В биографията на 37-годишния Ивайло Спасов се кръстосват най-различни поприща - музика, реклама, журналистика, но в крайна сметка той стана известен на цяла България с победата си в последното издание на телевизионното състезание за любители готвачи "Мастършеф".

Какво казва Ивайло за родния Кърджали:

„Това, че съм живял през по-голяма част от живота си в София, не променя факта откъде идвам. Кърджали е едно доста силно място, с цялата му източнородопска еклектика, с всички истории на всички тези хора, дошли отнякъде - преселниците от Беломорска Тракия и Егейска Македония и заселените по принуда заради леки провинения срещу режима по време на соца. Кърджалийската връзка не е първото нещо, с което се представям при ново запознанство, но стига на някого да му е интересно, с кеф бих могъл да разкажа доста истории за града - като тази за камилите, които са били основната товарна сила за търговците през 20-те години на миналия век.

Или пък как по време на народната република Кърджали, аха, да бъде прекръстен на Слънчевград, защото името било турско, а така и така в града било слънчево почти всеки ден. Или пък колко по-различен е животът на всички общности в града отвъд клишетата, които незапознатите чуват и виждат обикновено покрай избори.

Иначе в Кърджали всичко е някак специфично - от патриотичните песни, които градският часовник пее на всеки час, до архаичния турски диалект, който говорят бабите от околните села, които едно време продаваха най-добрите зелении на градския пазар. И всичко това няма как да не е повлияло за добро или лошо на това, което съм днес“…

Спасов започва съзнателния си професионален път в агенция за маркетингови изследвания, където води групови дискусии. Преди това работи какво ли не - момче за всичко, преводач, крупие. През 2005 г. приятелката му заминава да учи в Берлин, а той решава да запълни празното място, като създава блог за музика, филми и реклама. По-късно става музикален редактор на списание "Едно" и организатор на емблематичния за онези времена Mellow Music Festival.

През 2009 г. Спасов кандидатства за журналистическа стипендия, която му позволява да живее в Берлин година и половина, за да изследва музикалната сцена и града. Берлин e най-силният фактор, оформил кулинарната култура на Ивайло. Той разказва, че същинското готвене е започнало именно в берлинското му жилище, където постоянно идвали гости и експериментирали с различни продукти и подправки от световната кухня.

Съвсем скоро предстои откриването на неговото собствено заведение - Dönnerstag (Дюнерстаг) в малко помещение на ул. "Искър" 11 в София. Там Ивайло ще предлага това, което познава и приготвя най-добре - образцов дюнер в турско-германски стил.

На въпрос на „Капитал“ „Каква е твоята история с дюнера? Защо реши да отвориш точно дюнерджийница?“, кърджалиецът отговаря:

„Тоталната ми мания по дюнера започна през 2006 г. в Берлин. Едно от първите неща, които ядох след пристигането си в града, беше телешко месо от дюнера, завито в лахмаджун със салати и сосове. Оттогава всеки път, когато кацна там, първото, което правя, е да отида в някоя от любимите ми дюнерджийници: Douym, Tadim или Rosenthaler Grill - това ми дава някакво чудесно начало за кефа, който предстои.

Задълбал съм с дюнера и в исторически план. Има някакъв безумен спор кой точно е създал дюнер сандвича, който присъства под една или друга форма във всеки край на света. Едно е ясно - със сигурност не е Кадир Нурман - турски гастарбайтер, който слага месото от дюнера в пиде със салати и няколко соса, нито са майсторите в Истанбул през 70-те. Първите исторически сведения за този специфичен начин на приготвяне на месото в рамките на Османската империя датират от XVI век. Има една доста популярна снимка от началото на XX век, за която се твърди, че е първата фотография на вертикален дюнер. Ливанските имигранти, предимно християни, които бягат от Османската империя в Мексико в края на XIX век, носят със себе си техниката на печене на шиш - шауарма, което значи "въртя се", от чеверме, която пък е версия на döner, което на турски също значи "въртя се". И така, в Мексико заменят агнешкото със свинско и малко по-късно се появява "тако ал пастор". В Гърция му казват "гирос", което пак означава "въртя се".

