В биографията на 37-годишния Ивайло Спасов се кръстосват най-различни поприща - музика, реклама, журналистика, но в крайна сметка той стана известен на цяла България с победата си в последното издание на телевизионното състезание за любители готвачи "Мастършеф".
Какво
казва Ивайло за родния Кърджали:
„Това,
че съм живял през по-голяма част от живота си в София, не променя факта откъде
идвам. Кърджали е едно доста силно място, с цялата му източнородопска еклектика,
с всички истории на всички тези хора, дошли отнякъде - преселниците от
Беломорска Тракия и Егейска Македония и заселените по принуда заради леки
провинения срещу режима по време на соца. Кърджалийската връзка не е първото
нещо, с което се представям при ново запознанство, но стига на някого да му е
интересно, с кеф бих могъл да разкажа доста истории за града - като тази за
камилите, които са били основната товарна сила за търговците през 20-те години
на миналия век.
Или
пък как по време на народната република Кърджали, аха, да бъде прекръстен на
Слънчевград, защото името било турско, а така и така в града било слънчево
почти всеки ден. Или пък колко по-различен е животът на всички общности в града
отвъд клишетата, които незапознатите чуват и виждат обикновено покрай избори.
Иначе
в Кърджали всичко е някак специфично - от патриотичните песни, които градският
часовник пее на всеки час, до архаичния турски диалект, който говорят бабите от
околните села, които едно време продаваха най-добрите зелении на градския
пазар. И всичко това няма как да не е повлияло за добро или лошо на това, което
съм днес“…
Спасов
започва съзнателния си професионален път в агенция за маркетингови изследвания,
където води групови дискусии. Преди това работи какво ли не - момче за всичко, преводач,
крупие. През 2005 г. приятелката му заминава да учи в Берлин, а той решава да
запълни празното място, като създава блог за музика, филми и реклама. По-късно
става музикален редактор на списание "Едно" и организатор на
емблематичния за онези времена Mellow Music Festival.
През
2009 г. Спасов кандидатства за журналистическа стипендия, която му позволява да
живее в Берлин година и половина, за да изследва музикалната сцена и града.
Берлин e най-силният фактор, оформил кулинарната култура на Ивайло. Той
разказва, че същинското готвене е започнало именно в берлинското му жилище, където
постоянно идвали гости и експериментирали с различни продукти и подправки от
световната кухня.
Съвсем
скоро предстои откриването на неговото собствено заведение - Dönnerstag
(Дюнерстаг) в малко помещение на ул. "Искър" 11 в София. Там Ивайло ще
предлага това, което познава и приготвя най-добре - образцов дюнер в
турско-германски стил.
На
въпрос на „Капитал“ „Каква е твоята история с дюнера? Защо реши да отвориш точно
дюнерджийница?“, кърджалиецът отговаря:
„Тоталната
ми мания по дюнера започна през 2006 г. в Берлин. Едно от първите неща, които
ядох след пристигането си в града, беше телешко месо от дюнера, завито в
лахмаджун със салати и сосове. Оттогава всеки път, когато кацна там, първото,
което правя, е да отида в някоя от любимите ми дюнерджийници: Douym, Tadim или
Rosenthaler Grill - това ми дава някакво чудесно начало за кефа, който
предстои.
Задълбал
съм с дюнера и в исторически план. Има някакъв безумен спор кой точно е създал
дюнер сандвича, който присъства под една или друга форма във всеки край на
света. Едно е ясно - със сигурност не е Кадир Нурман - турски гастарбайтер,
който слага месото от дюнера в пиде със салати и няколко соса, нито са майсторите
в Истанбул през 70-те. Първите исторически сведения за този специфичен начин на
приготвяне на месото в рамките на Османската империя датират от XVI век. Има
една доста популярна снимка от началото на XX век, за която се твърди, че е
първата фотография на вертикален дюнер. Ливанските имигранти, предимно
християни, които бягат от Османската империя в Мексико в края на XIX век, носят
със себе си техниката на печене на шиш - шауарма, което значи "въртя
се", от чеверме, която пък е версия на döner, което на турски също значи
"въртя се". И така, в Мексико заменят агнешкото със свинско и малко
по-късно се появява "тако ал пастор". В Гърция му казват "гирос",
което пак означава "въртя се".
