Няма мераклии за преброители в задаващата се кампания в началото на следващата година. В същото време само от преброени жители, в област Кърджали „броячите“ могат да заработят около 375 000 лева. Около 150 обаче са подали заявление в община Кърджали или това са по-малко от половината от обявените 330 места за пребролители и контрольори, и то броени дни преди крайния срок. Това обяви за „24х7 Родопи“ секретарят на Общинската администрация и председател на временната комисия по Преброяване`2021 Себахтин Риза. Слабият интерес пък се обяснява със страха от Ковид-19 заради стремглаво увеличаващия се брой на заразени лица. Крайният срок за набиране на преброители е 30 октомври, а за област Кърджали са необходими 961 души, които да се включат в тази дейност. Проблемът обаче не засяга само Кърджали, сходно е положението и в другите райони на страната.

Към момента са набрани 35% от необходимия брой преброители и 45% контрольори, съобщиха от Националната статистика. Не достигат преброителите почти във всички общини в страната.

Заплащането на преброителите пък вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 ст. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като в периода 1 – 15 февруари 2021 г.  един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени. 

Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.

При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ, посочиха от Националната статистика.

Последните данни на статистиците посочват, че в област Кърджали живеят около 150 000 души. При тяхното преброяване, ангажираните лица ще генерират общ приход от 375 000 лева.

Само за 27 октомври над 40 души са подали заявление в общината, съобщи за 24rodopi.com Себахтин Риза.

“Над 150 са заявленията, които са подадени. От вчера има усилен интерес от страна на гражданите. Надявам се, че до края на седмицата ще наберем достатъчно хора. Само вчера, над 40 подадоха документи“, допълни той.

“Официалният срок е до петък, но ако не се съберат достатъчно хора, ще продължим да набираме хора и през следващата седмица. Никого няма да върнем. Иначе всякакви хора подават заявления - млади хора, пенсионери, работещи, безработни, никой от тях не връщаме“, обясни Себахтин Риза и допълни, че едно от основните опасения си остава коронавирусът.

„Всеки 2-ри, 3-ти пита: „Какво ще стане, ако позвъня на вратата и хората откажат да ми дадат информация?“, коментира Риза.

Отговор на този и други въпроси ще получат на предстоящите след това обучения.

В тази връзка, един от най-предпочитаните варианти е  онлайн преброяването.

“Даже го препоръчваме. То е малко преди редовното преброяване и е по-лесно. Препоръчваме на много хора да го направят. Иначе самите преброители, независимо, че хората са се преброили онлайн, ще минат, но само, за да вземат кода, с който са се преброили“, обясни Риза.

Заплащането зависи от броя на преброените лица, жилища и други особености.

“Примерно едно семейство, ако е четиричленно, на лице се плаща 2.50 лв. Това означава, че за четирима души преброителят ще получи 10 лв. Това обаче е първата сума. Има допълнителна разценка за преброено жилище и т.н.“, посочи Риза.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/10/20 07:04

    Няма интерес, защото парите са малко

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/10/20 09:36

    Общинските съветници могат да свършат тази работа , те за това получават заплата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/10/20 14:48

    В Община та айлякчии бол да станат малко от въртящите се столове без туй нищо не правят по цял ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/11/20 15:09

    т.е. Ако преброителят има "нещастието" да попадне само на кодове от онлайн преброяване ще взима по 400 лева на месец....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.