Президентът изсвири началния сигнал  и мачът започна. Публиката е затаила дъх и чака: кабинет или избори? 

Опонентите са навити и ожесточени. Да си спомним сравнението на Нинова "... това тук не е футболното игрище в Банкя, където с едната ръка играете мач, а с другата ядете филия с мас”.

Борисов пое топката, тупка и се прави, че дриблира. Прави се, че има на кой да я подаде, но всички, включително и ГЕРБ, са наясно, че няма кой  да я поеме. 

След категоричния отказ от страна на  "Демократична България" и  "Има такъв народ" да поемат паса, ситуацията наподобява онази, в която катаджията казва: И к'во правим ся?"

За да омилостиви играчите от противниковия отбор, а и за да им отслаби вниманието, Бойко пусна в отбора играчи, които са играли за другите. Дори даде капитанската лента на Даниел Митов, който е бивш състезател на "Демократи за силна България", включи и  председателя на СДС Румен Христов. От игралите за „Има такъв народ” включи Любен Дилов-син и барабаниста на Слави Калин Вельов. Но "Троянският кон" не хвана дикиш. Остана само показното „Винаги мога да си трансферирам твоите хора“. Негативите остават за последните.

Сега предстои съдията да даде началото на второто полувреме, като топката този път е във формацията на Слави Трифонов.

Но той и съиграчите му са в цайтнот. Всичките им депутати накуп са 92. Да, ама нерде 121, нерде 92?

Това е решаващият момент в мача. Ако Трифонов се изкуши да получи подкрепа от партиите на статуквото БСП и ДПС, които предварително декларираха непоисканата подкрепа, играейки по сценария "Бойко първи, но всички срещу него", то тогава часовникът до края на мача ще цъка в полза за Бойко. Защото подобна подкрепа ще е моментна, а безпринципните ортаклъци могат да доведат само до това в даден момент Борисов да се  върне "на бял кон" във властта. За него правителство на протестните партии "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън", подкрепено с гласовете на БСП и ДПС, е най-добрият спасителен вариант в мача, защото стигне ли се до продължения и дузпи със служебен кабинет, не се знае какъв ще е изходът от срещата. Защото там вече съдията ще решава кой ще бие първи, а и дузпите не са най-сигурното нещо.  Я вратарят прояви ловкост, я топлата срещне греда... в Изборния кодекс. Борисов може да е и Меси в политиката, но и Марадона е изпускал дузпи. 

Аха Слави се е прегърнал с БСП и ДПС, и Бойко Борисов може да черпи.

Защото при едни избори, подготвени от служебен кабинет и проведени при нови изборни правила, "Има такъв народ" може да спечели много по-висока подкрепа. Но при едно краткосрочно управление на коалицията "92+ гласовете на БСП и ДПС", задължително натрупани негативи в настоящата многокризисна ситуация, то само след няколко месеца Борисов отново може да спечели народното доверие.

Веднъж вече 24rodopi.com посочи - следете опорките в медиите, приближени до властта. Всички хорово искат правителство от Слави. Дали той ще удържи, времето ще покаже. Правителство на малцинството си е нарисуван автогол. Днес ти дават подкрепа, утре ти извиват ръцете за най-важните идеи, които искаш да прокараш. И в един момент - те свалят. От „Има такъв народ“ вече загатнаха, че няма да се възползват от мандата. Ще си причинят мощна атака от медиите на властта. Но какво от това? Интересно ще бъде и дали от брилянтен пилот, президентът Радев вече е готов и за голямата политика. На кого ще даде третия мандат? При грешен ход, може да се получи едно правителство на малцинството, което ще бъде обречено. Гениално от тактическа гледна точка ще бъде трети мандат на… ДПС. Желаният партньор в сянка, с когото обаче никой не ще да се прегърне открито. Движението ще „увисне“, а Радев всъщност ще… подаде голов пас на самия себе си за съставяне на служебен кабинет. А той е готов още от лятото, бъдете сигурни. Борисов обяви, че не го е страх от подобен ход, но… за пред електората си. Всъщност, това бе причината, а и още няколко (скрити от обществото), поради които той не подаде оставка. А беше готов, на два пъти. Страх има. А Сун Дзъ е категоричен - използвай страховете на противника. Радев не може да не го знае. Има и нещо друго. От САЩ са готови да признаят арменския геноцид. Това означава - натовска Турция в отбора на Русия. Някой „-олог“ на хонорар едва ли ще обърне внимание на това. Но наистина трябва да си екстра тепегьоз, за да подминеш факта, че геополитическата тектоника в тази част на света задължително „размърдва“ и България. Играта на големите винаги засяга и малките. Херо Мустафа вече се срещна с Румен Радев…