Изобщо
историята е супер, но не е толкова важно да се търси някакво авторство и
автентичност. Идеи, които виреят добре, са известни като мемета (мемове,
миймове или мемета - няма ясно правило на изписването). Термин, който днес
свързваме предимно с краткотрайни интернет феномени, но който се появява първо
в книгата "Себичният ген" на Ричард Докинс. Той, общо взето, говори
за идеи, които се пренасят и еволюират от човек на човек, подобно на гените,
които се предават в генетичния басейн. Заразните идеи, или меметата, изместват
другите идеи и се предават писмено или под формата на истории и за добро или
лошо само най-запомнящите се оцеляват в съзнанието или аналите на човечеството.
Рецептите са мемета. Дюнерът е меме“.
24rodopi.com
Проветряване на устната кухина, нищо интересно...
ОтговорИзтриванеПомислих, че е направил страхотно откритие в областта на науката, техниката, физиката или химията с което е станал известен на цяла България, пък той бил станал известен като готвач. Това е "страхотно" за ценностите в нашата страна и то в 21- ви век. Е няма що. Пример за младите.
ОтговорИзтриванеВиж как хубаво говори вярно и толерантно аферим
ОтговорИзтриванеЛоша мува не казвайте за това момче без да го познавате.Една полужителна новина и някой почват да плюят.Какво Ви дразни че млад човек е успял и намерил себе си?
ОтговорИзтриванеДразни ги защото са неудачници. Винаги е така в коментарите, и умрелите плюят даже
ИзтриванеТОЗИ НАРОД Е ИЗВЕТРЯЛ НАПЪЛНО. С ПРОГРАМИ ТЕЛЕВИЗИОННИ -ГОТВАЧЕСТВО - ЗАПЪЛВАТ ПРАЙТАЙМА НА ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ПРОГРАМИ И ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИЯ -БАБИЧКИ СЕЛЯНИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЗААХЛАСАНИ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРИТЕ ОБИВАТ ВРЕМЕТО СИ. А ГЕРОИТЕ ЖУРИТА КАТО АНГЕЛОВ ЕКЦЕЕНТРИКА СИ ВЪОБРАЗИ ЧЕ СЕ Е ХВАНАЛ ЗА ШЛИФЕРА НА БОГ ГОСПОД. ЕДИН ГОТВАЧ ПРОФЕСИЯ КАТО ХИЛЯДИ ДРУГИ И ТО МНОГО ПО НИСКО НИВО А ГО ИЗДИГНАХА ДО .... ПРОСТОТИЯ С ПРОСТИ УЧАСТНИЦИ И ПРОСТОЛЮДИЕ АУДИТОРИЯ. НЯМА ДА ДАДЪТ НЕЩО УНИКАЛНОО НЯКАКВО НАУЧНО ПОСТИЖЕНИЕ НА МЛАДИ ИЛИ ДРУГИ ХОРА А ГОТВАЧИ КАТО ЧЕ ЛИ СТАРАНАТА Е ЕДНА ШКЕМДЕЖЖИЙНИЦА. ЕВТИН ПИЯР НА ЖУРИТАТА С ТЕХНИТЕ РЕСТОРАНТИ ОСОБЕНО ОНАЗИ ЖЕНАТА С ИЗВЪРТЯНОТО ИМЕ ГОТВАЧКАТА
ОтговорИзтриванеИ умен, не само талантлив! Много позитивно изказване, това говори за ценен човек!
ОтговорИзтриванеБраво!
ОтговорИзтриванеЗа жалост интелектът на Кърджали напусна това иначе прекрасно място, ималко по-малко градската култура отстъпва на обувките пред входната врата и коша за боклук на площадката в блока.Жлако!
ОтговорИзтриване