Собствениците на заведения с градини и тераси вече обмислят как да пренаредят масите в обектите, за да спазят изискванията на Здравното министерство. Според заповедта, те ще могат да работят от 6 май, но разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 2,5 метра (В актуализираната днес заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра), както и да не се ползват от повече от четири лица на маса. Служителите трябва задължително да носят предпазни маски и да дезинфекцират маси и столове след клиентите. Препоръчително е носенето на ръкавици.
Според Данаил Дялков, собственик на голямо заведение в Кърджали, заради изискванията с разстоянието между масите, няма да могат да покрият голяма част от разходите си.
„При тези норми, които налагат от Здравното министерство, може би ще останат 25-30% от масите на открито. Това означава, че по никакъв начин няма да можем да изкараме разходите си, защото ние ще наемем персонал отново, ще си плащаме осигуровки, заплати, наем. Разходите ще останат абсолютно същите, както преди да затворим, т.е. приходите ще са с 60-70% по-малко“, посочва ресторантьорът.
В същото време представители на бизнеса от цялата страна подготвят манифест заради сътресението в бранша, твърди Дялков.
„На 8 май всички колеги в страната ще излезем с общ манифест, с искане за облекчеване на ДДС на 5% за първата година и след това да стане 9%, както е по закона за туризма. Ще поискаме и да променят малко разстоянието между масите, за да можем да използваме поне 70% от капацитета в градините“, посочва кърджалиецът.
Той допълва, че загубите за периода, в който не са работили, са сериозни.
„Загубите са големи, тези, които имаха някакви заделени пари за черни дни, ги използваха. Други теглиха кредити, а сега ги чака връщане“, посочва бизнесменът.
От 6 май започват и масови проверки, които ще следят дали се спазват изискванията.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/5/20 22:44

    А давайте изобщо без разстояние между масите за да спечелят ресторантьори повечко. Ама ако се случи нещо да са задължени да плащат погребението

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/5/20 23:47

    След сто години ,сигурна съм,в класическата литература ще има произведение, наречено "Под короната",което ще започва така:"Тая прохладна майска сутрин, гологлав и по мундир, бай Мисир събуди тулупите и здраво ги намуфти,задето го мънгъреха..."

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/5/20 00:02

    Ликуй, народе! Старо и младо
    хвалете и днес бога и царят!
    Днес е Гергьовден. От овце стадо
    тъй блейше вчера подир овчарят,
    когато тоз цар, безгрижен, глупав,
    както и всички царьове земни,
    поведе стадо с кривакът хубав
    и с умни псета - министри верни,
    без портфейли, но и без заплата,
    на кои същ цар и да погледне,
    "Блазе й - би казал, - живей овцата
    и от народът мой по-честито!"
    И тръгна стадо с агнета дребни,
    върви и крета от път убито,
    та сичко младо под нож да легне
    за свети Гергя - божи разбойник...
    Бездушен, глуп, изгнил покойник
    жертви ли иска? Иска овчарят,
    гладното гърло, попът пиени,
    както от тебе, народе, царят
    иска за свойте гнусни хареми
    и за тез, що те мъчат, обират;
    а ти им даваш потът, кръвта си
    и играйш даже, кога те бият!
    На` - днес богати и сиромаси,
    пиени там - те песни пеят
    и хвалят с попът бога и царят...
    Ликуй, народе! Тъй овце блеят
    и вървят с псета подир овчарят.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/5/20 00:39

    prodai si kolata

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/5/20 08:42

    До:22:44 НЕ погребението а до 9то коляно да плащат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/5/20 09:59

      Що, бе, поемайте си отговорността от ходенето по кръчмите. Откъде накъде ще ходите по заведения, няма да си миете ръцете нито преди ядене, нито след ходене до тоалетна и кръчмарите ще са ви виновни, че сте мизерници. Стойте си вкъщи по-добре и не се показвайте навън, безотговорни глупаци.

      Изтриване
    2. Анонимен6/5/20 18:58

      Ти си глупак, аби. Ние ако мием ръцете, къде е гаранция че сервитьора е измил както трябва чиния или чаша след предишен клиент?

      Изтриване
    3. Анонимен7/5/20 23:13

      А ти си още по голям глупак, щом на сервитьора ще разчитаме да мие чаши и чинии, то по добре да идем в кръчмата на реджеп от лисиците

      Изтриване
  6. Анонимен6/5/20 10:42

    Някои ресторантьори не се наядоха. Все нямат, все са в криза, оборотите им малки, кувертите много евтини. Цял живот вайкане.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/5/20 13:04

    Podkrepqm mizernici!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.