„Абе, ковид-мовид, какво каза, ба? Работа имам, работа“. Тъй рече един възрастен жител на Родопите при въпрос за ужаса от заразата, махна с ръка и подмина репортерката. В планината работата олицетворява всичко. Така се обрисуват дейностите на къра, но също и церемонията по пиене на ракия в хоремага.

В същото време държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев отново отбеляза с нескрита болка, че 40 на сто от сънародниците ни не вярвали в коронавируса. Част от тях явно е и легендата Христо Стоичков, който пък рече в едно скорошно интервю „Не може преди пет години Бил Гейтс да казва, че през 2020-та ще има световна пандемия“.

 

Зимата като лятото

 

Тази година ще пропуснем зимния сезон, както пропуснахме и летния, предрече доц. д-р Кунчев. Тоест, ще си минат покрай нас докато ние броим цифри. Които стават все по-ужасяващи. Хиляди нови положителни, но какво от това? Лабораториите бълват резултати, правят се едни доволни обороти, а съвсем малък процент от новодиагностицираните се оказва, че имат нужда от лечение. Продължаваме да чакаме и лекарство за нелечимия вирус, докато броим излекуваните. Чакаме и ваксина, защото „колективният имунитет можел да отнеме пет години“, рече също държавният инспектор. А надпреварата с ваксини е започнала отдавна. Дали пък Бил Гейтс няма да я извади първи на пазара? Каквото и да се случи, панмедията почти постигна своето.

 

Заразени мозъци

 

Фармацевтичната индустрия завърта по-голям оборот от оръжейната. А какви мазни пайове предлага на лекари в маркетинга на продуктите, не е за коментиране.

Това пък казват медици. Та, нещата са свързани. Насади страховете, а после раздай илачите. Цената се определя едностранно. Заразените мозъци приемат всичко.

 

Алгоритъм

 

Човекът е така програмиран, че по същество си е завършен егоист. Изпървом той мисли за собствения си задник. Не се чудете защо в началото на епидемията първо свърши тоалетната хартия. Сякаш вирусът върви с разстройство. Действа се на подсъзнателно ниво. Задникът е важен. Когато масовото облъчване започне, човек ще забрави за всичко друго освен седалищните части и оцеляването им. И в подобно състояние, ако му рекат да върви с чувал на главата, и това ще прави. Месеци наред ковид истории, паника и ужасии, фотоси на ковчези, които също така влязоха и в лексиката на щабните офицери, отговорни за оцеляването на нацията. Фотосите се оказаха от други трагедии, но нейсе. И съвсем естествено всичко опротивя. Предоставят се цифри, набъбващи от март, хроника на оцеляването и смъртността. По същата логика можеха да добавят числа и от Първата световна война насам. Близо 43 000 „заболели“. В тях влизат всички с положителен тест, болшинството от които са го прекарали в домашни условия. Няма разлика между болен и носител на вирус. Важни са стряскащите цифри. Над 90 на сто от починалите са имали придружаващи заболявания…

 


„Аз вярвам в Ковид“

 

Може би ако всички започнат да носят подобни фланелки най-после ще се зарадва и държавният инспектор, та и щабът, пък и производителите на маски. Последните пък толкова избълваха на пазара, че клиенти трябват. Цената обаче не се срина до предепидемичната от 15 стотинки. Бизнес, майка, бизнес със страховете. Като тестовете. Касата ги плаща по 60 лева на парче, гражданите на средна цена от сто лева. Едно и също, но на различни тарифи.

 

Новият световен ред

 

И докато трупаме „стаден имунитет“, все повече назрява една мисъл, която не дава мира. Пробва се насаждането на идеята за социалната дистанция като Илач №1 срещу вируса. Много не успя да върже дикиш сред възрастните индивиди, но пък се пробва сред подрастващите. Децата по домовете, защото онлайн образованието е сякаш изкачен баир на прозорливостта просветна. Колко било удобно, удачно, какви върхове постигнали на матурите. И т.н. Новият световен ред идва с изолацията. Разбиване на обществото на малки групи, а технологиите-единствено средство за комуникация. Така най-лесно се облъчва едно общество.

Вирусът е просто начин. Поредният.

„Аз вярвам в Ковид!“ или пък по-модерното, „Je suis Ковид!“

Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

На снимките:

-Ковид култура

-Ковид бъдеще

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/10/20 18:41

    Jcmfjrs! Ще се мреь ама яко ще се мре, беше казал един виден идиот от герп.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/10/20 18:45

    Гах маау, защо им трябва да го подреждат света отново?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/10/20 19:17

    Е как да вярваме като Тръмп оздравя за 3 дена или тази пияница на футболистите как му беше името дето играеше кючеци и той оздравя за няколко дена.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/10/20 13:25

    Вируса приключва с новия стар президент на Съедините и американски щети.

    ОтговорИзтриване
  5. Je suis идиот ,че вярвам на турбо олигофрени тип а ла Мутафчийски.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.