Мъжът е парализиран, трите деца са глухонеми, майката няма право на пенсия, семейството живее с няколко десетки лева на месец. Изнемогващата родопчанка е нямала средства дори да погребе сина си, прегазен на пътя за „Маказа“ докато се прибира към родната махала с велосипед.
Тежката съдба на една фамилия, живееща далеч от света, от погледите, но не и от ударите на битието…
Само преди дни Окръжният съд в Кърджали постанови условна присъда на шведския гражданин Веждин С., който през юни миналата година блъсна с автомобила си и уби 37-годишен велосипедист по пътя за „Маказа“. За Елмаз и Мустафа Али, този ден се оказва кошмарен, защото губят сина си Месут. Фаталното произшествие преобръща и без това изпълнената им със страдание съдба. Нещо повече, нямат пари дори да погребат сина си.
„Един лев нямахме. Брат ми помогна за всичко. И мевлид направи, и погребението. Една стотинка не е искал от мен. Нямах възможност да погреба сина си“, изрича през сълзи пред екип на 24rodopi.com покрусената майка.
Неволите ги следват през целия им живот. И трите им деца, включително загиналото момче, се раждат глухонеми. А преди четири години съпругът на Елмаз получава инсулт, вследствие на който е наполовина парализиран.
„Ако не ми помага жената, съм жив зян“, разказва трудно и през сълзи Мустафа. Съпругата му се опитва да го успокои, но и тя не успява да сдържи сълзите си.
Разчитат единствено на пенсията на Мустафа и тази на болната им дъщеря, тъй като Елмаз все още няма нужните години за пенсия.

„Един лев нямам помощ. Само с на мъжа ми пенсията – 230 лева ,този месец дадоха и 50 лева увеличение. Но като платя ток, вода и 120 лв. за лекарства за Мустафа, оставаме с 30-40 лв. Дъщерята взема 130 лв. пенсия по болест, и за отопление й дават, толкоз“, обяснява Елмаз.
Въпреки неколкократните молби, не е одобрена и за личен асистент на съпруга си.
“85% е неговата инвалидност в ТЕЛК решението. Казаха, че няма право на чужда помощ, а той не може сам да се оправя, не може!“, казва жената, а съпругът потвърждава думите й.
Казват, че въпреки трудностите се справят някак…
„По малко, по малко се оправяме, иначе не може. Ах, къде почина синът ми, той много ни помагаше! Дърва носеше, с това-онова, а сега - няма го, няма кой да ни помага така“, казва бащата.
Семейството живее доста отдалечено, в махала „Мразовец“ на момчилградското село Горско Дюлево.
„В тази махала живее само още едно семейство, но всички през деня са на работа. В другата махала са останали четири семейства“, посочва Елмаз.
Сякаш името на махалата и съдбата им са преплетени. Но мразовитата участ не ги сломява, а на помощ винаги се отзовава братът на Елмаз.
„Когато ми е нужна помощ се обаждам на брат ми и той носи от каквото имаме нужда, само брат ми, никой друг…“, изрича възрастната жена.
Въпреки тежката орис, ни изпращат с усмивка, пожелание за здраве и гостоприемното „Заповядайте отново!“.
Вълна от съчувствие! Кърджалийци тръгват към „Мразовец“ с помощ за семейството на Месут! - четете тук
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/10/20 19:44

    Така живеят 80 процента от възрастните по целата. Нека това да го видят управляващите и управлявалите страната през последните 30 години.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/10/20 20:46

    А внукът и юксел защо не помага за него що не споменава . Голямо магаре е а иначе от игралните зали не излиза нещастното мекере

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/10/20 20:49

    Трябва да се помага, който може.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/10/20 20:50

    Има много такива семейства в района, защо не се направи нещо, да се организира нещо....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/10/20 21:25

    Дпс къдесте вашта мама

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/10/20 21:30

    Баси системата!И тази Бръмбарова...Хайде да не казвам нищо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/10/20 07:35

      Какво ти е виновна Бръмбарова бе?! Че си върши работата и спазва законите ли???

      Изтриване
  7. Анонимен1/10/20 22:04

    Амии... Нямам какво да кажа. Срам ме е. Бог високо, Цар далеко.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/10/20 02:24

    Shapkata e DPS tryabva da pomaga

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/10/20 07:35

    уморихте народа кога ще живеем като европейци за такива хора трябват помощи

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/10/20 09:06

    За съжаление има много семейства с подобна съдба в България. 30 години кражби и корупция, а хората бедни и болни. Няма за тях файда ни от държава, ни от политици, а напротив.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/10/20 12:58

    Какво е виновна Бръмбарова. Тя си гледа работата. Затова е защитник. Нека да има повече като нея, кадърни.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/10/20 13:40

    ДПС се занимават с посещения на мъртвите по гробовете, защото няма как да проговорят и да се оплачат. Мизерията, в която живее перманентният електорат и хората вълци ги яли.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/10/20 14:21

    Времето като си дойде за гласове карайте си катафалка вашата кожа да ви начукам с брадвата мишки уж сме във ЕU. заради като вас “крадци и измамници сме тука в чужбина паткани такива

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/10/20 15:02

    Всички бедни хорица от турски произход в Кърджали и не само гласуват за ДПС. Крайно време е да разберат че за да си добър управник не е достатъчно само да си член на ДПС Ами и да имаш някакъв управленски талант. Тази медия също е на ДПС и след последно изречение съм сигурен че кометата ми няма да бъде "удобен".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/10/20 11:44

      Da de sega upravliava dps i Grob nema nikakva vina ot tova derece

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.