Днес на 101 години почина д-р Иванка Овчарова, офталмолог, основателка на Очното отделение в болницата в Кърджали. За поколение кърджалийци тя беше изключителна жена и лекар.
Поклонението ще се състои в неделя, 20 септември, между 13.00 и 14.00 часа в гробищния парк в Кърджали.
Д-р Овчарова е сред пионерите на здравеопазването в Кърджали. Родена е в царско време в покрайнините на Пазарджик. Обявяването на Втората световна война осуетява следването й във Франция. Прехвърля се в Братислава, а след година се връща в България, за да продължи образованието си във Факултета по медицина към Софийския университет, който тогава наброява едва 10 момичета. Помни бомбардировките над София и времената, в които „златният“ български лев е бил равностойно платежно средство в Европа. Преживяла е разцвета и залеза на монархията, налагането и рухването на комунистическия режим, прехода към демокрация.
В Кърджали идва през 1956-та. Д-р Овчарова е очен хирург, основател и дългогодишен завеждащ на Очното отделение в областната болница, където внедрява революционния метод криоекстракция за лечение на очна катаракта. Зад гърба си има над 1 500 операции и признателността на хиляди пациенти, на които е върнала зрението. Очното отделение тя създава на 15 септември 1959 година. Приживе обича да се шегува: „На много хора съм отворила очите“. И това не е метафора. 
На снимката: Областният управител Никола Чанев в дома на д-р Иванка Овчарова по случай Деня на българския лекар през октомври 2018-та година
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Поклон! Беше прекрасен лекар. От дете я помня. Мир на прага й.

    ОтговорИзтриване
  2. Д-р Овчарова е прекрасен човек и лекар!
    За хора като нея не може да се говори в минало време.
    Мир на праха й!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.