Сдружение „Родопски хайдути“ поиска да бъде обособена нова православна епархия, която да обхване областите Кърджали и Смолян. Организацията се обърна с молба към българския патриарх Неофит. Тя пък е мотивирана от „родолюбиви организации и миряни от Смолян и околията“.

„Именно това ни подтикна да се обърнем с искрена молба и апел към Вас, да вземете решение за обособяване на нова Епархия, с обхват поречието на река Арда, областите Смолян, Кърджали, както и двете общини Ивайловград и Момчилград.

Нашите доводи за предложението са следните:

По време на турското робство Централните Родопи са били стожер на изконната християнска религия и са устояли на ударите в тези мрачни времена, които са оставили тежки белези и до ден-днешен в исторически аспект.

Родопите са давали и дават висши духовници, ръководили авторитетно църквата. Това са Екзарх Стефан, Митрополит Дометиан и сегашния Видински Митрополит Данаил. В ново време, след промените на политическия строй, Вие решихте и създадохте две нови Митрополии, а именно Плевенска и Силистренска.

Преди тридесет години, смолянските свещеници не се подведоха от обещанията на „Алтернативния синод“ и застанаха зад Патриарх Максим и Митрополит Арсений. Преди няколко години бе изпратен, като помощник на Пловдивския Митрополит Николай, Владиката Антоний, който служи няколко години в Смолян. Присъствието му се прие с радост от християните в цялата околия. Висш духовник, който участва във всички свещени мероприятия, засили църковния живот в града и околията. След избирането му за Митрополит, нашият край остана без Владика. Колкото и да е съпричастен с нуждите на християните, Пловдивския Митрополит Николай, не може да е често сред нас. Пловдивската епархия е голяма и е трудно да се обслужват и посещават пет области.

В областните центрове Смолян и Кърджали има мюфтийства, които се грижат за българите-мюсюлмани. В гр. Смолян се помещава така наречения „Християнски център“ на протестантската църква, чиито представители са много дейни. Тук също има храм на „Адвентистката църква“. Според нас, християните имат нужда от висш духовник, който да сплоти и засили вярата в сърцата на миряните по този край.

Накрая ще отбележим, че свещениците в Родопите са недостатъчно на брой. Един свещеник се грижи за три, четири или повече църкви в различни селища. Убедени сме, че един Владика с постоянно присъствие в Родопите ще може да привлече млади момчета, за да се подготвят за духовници.

Нашето предложение среща подкрепа от авторитетни ръководители на предприятия и частния бизнес, видни представители на културата, изкуството и образованието, от държавни и общински служители, патриотични сдружения, формации, неправителствени и правителствени  организации. С една дума -  от цялото християнско население в Родопите. Същият този въпрос се е поставил преди повече от 25 години пред Светия Синод, стигнало се е и до среща с тогавашния патриарх Максим.

Преди всичко, положителното решение ще бъде в полза за християнството, българщината и най-вече за патриотичното ни възпитание. Вярваме, че ще разгледате настоящата ни молба с отворено сърце!“, се посочва в отвореното писмо, изпратено и до медиите от страна на сдружение „Родопски хайдути“.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/11/20 14:11

    Тоя народ иска да живее като хайдутите не иска да върви напред иска да живее с миналото тоест с хайдутлука.Щом ни харесва толкова много да живеем като хайдути тогаз какъв е бил смисъла да се освободим от "поробителите".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/11/20 03:45

      Аз не искам да живея като хайдутин, не ме вкарвай в числото на народа..на Саръев да му дадем една пушка кремъклийка, да го препашем с чифте пищови и сабя, бъклица с вино и ракийка,бидонче с мезенце и луканчица и не го търси за хайдутлук...хайдутлука ще го правят другите - феновете му и фенки..а той ще е беят

      Изтриване
    2. Анонимен17/11/20 08:55

      Тапир !

      Изтриване
  2. Анонимен16/11/20 19:44

    Nishto drugo ne stava ot nqkoi osven haydut ne kazvam za vsi4ki

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/11/20 03:46

      ТИЯ, ЗА КОИТО ГОВОРИШ, И ЗА ХАЙДУТИ НЕ СТАВАТ

      Изтриване
    2. Анонимен17/11/20 08:55

      Тапир

      Изтриване
  3. Анонимен16/11/20 21:00

    hayduti i kuku 80 procenta

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/11/20 21:36

    Хайдушкото мислене е в главите на не малко българи, за голямо съжаление.Чудя им се,във века на високите технологии и комуникациите как не се развиват. Производни на това са башибозуклука и хулиганизма в партийно-политическата дейност

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/11/20 04:23

    Че те досега разделени ли бяха, та да се обединяват.... ама че причина да искаш да станеш владика

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/11/20 07:48

    А защо 31 години хайдуци ни управляват и хайдуци ни крадът ? Особено за последните 11 години.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/11/20 08:55

    Добра идея браво и повече пари ще се отпускат за развитие на епархията и борби за надмощие ще има Смолян - Кърджали миряните могат само да спечелят от тази кауза !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/11/20 09:51

    Горко на българите щом вече и помаците искат да станат хайдути.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/11/20 14:40

    Абе днешно време още ли има Хайдути,Чувал сам че ограбвали селата тез хайдути от по възрасни хора.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.