Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“, твърди Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на организацията „Зелени Балкани“.
„Това, ако наистина е така, е допълнителен удар, защото, ако извършителят е служител на ловното стопанство, т.е. горски, това са хората, на които им е вменено и отредено да опазват защитените видове. Намерихме птицата бедстваща отвън, на оградата, на ловното стопанство“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.
От „Зелени Балкани“ търсят съдействие за информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.
Както вече 24rodopi.com писа, в понеделник от „Зелени Балкани“ съобщиха за убитата рядка птица в световен мащаб.
Инцидентът с лешояда станал в края на март, след като участници във финансирания от ЕС проект за възстановяване на популацията на застрашеното животно получават сигнал от предавателя на птицата, че нещо с нея не е наред. Ултрон е открит прострелян в района на с. Йончово, община Черноочене.
Лешоядът, който бе дарен на България от белгийски зоопарк през 2019 г., се е връщал у нас след зимуване в гръцката част на Източните Родопи, в района на Национален парк "Дадя", където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. През цялото време поведението му и движението му е проследявано от сателитния предавател, който дава сигнал, че птицата е в беда.
Открита окървавена в мъглата, за живота ѝ започват да се борят дни наред ветеринарни специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Ултрон обаче не оцелява и умира преди да навърши година.
Директорът на Държавно ловно стопанство "Женда" Николай Янчев категорично отхвърли вероятността черният лешояд, да е прострелян на територията на стопанството от горски служител.
"Ловните територии, които се стопанисват от държавата в "Женда", са не по-голям процент от 5% - около 5000 хектара общо", каза Янчев пред БНР и подчерта, че ловните територии са оградени и са с ограничен достъп.
По думите му горските боравят с лесно разпознаваеми муниции. "В изпълнение на нашите служебни задължения ние използваме карабини и оптически прибори, карабините са с доста голям калибър. Птицата е стреляна с любителско оръжие – флоберка", разказва той. Янчев допуска, че лешоядът може да е ранен на терена на някои от ловните дружинки в областта, но не от ловец, а от аматьор. По думите му обаче при всички положения става дума за бракониерство и служителите на ловното стопанство ще съдействат на прокуратурата за изясняване на случая.
"Не ми е известен случай в България за санкциониран бракониер за рядък и защитен вид", коментира пред БНР Ивелин Иванов, ръководител на проекта "Светло бъдеще за черния лешояд" на организацията "Зелени Балкани".
Той допълни, че черният лешояд е един от най-редките видове в Европа и света "и извършителят би трябвало да лежи в затвора".
"Зелени Балкани" моли всеки, който разполага с информация по случая, да информира окръжната прокуратура в Кърджали и Областната дирекция на полицията.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/5/20 08:14

    Що за примат???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/5/20 08:19

    Те горските са най-големите бракониери и нарушители в гората ,а за него да не говорим!Ама ще извади някой лев и ще се оправи!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/5/20 08:41

    Дано да се намери бракониерът.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/5/20 09:03

    Тъпо същество...Да ти се случи същото. Ама като няма закони и санкции за такива, не бих могъл да го нарека човек, така ще е.

    .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/5/20 10:00

    ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ЕКОЗАЩИТНИЦИ. ТОВА СА ЕДНИ БЕЗДЕЛНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ КОИТО САМО ЛАПАТ С ИЗМИСЛЕНИ ИНИЦИАТИВИ.ПАРАЗИТИ.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/5/20 10:57

    Прегледайте регистрите на посетителите - любители на трофеи, ако съществуват такива, за да си представите с какви хора ще си има работа прокуратурата. Мисля , че тази работа не е за окръжна прокуратура в Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/5/20 18:17

    Янчев да не се прави на ударен. Явно са стреляли знаещи хора, които са се уплашили, след като са видяли устройството за проследяване. Всички трябва да минат през детектор на лъжата. Янчев да е първи, като може да отговори и на други въпроси.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/5/20 23:43

    някои кретен сигурно е мислил за орел и го отстрелял

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.