Ако на 26 април няма пътен инцидент между Кърджали и началото на горската пътеката край едноименния язовир, водеща към пещерата „Утробата“, то… браво на рибари, туристи, любители на скарата и бирата сред природата или просто влюбени, "излезли на въздух"! Похвали заслужава всеки един от водачите на десетките автомобили, които превърнаха път № KRZ1285 и тясното му продължение до бреговете на Боровишка река в една от най-натоварените пътни артерии в Родопите днес.
Над 300 кърджалийци заеха позиции по беседки и чешми, по бреговете на язовира и реката, на поляни, по билото на масива край „Утробата“…
„Човек откача вкъщи. Лозунгът „Остани си вкъщи“ не е нито първа хубост, нито от полза за икономиката. По-вярното е да се пази физическа дистанция, а това е постижимо дори да си със семейството си на пикник“, споделя един от отговорниците на скара в дерето след Дъждовница.
Продължаваме напред. Нито една от 15-ината беседки и чешми не е свободна. Позакъснелите са слезли край брега на язовир „Кърджали“. Рибарите също са много.

8 леки коли са паркирали до табелата, обозначаваща стръмната пътека към пещерата. По заобиколния, но по-лесен маршрут за "Утробата" пък са поели туристи от 4 МПС-та.
Всеки, с когото разговаряме за извънредното положение и противоепидемичните мерки, се оказва много осведомен - и за болестта, и за това, което говорят от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
„Ние сме 6-ма. Оставихме вкъщи дядо, и не защото е зле, или, че в гората може да се зарази, но нали така е трябвало – възрастните хора да си стоят затворени. Добре, да приемем, че е така, но защо толкова дълго време държат децата далеч от парковете“, обяснява студентка, която се прибрала в родния край след въвеждането на извънредното положение.
Приятелят й се пали: „Цял свят дават Швеция за пример, само в България ги сочим с пръст, че скандинавците обикаляли свободно и крепяли икономиката си. Приемам, че е важно да не напълним болниците, но успоредно с това трябва да се мисли и за утре. Генералът не трябва да е първа цигулка, до него трябва да застане още един човек, който мисли за икономиката, за това, утре да не се юрнат на Запад още повече българи. Защото коронавирусът няма да си тръгне на точно определена дата и може да се окаже, че сме счупили икономиката, а вирусът е останал задълго тук“.

Натъкнали сме се на словоохотлив и наперен събеседник, продължаваме. Провокираме го дали тази сутрин, преди да натовари месото и алкохола в багажника, не е гледал брифинга на щаба и на ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „Не. Рядко се случва. Щадя се. Чета данните в интернет. Но пък гледах в деня, когато имаше 90 заразени. Да, но при чувствителен ръст на взетите проби, над 1000. Но това не се казва. Имало ръст заради софиянците, които си тръгнали на Великден за родните места. Да, но в Плевен има повече болни от София за деня. Значи ръстът не е заради пътуващите софиянци, а заради работещите шивачки“, ядосва се младият мъж. На раздяла ни моли да не публикуваме снимки.
По-нататък срещаме оптимисти, които са убедени, че със затоплянето на времето и коронавирусът ще си замине. Има и фенове на генерала, и любители на конспиративната теория за новия световен ред. Има и две-три групички, които са артък много и на опасно близко разстояние един от друг под навеса.
Към 14 часа в района на Енчец вече се поява джип на Жандармерията. Това пък го вмъкваме, за да си спестим критиката на онези, които в следващите дни плануват да излязат на пикник в района на Пъдарци, но срещнат стоп-палка. Ако ви спрат служители на реда, няма да е заради 24rodopi.com. В полицията знаят всичко. И ако ви се струва, че извънредното положение го карате някак си по-либерално, то е защото знаещите и можещите от местните щабове и институциите са преценили да е така - либерално.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/4/20 18:04

    "Рибарите също са много." ??!! Нали риболова е забранен заради размножителния период ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/4/20 20:41

      Яжте ,пийте и се веселете защото след някой месец тъпунгерите може да измислят карантина заради диабета.

