„След постъпване на обвинителния акт в Окръжен съд – Кърджали и образуване на делото, от определения съдия-докладчик за разглеждането му са изпълнени всички дължими и изчерпателно изброени процесуални действия, съгласно Глава деветнадесета „Предаване на съд и подготвителни действия за разглеждане на делото в съдебно заседание” от Наказателно-процесуалния кодекс.
Изцяло невярно е позоваването от страна на г-н Лютви Местан на изрична уредба в Наказателно-процесуалния кодекс на правото на получаване на копие на делото. Процесуалният закон не съдържа разпоредби, предвиждащи задължение на съда да предоставя на страните преписи от каквито и да е документи по досъдебното производство, в т.ч. на цялото досъдебно производство“.
Припомняме, че на 13 септември Местан изпрати своята позиция до медиите, в която посочи, че ще иска отлагане на разпоредителното дело за катастрофата на 14 април м.г. край Загорско, при която загина 6-месечно бебе.
„Съгласно разпоредбата на чл. 55, ал.1 НПК, обвиняемият има право да се запознава с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства, и да прави необходимите извлечения. Видно от материалите по делото, подсъдимият Лютви Местан се е възползвал от това свое процесуално право, запознавайки се с всички материали по досъдебното производство лично и в присъствието на упълномощения си защитник при предявяване на разследването на 05.06.2020 г.
Въпреки липсата на правна уредба и задължение на съда да предоставя препис от досъдебното производство, по разпореждане на съдията-докладчик такъв препис е изготвен, но с оглед големия обем на материалите по делото и като се има предвид, че ангажираните с това съдебни деловодители са изпълнявали и други служебни задължения, преснимането е приключило в края на работния ден на 11.09.2020 г., поради което не е могло да бъде осъществено предаването му на г-н Лютви Местан.
При това положение считаме, че от страна на магистрати и съдебни служители при Окръжен съд – Кърджали не е извършено каквото и да е нарушение на служебни задължения, довело от своя страна до нарушение на процесуални права на г-н Лютви Местан по повод насроченото разпоредително заседание по делото.
Намираме, че мястото на оплакванията за допуснати процесуални нарушения е в съдебната зала, поради което публикуваното в медиите изявление на г-н Лютви Местан представлява недопустим опит за намеса и въздействие върху съда и невярно внушение за „протакане” на съдебния процес по вина на съда“, се посочва още в становището на ръководството на Окръжния съд в Кърджали.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/9/20 12:40

    Лютви Местан все още живее с мисълта че е депутат,председател на партия,че е недосегаем,че е нещо много по високо и по различен от обикновените беззащитни граждани на страната ни.Поздравления за правилното решение на окръжен съд Кърджали

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/9/20 12:46

    Тъпо. Не се били запознали с материалите по делото. Като се запознаят след месец ще се върне ли това, което се е случило? Не го е срам Местан да протака. Този не е човек, доказва не за първи път.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/9/20 13:41

    На 05.06.2020 година господин местан се е запознал подробно с разследването по делото, то друго няма. Останалото е ала бала, ала бала. Присъда ще има.Дали ще е сега или след още една година протакане - присъдата ще е една и съща. Жалко за бащата на детето, защото този човек не е богат като местан и трябва да работи някъде. В случая губещият е само бащата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/20 17:16

      Na bashtata başı sa olsun allah rahmet eylesin sili i zdrave mu jelaya .der satam is weri big ful wover

      Изтриване
    2. Анонимен14/9/20 21:19

      Letqshtiyat holandec

      Изтриване
  4. Анонимен14/9/20 15:26

    КАКВО ИМА ДА СЕ ЗАПОЗНАВА ТОЗИ ВЪЖЕИГРАЧ.ИЗЛИЗА ОТ ВТОРОСТЕПЕНЕН ПЪТ НА ПЪРВОСТЕПЕНЕН БЕЗ ДА СПИРА НА ЗНАК СТОП И КАТАСТРОФИРА.ВИНОВЕН ИЗЦЯЛО.КАКВО ГО ВЪРТИ, И СУЧЕ. ЗАТВОР И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.
    КОЙТО ГО СРЕЩНЕ ДА ГО ЗАПЛЮЕ ТОЗИ НАГЪЛ ТИП.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/9/20 15:41

    След изяснени основни и всички положения допринесли за нарушението, при което е причинена смърт и страдание на близките, махленска е намесата

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/9/20 16:11

    вкарайте го този тъпанар в пандиза , какво си играете с него

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/9/20 18:39

    Ще се запознае с пандизчиите в затвора,дето тооооолкова години лъжеше. Успех МЕстан с пандизчиите

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/9/20 19:22

    Цяла България храним тези убийци,крадци и самозванци!Говореше за права ,за свободи ,реално за техните си ...

    ОтговорИзтриване
  9. Браво на Местан обвинява и съда, ха сега ще му влезе два ката. Вместо да си трае , че е виновен, пак върти и сучи да обвини някой друг. Еее това е мръсник, нагъл двуличник подмазвач. Затова и Доган го изгони, като мръсен и долен предател.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/9/20 01:27

    Ако беше друг отдавна щеше да е на топло. Затвор и обезщетение за семейството на загиналото бебе, макар че и това е малко.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.