За 10 години населението в София се е увеличило с близо 80 000 души. В същото време само една област от Южна България отчита ръст по същия показател-Кърджали, с около 3500 човека.

Това е анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ), обявен от икономиста Адриан Николов.

Според ИПИ, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

За естествения прираст на населението Николов уточни, че той е почти равен за повечето области на юг, докато при механичното движение става видимо кои области са "магнит" за работна сила и за по-млади хората. Кърджали стои като очевиден победител с висок механичен прираст през 2019 г., но там върху миграционните процеси има влияние изборния цикъл, коментира експертът.

Пловдив застава пред София като привлекателен център за миграция, което според икономиста показва доколко местната индустрия е "гладна" за кадри.

Бургас също е привлекателен за населението, но там и местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години.

Съответно пък малките области са големите донори на население, като Сливен, който е загубил десет промила през 2019 г. Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил.

София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, но пък и губи население - най-вероятно в полза на София, коментира експертът. Той уточни, че ако се разглежда в цялост - столицата и периферията, ще има нетен положителен ефект при населението.

По темата за бедността експертът коментира, че през последните десет години, се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедността в страната във всички области освен Ямбол, която успява да балансира, а Кърджали свива този дял. Това обаче до известна степен е статистически ефект, защото ръстът на заплатите и на доходите вдига нагоре линията на бедността.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/2/21 13:44

    ;-)))) a selata umirat edno po edno...;-))))

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/2/21 13:56

    Този институт дали си е измерил температурата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/2/21 13:56

    Този институт дали си е измерил температурата

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/2/21 13:59

    Тази стъкмистика за изборите ли я нагласиха

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/2/21 14:00

    Тази стъкмистика за изборите ли я нагласиха

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/2/21 14:11

    Селяните са станали граждани

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/2/21 14:21

    около 3500 нови селяни поредна пратка

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/2/21 15:42

    ha ha ha i kide sa tiq hora samo na kniga mai po4ti VSI4KO E PRAZNO MINETE SLED Kto se stimni da vidite kolko svetqt

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/2/21 22:07

    А гражданите,какво са станали?Тикви.)))).

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/2/21 22:56

    Предизборна миграция...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/2/21 08:20

    Браво на ДПС! Където те управляват, хората не напускат родните си места! Само някои от етническото мнозинство се преместват във вътрешната част на страната! Само ДПС! Няма ирония!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/2/21 13:36

    Хахахах, от Турция си регистрират децата тук. Издават им нови ЕГН-та и стъкмистите ги отчитат като прираст.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.