Отглеждането на тютюн в Източните Родопи е изместено от гурбета в чужбина. Цели села се отказват от производството на традиционната за района култура заради ниските изкупни цени. Земеделските служби в района отчитат изключително слаб интерес към залагане на новата реколта. Подадените до момента заявления за регистрация от цялата област Кърджали са едва сто.

По думите на кмета на джебелското село Припек Стефан Джуванов от години вече никой не сее тютюн, докато преди във всяка къща е имало. Ситуацията е подобна и в други населени места в област Кърджали. От години се регистрира намаляване на броя на тютюнопроизводителите.

„Към днешна дата кампанията върви слабо“, коментира началникът областната дирекция "Земеделие" Йорданка Гочева, цитирана от БНР. Тя допълва, че са подадени 96 заявления за регистрация и то само в 4 от седемте общини на областта. Те представляват едва 11% спрямо подадените за 2020 година. Като засети площи това се равнява на 12.5 на сто спрямо изминалата година.

Според нея една от причините за слабия интерес е, че част от фермерите не могат да представят документ за обработваемата земя. Много от тютюнопроизводителите не разполагат с такива документи, защото отглеждат тютюна си в общински имоти.

„Да кажем, на 50 декара отглеждат 4-5 човека. В този имот не може да се извърши делба и всеки да се сдобие с правното основание за тези десет декара“, обобщава Гочева.

„Преди всяко семейство в селото отглеждаше тютюн. Днес са само 7-8. Догодина вероятно няма да има дори един единствен тютюнопроизводител“, прогнозата е за село Островец, община Кирково. Прави я пред 24rodopi.com дългогодишният тютюнопроизводител Хюсеин Хаджи Бекир. Той е от последните тютюнджии у нас, който предаде продукцията си в средата на януари. При средна изкупна цена 7 лева за килограм. „7 лева за килограм от най-търсения български ориенталски тютюн – „Крумовград 90“. Малко е, разбира се“, категоричен е той. Миналата година средната цена е била 9 лв/кг.

Младите вече не работят тютюн, а и какво значи млади хора в Кърджалийско село!? Младите ги няма, в Холандия са, в Германия, в Белгия, уточнява тютюнопроизводителят.

24rodopi.com

Как се топи едно родопско село – с по около 30 души на година. За 3 десетилетия - 900 вече ги няма. Вижте във видеорепортажа:

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/21 10:49

    Хората от партийните ясли също имат не малко вина.В планинските и полупланинските райони уедреяването на земите за субсидии уби дребния производител плюс животновътсвото.До самото населено място сяха някакви култури и жандармерията и кметоввете станаха палачи на дребните животновъди.
    Интересно с какво ще страхуват сега народа за да гласуват за ясладжиите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/3/21 11:55

    В с,Езерово общ,Първомай обл,Пловдив се сееше тютюн над 400 декара но преди 4 години засятя тютюн беше 250 декара таз година 60 декара тютюн хората отказкат да работят тютюн заради ниска изкупна сена тоест 1 кутия сигари 5,6 лева изкупната сена трябва да бъде наймалко 15,20лева на кг но за 6,7лв на кг няа кой да работи хамологията неможе да плати за 6,7лв

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/3/21 12:13

    Виновни са нашите лидери. Измислиха разни програми със земи, животни , овошки, къщи за гости и т.н. в коита програми могад да участват само определени хора и откраднаха хляба на обикновенния човек. Сега предизборно пак обикалят селата и продължават да лъжат бедните хора гледайки ги в очите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.