалийската организация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
„Най-засегнатият сектор ще бъде строителният бранш, затова ако трябва да се направи нещо от страна на правителството, това е да рестартират с 1 млрд. програмата за саниране на еднофамилни жилища. Целта в момента е да се предлагат неща, които ще помогнат на колкото се може повече хора. Работата освен заплата е и най – голямата психологическа опора на човека. Едновременно санирането ще намали разходите на домакинствата за ел. енергия, на голяма част ще осигури работа, фирмите ще си плащат данъците и всичко ще бъде много по – безболезнено. Ефектът ще бъде усетен от всички. С приказки нищо няма да постигнем, трябва бързи и навременни действия. Може би след тази криза ще се научим да мислим като сплотено общество, да се грижим повече за себе си и за всички хора около нас“, коментира пред 24rodopi.com преди повече от месец Фахри Идриз, председател на КРИБ-Кърджали.
Шефът на Камарата на строителите днес коментира кризата от 2008-2009 година, като отбеляза, че немците са успели да излязат от нея именно , влагайки изключително много средства в строителството.
„Строителството не просто да се запази и захрани, но и да бъде двигател на развитието в следващия етап. Трескаво в цяла Европа се готвят грантови схеми. Ние се намираме в изключително благоприятна ситуация, защото имаме приети и утвърдени 3 250 сгради за 1 милиард и 605 милиона лева с ДДС. Готови сме при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Искам да отбележа, че това трябва да стане с нов подход, нов механизъм“, отбеляза Николов.
От Камарата на строителите са направили предложение към управляващите на 1 строителна фирма да не се дават повече от 2 обекта едновременно, за да може повече компании в бранша да се участват в процеса на възраждане на икономиката, а и да в сектора да е ангажиран по-голям човешки капитал.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/4/20 10:40

    Ти можеш да се влюбиш във всеки,
    докато е този, който ние избираме.
    Ще те оставим да имаш своите становища,
    но ще ги оформяме по нашите виждания.
    Добре дошли в обществото.
    Обещаваме, че няма да мамим
    и още едно правило докато си тук,
    няма начин да напуснеш....
    Това е положението....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/4/20 11:08

    В Кърджали има много малко санирани сгради, защо питам се аз.? Някой не си върши работата или не иска градът ни да има що годе красиви фасади на стари и грозни сгради.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/4/20 11:59

    Дааа правилно👏👏

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/4/20 22:33

    Аз съм против санирането. Защо моя блок няма да се санира и ние трябва да събираме 5 000 лева за смяна на дограма на стълбищната клетка? Защото е тухла, а не панелка. Не може за едни да има за други да няма, след като парите се осигуряват от държавния бюджет. Това е явна дискриминация. И още нещо на тези панелки експлоатационни им срок е около 70 години, в стари панелки се наливат милиарди. А, сега някой на държавна хранилка и където му е това работата да си направи труда да провери колко струва санирането на един апартамент и колко е цената в количествената стойностна сметка на одобрените проекти по програмата?А, такива органи Няма, имаме само най-много Люде в световен мащаб на държавна издръжка.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/5/20 07:28

    НАГЛЕЦИ.Хората няма какво да ядат ,а тези БОГОИЗБРАНИТЕ гледат пак да докопат пари Пт държавата.А това всъщност са нашите пари от данъци,но никой не ни пита дали искаме тези да окрадат нашите пари.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/5/20 15:29

    Само говорите.....не давайте надежда на хората.Ако наистина ще има обновяване на санирани блокове ще е добре по-бързо да се започне....а не да пускате бомбата и после няма вече пари сори...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.