Изобщо историята е супер, но не е толкова важно да се търси някакво авторство и автентичност. Идеи, които виреят добре, са известни като мемета (мемове, миймове или мемета - няма ясно правило на изписването). Термин, който днес свързваме предимно с краткотрайни интернет феномени, но който се появява първо в книгата "Себичният ген" на Ричард Докинс. Той, общо взето, говори за идеи, които се пренасят и еволюират от човек на човек, подобно на гените, които се предават в генетичния басейн. Заразните идеи, или меметата, изместват другите идеи и се предават писмено или под формата на истории и за добро или лошо само най-запомнящите се оцеляват в съзнанието или аналите на човечеството. Рецептите са мемета. Дюнерът е меме“.

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/2/21 17:20

    Проветряване на устната кухина, нищо интересно...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/2/21 17:48

    Помислих, че е направил страхотно откритие в областта на науката, техниката, физиката или химията с което е станал известен на цяла България, пък той бил станал известен като готвач. Това е "страхотно" за ценностите в нашата страна и то в 21- ви век. Е няма що. Пример за младите.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/2/21 17:49

    Виж как хубаво говори вярно и толерантно аферим

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/2/21 21:44

    Лоша мува не казвайте за това момче без да го познавате.Една полужителна новина и някой почват да плюят.Какво Ви дразни че млад човек е успял и намерил себе си?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/2/21 14:51

      Дразни ги защото са неудачници. Винаги е така в коментарите, и умрелите плюят даже

      Изтриване
  5. Анонимен18/2/21 07:45

    ТОЗИ НАРОД Е ИЗВЕТРЯЛ НАПЪЛНО. С ПРОГРАМИ ТЕЛЕВИЗИОННИ -ГОТВАЧЕСТВО - ЗАПЪЛВАТ ПРАЙТАЙМА НА ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ПРОГРАМИ И ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИЯ -БАБИЧКИ СЕЛЯНИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЗААХЛАСАНИ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРИТЕ ОБИВАТ ВРЕМЕТО СИ. А ГЕРОИТЕ ЖУРИТА КАТО АНГЕЛОВ ЕКЦЕЕНТРИКА СИ ВЪОБРАЗИ ЧЕ СЕ Е ХВАНАЛ ЗА ШЛИФЕРА НА БОГ ГОСПОД. ЕДИН ГОТВАЧ ПРОФЕСИЯ КАТО ХИЛЯДИ ДРУГИ И ТО МНОГО ПО НИСКО НИВО А ГО ИЗДИГНАХА ДО .... ПРОСТОТИЯ С ПРОСТИ УЧАСТНИЦИ И ПРОСТОЛЮДИЕ АУДИТОРИЯ. НЯМА ДА ДАДЪТ НЕЩО УНИКАЛНОО НЯКАКВО НАУЧНО ПОСТИЖЕНИЕ НА МЛАДИ ИЛИ ДРУГИ ХОРА А ГОТВАЧИ КАТО ЧЕ ЛИ СТАРАНАТА Е ЕДНА ШКЕМДЕЖЖИЙНИЦА. ЕВТИН ПИЯР НА ЖУРИТАТА С ТЕХНИТЕ РЕСТОРАНТИ ОСОБЕНО ОНАЗИ ЖЕНАТА С ИЗВЪРТЯНОТО ИМЕ ГОТВАЧКАТА

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/2/21 08:20

    И умен, не само талантлив! Много позитивно изказване, това говори за ценен човек!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/2/21 09:17

    За жалост интелектът на Кърджали напусна това иначе прекрасно място, ималко по-малко градската култура отстъпва на обувките пред входната врата и коша за боклук на площадката в блока.Жлако!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.