Така нареченият „Европейски съюз” доказа през последните месеци, че не е устойчива политико-икономическа формация. Това се разбра особено очевидно по време на т.нар. „коронакриза”, която тепърва ще продължи под най-различни форми. Границите между държавите, които уж бяха едно неделимо „европейско цяло”, бяха затворени и икономическите връзки между страните - блокирани. В момента дори българските граждани не могат да посещават без карантина или тестове за коронавирус повечето от страните, членки на ЕС, с изключение на пет от тях, но не е ясно докога. Кризата с пандемията „Ковид-19” доказа по абсолютно безспорен начин, че ЕС е „колос на глинени крака” и по време на всяка една подобна криза е готов да се разпадне и да демонстрира, че всички договорености за „общ европейски дом” и „свободно придвижване на стоки и хора” са само кухи постулати и пропагандни клишета. Тази криза доказа също и това, че държавите в ЕС се ръководят и контролират от един общ финансов център и са пряко подчинени на задкулисна власт, намираща се извън Европа.
ЕС е пореден тринадесети безуспешен опит за „европейско единство” в историята. След разпадането на Римската империя (първи опит за единство на Европа), подобни опити са правени многократно. Един от тях е Османската империя, която можем да определим като Османски съюз. Този съюз просъществува над шест века в благоденствие и мултиплициране на народите, но поради агресията на външни сили, обединението постепенно се разпадна.
Най-трагични опити за „европейски съюз” са по време на епохата на Наполеон и Хитлер, когато Европа беше буквално разорена от войни и даде чудовищни жертви.
Също така е интересно, че повечето от основните термини на ЕС са пряко взаимствани от книгата на Валтер Функ „Икономическо лице на Нова Европа”, която е преведена и на български през 1943 г. под заглавието „Стопанският образ на нова Европа”. Функ е бил министър на икономиката на Третия райх и много приближен на Адолф Хитлер. Едни от основните термини, въведени от Функ, са следните: „общ европейски дом”, „Европа без граници” и „единна европейска валута”.
Съвременният ЕС продължение на Третия райх ли е? Можем ли да го наречем Четвърти райх, начело с Берлин и Ангела Меркел? Също и донякъде с Париж, начело с Макрон? Ако внимателно изследваме историята, вероятно можем да се съгласим, че ЕС е форма на Четвърти райх. Този нов Четвърти райх е преди всичко нова конструкция на Франкската империя, едно съвременно обединение между Германия и Франция, което се стреми да подчини европейските народи.
Ако европейските народи имат намерението да се самоубият и да изчезнат от историята и географията, те имат възможността да го направят в рамките на ЕС, или Четвърти райх.
Проф. Стоян Динков, специално за 24rodopi.com


Бележка: Четвъртият Райх е хипотетичен бъдещ германски Райх, който е наследник на Третия райх (1933-1945), следвайки традиционния ред, въведен в книгата на Артър Мюлер ван де Брук от 1923 г. "Das Dritte Reich", включваща Свещената Римска империя като първи райх и Германската империя като втори райх.
Терминът „Трети райх“ е създаден от Артър Мюлер ван ден Брук като заглавието на неговата книга от 1923 г. "Das Dritte Reich". То се отнася до Нацистка Германия. Той е използван от нацистите за пропагандни цели, за да легитимират режима си като наследяваща държава на преименувания първи райх (962-1806) и втория райх (Имперска Германия, 1871-1918).
Терминът „четвърти райх“ се използва по различни начини. Неонацистите го използват, за да опишат предчувственото възраждане на Нацистка Германия, докато други използват термина, като теоретици на конспирацията д-р Джоузеф Фарел, Питър Ленденда и Джим Марс, които го използват, за да се позовават на това, което възприемат като скрито продължение на нацистките идеали.
Коментаторите в цяла Европа използват термина „Четвърти Райх“, за да посочат влиянието, което Германия упражнява в ЕС.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.