      Изтриване
  2. Анонимен26/4/20 18:05

    I VAV BENKOVSKI E PALNA LUDNICA IAZOVIRAE PALEN S HORA

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/4/20 18:08

    хубава статия ама закъсняла др събота и неделя ще падне извънредното кой ще спират до сега що не я пуснахте чакате града там се премести

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/4/20 18:09

    За лятото сме направили резервация за почивка на къмпинг Балконкинг и почивка на остров Терасос , Ангелакова нека си дрънка врели некипели. Резервацията е само за членове на Групата от Микробара.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/4/20 18:34

    Ми стойте си в Швеция, като е толкова хубаво. В колко много държави има ограничение за движение, не само тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/4/20 20:37

      A ti si stoi v Kirdjali Selendyr

      Изтриване
    2. Анонимен26/4/20 21:22

      Кърджали е град (Област) не село тапунгер

      Изтриване
  6. Анонимен26/4/20 19:04

    Риболова не е ли забранен в момента?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/4/20 19:16

    Дано си почистят после

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/4/20 19:34

    Скоро КПП-та и на Енчец.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/4/20 19:35

    Генералът каза ясно: Ще трябва да се научим да живеем с вируса и животът трябва да продължи своя естествен ход! Аз пък казвам всеки да поеме собствена отговорност за поведението си, да пази себе си и другите. Да спазваме физическа дистанция особено с непознати хора. Планините и горите не може да са вредни!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/4/20 20:37

    разбира се, че в полицията знаят всичко, нали една трета от тези, дето са напълнили беседките, са полицаи със семействата си.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/4/20 23:35

    Проверете заведение Френдс!!! Как се събират всеки ден там!! Това нормално ли е?? Така ли пазим околните и нас самите!! Много грозно!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/4/20 07:18

    Проверете заведение Френдс!!! Да видите там какви събирания има при затворени врати!!!! Това е повече от непростимо в този момент .. събират се по 30 човека в заведението !!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/4/20 07:50

    Рибари по време на забрана за риболов???

    ОтговорИзтриване
  14. "знаещите и можещите от местните щабове и институциите" - ш'са побъркам :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен27/4/20 10:49

    iarata puskat mreji i kato gi hvanat horata vikat nqkoi drug gi pusnal nie gi vadim a tam osven iarata drugi hora nqma na gorniat qzovir po4na da izliza skumoriata

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен27/4/20 10:53

    Нищо чудно идиотите и народните паразити, в парламента ,които поддържат това правителство да примат нови извънредни положения за да се на власт около короната .Дюшиш им дойде за мечтаната диктатура и лична власт

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен27/4/20 10:56

    Корона вируса е за протестиращите,за недоволните за искащите оставката на диктатурата , за бедния и мизерен народ , за покорния роб,който обича диктаторите си

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/4/20 22:08

      До анонимния тъпак.Да те еб@ в устата мръсна

      Изтриване
  18. Анонимен27/4/20 18:11

    В България сега нарочно не показват истинската бройка от заразените с коронавирус. И после истински управляващите света богаташи и Бил Гейтс ще кажат:"Вижте България, тя е за пример. Там няма заразени. Въвеждайте нейните правила за ограничаване на всички възможни свободи в цяла Европа и в целия свят. Времето на тоталната диктатура настъпи. Така ще бъдете без права и без свободи докато ви вкараме чиповете"

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен27/4/20 18:12

    В България сега нарочно не показват истинската бройка от заразените с коронавирус. И после истински управляващите света богаташи и Бил Гейтс ще кажат:"Вижте България, тя е за пример. Там няма заразени. Въвеждайте нейните правила за ограничаване на всички възможни свободи в цяла Европа и в целия свят. Времето на тоталната диктатура настъпи. Така ще бъдете без права и без свободи докато ви вкараме чиповете"

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.