Лютви Местан и адвокатите му ще поискат отлагане на делото за катастрофата край Загорско, при която загина бебе на 6 месеца.
Това обяви самият политик в прессъобщение до медиите.
Припомняме, че разпоредителното заседание е насрочено за 10 часа на 15 септември.
„Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление, аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15.09. първо разпоредително дело за катастрофата от 14.04.2019 г.
Причината е скандална! Днес, 13.09., т. е. 2 дена преди преди заседанието на съда на нас все още не са ни предоставени препис-извлечения от делото, освен двете експертизи и нямаме никаква представа за съдържанието на останалата част. Независимо, че правото на получаване на копие от делото е изрично уредено в НПК и независимо, че в призовката ни се напомня това право, то към днешна дата не ни е осигурено. Утрешният ден е последната възможност евентуално да ни се предоставят дължимите по закон материали. Предвид на техния обем е практически невъзможно защитата да се запознае с тях за по-малко от един ден, дори само като процес на четене, камо ли да изгради становище по въпросите от обхвата на разпоредителното заседание.
Тягостното усещане за нарушени процесуални права се подсилва от факта, че още преди близо 3 седмици (веднага след получаването на призовка) депозирахме изрично писмено заявление с искане да получим копие от материалите. Оттогава моят защитник е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни перипетии - първо, нямало кой да резолира молбата, защото съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му вече цяла седмица всеки ден ни се отговаря, че има определен човек за направа на копието, но предвид на обема имал нужда от повече време и когато са готови ще ни се обадят по телефона. И така до петък (11.09.), когато лично говорих с деловодството и получих уверение, че ще направят необходимото до края на деня да получим препис-извлеченията. Понеже петъкът бе наистина последният възможен срок, за да можем поне през почивните дни плюс деня преди заседанието да прочетем делото, се подложих на унижението да дежуря около сградата на Окръжния съд до края на работния ден, но до дължимо по закон положително решение така и не се стигна.
Това са фактите. Излагам ги добросъвестно най-вече заради онези, които биха ме уличили в стратегия за самоцелно отлагане или протакане. Не! Понеже нямам вина, искам точно обратното - бърз и справедлив процес, на който, ако разследването бе обективно, следваше да бъда призован не като обвиняем, а в едно единствено качество - на потърпевш свидетел.
Засега ще се въздържа от подробности и оценки за прокурорския произвол и репресии, на които съм подложен вече година и половина. Истините за поръчковите действия на прокуратурата, за пренебрегването на реални факти и обстоятелства от една страна и манипулирането им от друга и дори за граничещото с престъпление измисляне на други ”факти”, ще ги представя на специална пресконференция. Засега оставам с надеждата, че съдът за разлика от прокуратурата ще бъде безпристрастен и обективен“, се посочва в позицията на Лютви Местан, изпратена до медиите.
Отговорът на Окръжния съд - тук
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/20 16:07

    Понеже Лютвито е невинен трябва дасе линчува обществено .С действие то си предизвиква произшествие и това е факт това ако не беше в България а беше в любимата му Турция 15 години затвор не му мърдаха дори да е човек на ЕРДОГАН.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/9/20 16:31

    Защо няма вода?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/9/20 16:34

    Идиот алах те наказва за клетвата и кражбите. А да искаш протакване на делото е сигурно твоя съдия няма да гледа делото но от правосъдието на алах няма да може да избягаш. Там няма бедни и богати наши и ваши тогава кво ще правиш.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/9/20 18:12

    otlagane a otlagane samo sopa za tebe pomiar mrasen

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/9/20 18:42

    Когато предизвика катастрофата пак ли друг управляваше колата, а не Местан.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/9/20 20:54

    По човешки го съчувствувам! Да има СПРАВЕДЛИВОСТ!

    ОтговорИзтриване
  7. зафер ертюрк13/9/20 22:27

    Лютви Аго, хем им се иска, хем не им стиска.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/9/20 23:01

    Защо ти е копие на делото за да търсите вратички в закона ли за да избягаш пак а

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/9/20 23:26

    Удурмите на Местан, нищо друго... Лютви, колкото и да протакаш възмездието ще те застигне. Ако не това на съда, Аллах ще ти даде заслуженото, пред него процедурни хватки не важат.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/9/20 00:19

    rodopi ma..ka ti mrusna puskash komentarite protiv Mestan a drugite ne puskash,bashtata e vinoven shte mi leti s nad 120 km v chas haymana,da mu teji cql jivot zadeto ubi deteto si

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/9/20 07:54

    този ИЗВЕРГ СИ ПОКАЗА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ. ОТЛАГАНЕ МОТАНЕ И Т.Н. КОЕТО Е СВИКНАЛ ДА ПРАВИ .ДОСЕГА СТО ПЪТИ ТРЯЯБВАШЕ ДА Е В ЗАТВОРА. И СЛИПИЦА ВИЖДА И РАЗБИРА КОЙ Е ВИНОВЕН КАКВО ГО ВЪРТИ ТОЗИ МАЗЕН ХАМЕЛЕОН. СПРАВЕДЛИВ ПРОЦЕС ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ДОСЕГА И ТИ ОТДАВНА ДА СИ ВЪТРЕ. БЕЗСРАМНИК.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/9/20 08:10

    Павеле яде манджата вече и Ердоган щтети търси сметка

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/9/20 08:35

    Господин Местан защо не си джентълмен цял живот се мяташ ту на дясно ту на ляво търсейки келепира.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/9/20 09:23

    Bashtata na bebeto e vinoven.
    Gasterbaytera reshil da se pravi na gol9moto neshto pred jena si,leteyki s nad 120 km/h.
    Boklukıt sega obvin9va Mestan.
    Mestan poneje e neudoben na n9koi pri9telcheta vıv vlastta,zatova protakvat deloto.Edin vid mıchenie.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/9/20 10:05

    Имашзнакстопназнакстопспирапростак

    ОтговорИзтриване
  16. Земляк14/9/20 12:40

    Лютви работил съм в Подкова,баща ти е по достоен човек от теб,а също такива са и хората от Родопите ти от къде се пръкна такъв шеитанин. Но Аллах и Господ всичко виждат афе такава, малко ли хора изгоряха заради теб, а джамията в Прилепци, за да ти прости Аллах греховете с твоята тройца трябва да скочите от високото минаре.о

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/20 21:26

      kyafir kvo ti prechi djamiyata nevernik

      Изтриване
    2. Анонимен15/9/20 08:45

      Не му пречи бе тапир казва да ходи да е доизгради със откраднатото

      Изтриване
    3. Анонимен15/9/20 12:22

      Do;08;45
      Hipopotam a vie kolko djamii postroihte ,otkradnahte vsichki pari prateni ot Turcia depesarski ateisti

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.