21 безработни за едно свободно място. Картината в региона след извънредното положение и след отпадането на голяма част от мерките, които стопираха бизнеса.
6 817 са хората без препитание в Кърджалийско, като само в рамките на месец техният брой се е увеличил с 1062-ма души. Това сочат данните на бюрото по труда в Кърджали към 30 април т.г. Равнището на безработица е 11,2 на сто при 8,9% средно за страната. Спрямо същия период на миналата година ръстът е с 2,4 процента.
Най-лесно се намира работа в общините Кърджали и Момчилград, където процентите на хора без препитание са най-ниски, съответно-7,5 и 9,6 на сто.
Област Кърджали се нарежда на 15-та позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната.
Новорегистрираните безработни лица през април са 1 398 и са от различни икономически дейности. Най-голям е техният брой от сектор „Услуги“, следвани от сектор „Индустрия“.
Към края на април безработните жени в региона са 3 919, а броят на мъжете-2 898.
Най-трудно си намират работа хората над 55-годишна възраст. Те съставляват близо 37 на сто от общия брой на хората без препитание.
Безработните висшисти са 561 или 8,2%.
През месец април в област Кърджали на работа са постъпили 276 души. В бюрата по труда пък са заявени общо 329 свободни места.
Както вече писахме, рекорден брой хора останаха без работа по време на извънредното положение. 1144 са се регистрирали на трудовата борса в периода 13 март-13 май само в Кърджали. В сравнение със същия период на миналата година, броят на останалите без препитание нашенци е скочил със 776 лица. 430 души от регистрираните на борсата са посочили, че са били освободени от работа именно заради опасността от разпространение на коронавирус и взетите мерки за справяне с пандемията.
В периода 13 март-13 май 2019 година броят на регистрираните безработни в община Кърджали е бил едва 368 души, сочат данните на местното ведомство към Агенцията по заетостта.
24rodopi.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.