Колекционер на паметници от тоталитарно време се интересувал къде се намира прочутата бронзова статуя на Георги Димитров в Кърджали, която бе демонтирана през 1990-та година, научи 24rodopi.com. „Металната“ мафия от години пресмята колко би спечелила, ако се докопа до бронзовата творба на Стою Тодоров.
Заради нездравия интерес малцина в Кърджали знаят точно къде се намира фигурата на комунистическия лидер. Преди 5 години тя беше в двора на музея, но днес е на друго място.
Паметникът е открит през 1981 година, а днес в мраморното пространство в центъра на Кърджали са останали само стоманобетоновите „монолити“, облицовани с черен гранит.
За статуята напомня картичка от 1988 година, която била отпечатана в тират от 6 000 бройки. Тогава се е продавала за 12 стотинки, а днес колекционери я предлагат за 1 лев.
Припомняме, че мафията на цветни метали извърши най-голямата кражба в района на Паничково в зората на демокрацията. Крадците използваха кран и камион, за да демонтират и транспортират до Асеновград 3-тонна статуя на Орфей за да я претопят за скрап.
Очаквайте видеорепортаж: Паметникът на Вожда все още се пази! Но какво правим с колоните…
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/9/20 20:33

    А къде са цветята

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/9/20 21:02

    В историческия музей /бившето медересе/. Там е мястото и на камбанения звън и мелодиите на градския пеещ часовник. Останки от комунягите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/20 20:08

      Samo che ako chetesh i ne pishesh na izust she razberesh che i ot tam e pribrana ama zvuka na chasovnika ti kunti v glavata i ti prechi da mislish

      Изтриване
    2. Анонимен20/9/20 22:26

      to i obshtinata i celiqt grad e ostanka ot tiq komynqgi i jilishteto v koeto jiveesh dai po tvoita logika da razryshim vsichko ama pochni ti prav ot tvoito jilishte stiga pisa samo trqbvat i deistviq

      Изтриване
    3. Анонимен20/9/20 22:37

      Да ва е.а в питарестите тикви - тъй и не си научихте историята на стотина годишния "град"! Сградата е започната да се строи за медресе, но и ден не е била медресе.

      Изтриване
  3. Анонимен20/9/20 13:24

    При Нинова в селото й. Крушовица, да провери Гешев.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/9/20 10:20

    Като ти пречи камбанения звън на часовника, стой си на село.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.