Едва ли в забързаното ежедневие някой се замисля как с времето Кърджали променя своя облик. Как на мястото на старите къщи, изключително модерни за времето си, днес се извисяват нови кооперации с изчистена, съвременна архитектура. Въпреки, че са минали десетки години, в централната част на града все още има запазени къщи, строени преди повече от осем, девет десетилетия. Носещи духа на онази характерна за 20-те и 30-те години изтънченост в строителството. Някои са сравнително запазени и дори обитавани, други оставени на времето и разрухата. Въпреки това, може да видим постройки с лепена пластична декорация, придаваща характерния за времето  живописен ефект, така наречените обримчвания на врати и прозорци, декоративни елементи и фигурални композиции с високи художествени качества. С времето обаче тези сгради постепенно изчезват, а на тяхно място продължават да се издигат модерни жилищни кооперации.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/3/21 15:43

    Парцела на една такава къща в центъра върви около 1000€ квадрата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/3/21 16:06

    На старата снимка прилича на град, а сега - на кочина.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/3/21 16:12

    Вижте ги тези поляни от др страна на реката как сега намериха собственици и почнаха да строят между блоковете а Азо как стана . . .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/3/21 16:48

    Язък за старите красиви сгради. Сега нито има визия, нито има качество.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/3/21 17:29

    А това ново строителсво дали ще издържи поне една трета от годините на старото строителство

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/3/21 23:44

    Парцели за милиони

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/3/21 11:30

    От коя част на днешния Кърджали е тази стара снимка?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/3/21 12:16

    Преди да започне застрояването на тази част на града някой трябваше да се сети,че се затрива историята на Кърджали.Макар че т.нар. стари кърджалийци не споменават този израз, това е бежанския квартал на града. Трябваше някой да помисли как да се съхрани част от миналото.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/3/21 19:21

    Да, това е Кърджали преди да дойдат преселниците-българи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/3/21 12:11

      Ти си преселник.
      Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е български православен манастир, разположен на десния бряг на река Арда в град Кърджали. Той е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром”.
      Основан е през VI век.

      Изтриване
    2. Анонимен20/3/21 14:26

      Радвай се че не измислено фотото преди да дойдат нашествениците за да претопят и изгонят българите

      Изтриване
    3. Анонимен22/3/21 15:22

      sred preselnicite ima evrei, garci, armenci, bulgari, turci, rusnaci, germanci, indiici, drugi...tova sa fakti. blagodarenie na malko i dobri mestni hora i mnogo i dobri preselnici e postroeno kmetsvoto, kadeto e nastanen na ujkim rabota vazrojdenski preselnik ot selo Most ;-)))...blagodarenie na malko mestni hora i mnogo preselnici ima postroeni 2 golemi iasovira, obemni rezervoari za voda i proizvodstvo na elenergia v regiona...dom na komunisticheskata turska kultura, chitaliste na turskata literatura, dom na turskata kniga, uchilista za gabrovski malko ucheni injeneri, bolnica, barza pomost, poliklinika i psihiatria za turski preselnici i drugi migranti, tursko liatno kino, turski futbolen stadion za preselnici, turska sportna zala za preselnici...turska proletna sladkarnica, armenska bozadjiinica, ruski voenen dom, indiiska vaksadjiinica i kovachnica, gracki balik restaurant, giros chriso pouliaki, koteshki kufteta i kebapcheta do djamiata, instinski vlak za decata na preselnicite ot selo Most, Zimzelen, Sipey, Svetulka, Kukuriak, Minzuhar, Kokiche, Paprat, Slanchogled, Ustren, Cebel...:-)))

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.