***

Засега обаче Борисов може да седи на резервната скамейка и да чака напътствия от приятеля си Тайпи, който е по-опитен голмайстор и спечели един подобен мач преди около 5 години.  На редовните парламентарните избори в южната ни съседка, проведени на 7 юни   2015 година, неговата Партия на справедливостта и развитието (АКР) спечели едва 258 места от 550-членния Меджлис, равняващи се на 40,87% подкрепа. От опозиционните партии Народнорепубликанската партия (СHP) на Кемал Кълъчдароглу спечели 132 депутатски кресла с  24,95%, Партията на националистическото взаимодействие (МHP) на Девлет Бахчели спечели 80 места с 16,29 %, а Народната демократична партия (HDP) на кюрдския лидер Селяхатин Демирташ извоюва 51 депутати с 13,12% подкрепа.

Това бе най-лошият резултат на избори за Ердоган, който последователно печелеше проведените преди това избори: през 2002 година (363 депутатски кресла с 34,28%), през 2007 година (341 депутати с 46,58%) и през 2011 година ( 327 депутати с 49,83%).

След тези резултати, за първи път от 1999 година, опитите за сформиране на коалиционно правителство бяха неуспешни и доведоха до нови избори през ноември 2015 година. Които обаче Ердоган спечели с 49,50 процента и 317 депутатски места. И само след 5 месеца се завърна с гръм и трясък на политическата сцена.

Ерхан АЛЕМДАР, специално за 24rodopi.com

Снимка: Pixabay.com

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/21 18:23

    Каквото и да се случи не вярвам Борисов да бъде отново премиер .В голямата част от народа се насади чувство ОМРАЗА.Това е необратимо.Гледали сме го при Костов.Заслужено или не свиквайте .Без корпоративния вот и държавния апарат ГЕРБ ще се срива Виж НДСВ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/21 19:17

    Боко, ще ви изринем!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/4/21 19:38

    Хубавото в случая е, че Баце натиска да го дават, но понеже няма връзка с реалността, не може да осъзнае колко жалък, прост и безпомощен изглежда в тия живи предавания. Както писа някой, тия включвания му намалят и без това ниския рейтинг.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/4/21 19:38

    Джипката, Мата Хари, „е.ал съм ги с 200“, „проста кърджалийска п..ка“, седнал край пътя на някакъв пън, монолози край дувара, сценки с болен десен крак и патерица в лявата ръка, представяне проекто кабинет по долни гащи… Бедна ми Българийо!

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен Тайпи и ББ немогат да се сравнят,защото при Тайпи всичко е уредено.ЦИК работи за него,всички други държавни институции също,докато опозицията се пробуди,Тайпи разруши изцяло светската структера на РТ.След 2012 никога не е печелил честно избори.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/4/21 22:52

    Дънинг-Крюгер. Изследване, кръстено на тези двама учени. Теория за грешната самооценка. Тоест, простият не осъзнава колко е прост. Все едно правено за Тиквата

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/4/21 09:00

    Боко е вече психиатричен феномен. И тези които му пригласят слугински.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/4/21 11:57

    не виждам освен Борисов друг да е в баша

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/4/21 13:10

    РР ще спечели. Залагате ли.?. Зад Радев са братя Вълневи, Чападжиев и много младежи прокудени именно от партия Гербспдпс

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.