Джипът лети по оправените пътища, магистрали, спира по села и паланки, овации, просълзени очи, посрещачи навсякъде. Петимни за ласка от страна на властта. От отворения прозорец пък се раздават милиони. С една дума-жест. Онези там, в парламента, ще го гласуват. Няма къде да ходят. Щастие и усмивки.

Утопията на съвременна България в последните години. Обляна в пръските на ручеите от Рая. 14 години от влизането в Европейския съюз. „И ние ще станем като тях, богатите!“, екзалтирано повтаряха тогава разни клакьори. Същото повтарят и сега за съвременната Божия градина. Само дето сме на последно място по всичко.

Одрипаните вярващи в Рая на властта. Зеещите уста към трохите на властта. Велика, свещена, обожествявана, без нея слънцето не изгрява.

Демокрация с тоталитарна абстиненция.

Кой пълнил джобове-пълнил.

 

Хитреците

 

Колко хитреци познавате? Безброй, нали? Почти всички с партийно членство. Няма такива ненаиграли се играчи. От 57-годишната Фатме до 20-годишния Георги, всеки знае как се случват нещата. „Да имаш човек навсякъде“. Корупция на всяко ниво. Пък горе-да не говорим. Мълчание и безпаричие, поклони пред силните и тишина. Най-добрата тор за нея. Избуява и в един момент се мисли за всесилна. За равна на Бога. Всякакви нагли измекяри крадат от години и тарикатстват, но какво от това? Нали още сте живи, не са ви отнели закърпените гащи…

 

Не псувай плочката, удари си я в главата

 

Вървите и се спъвате в поредната разбита плочка, в поредната дупка, псувате калпавия ремонт. Не ругайте, вземете плочката и си я забийте в главата. Не да се оплаквате на медии с конспиративното „моля да остана анонимен“. Страхът ще ви счупи краката, какво остава за главата. Давайте направо, не мъчете физиката.

Страхът е тяхната сила. Анонимността е добре дошла.

Те са всесилни защото вас ви е шубе. И все чакате някой друг да свърши мръсната работа. Пък вие си стойте анонимни.

 


Шах с юмрука

 

Един приятел все казва, че шах не се играе с пионки. Играчите се сменят, но не и играта. А пионките са народът. Не, нацията не е пионка. Тя е сила, ама страхлива.

Шахът е велика игра. Интересното е, че винаги може да обърнеш дъската и да забиеш един между очите на противника. Не е по правилата, ама ефектът е поразителен.

Един „бушон“ и на полето пионките се превръщат в коне, офицери…

 

Иначе

 

Карайте си я постарому. Свикнали сте. Поклони и страх. Знаете ги всички. Както и кои са хитреците, но… мълчанието е като пробиотик. Не е злато. Само отговаря за доброто състояние на чревната микрофлора. Демек, дрисък няма да има след скръцване на зъби от страна на силните.

 

6,40 евро на час

 

Едно изследване с германски произход. За всеки положен час труд във Федералната република работодателят се харчи за служител 36,70 евро. Средно за Европа 28 евро. България отново е в дъното. На час нашенецът получава 6,40 евро. Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час.

Ами, това е. Последни във всичко. Първи в класациите с най-тъмни краски.

 

Милиони в просвета пращат неграмотни „роби“ на Запад

 

Изпитват ученик по английски. Застава на дъската и пише „I love you“, даскалката във възторг му пише отличен и той после се пъче с бележника. Същият обаче едва срича на български, писането му също е а ла „скални рисунки“ от праерата. А скоро завършва средно образование. С китап от гимназия, по нещо си. Едно школо в периферията на страната.

Друго пък се прочу със своите отличници, които не са стъпвали в училище, защото в същото време обгрижвали крави.

Като изключим т.нар. „елитни училища“, масово излизат абитуриенти на пазара на труда, които нито могат да пишат, нито да четат с разбиране. Вика му се на този феномен „функционална неграмотност“. И сме първи в Европа по него.

А се наливат страшно много пари в образованието. Повече за саниране и нови джамове. Ученикът се разглежда като торба с пари и нито един даскал, директор и т.н. не може да се лиши от „услугите“ му да осигурява финанси. Не може да го оставиш да повтаря, докато не научи тази пуста азбука или пък да добие елементарни математически познания. За другите дисциплини-по-добре да не захващаме.

И така се поражда парадоксът-милиони в просвета, а неграмотници отиват „роби“ на Запад.

Има три основни стълба на националната сигурност-образование, здравеопазване, икономика. Знаете всеки един от тях на какъв хал е.

Драмите и несвършената работа в столицата обезлюдяват цели краища на страната. Всяко едно евро, което не е стигнало по предназначение от ЕС води до емиграция. Корупцията и партийният келепир сътвориха това, което всички виждате. С демократично саниране на изтърбушен посттоталитарен строй няма да стане. Кой каквото ще да ви приказва. В един момент всичко рухва.

 


Борсата

 

Няколко хиляди са безработните в Родопите. Равнището се движи около 10 на сто средно. Бюрата отбелязват спад, но той се дължи на неща, които не засягат Агенцията по труда. Първо, много хора не се регистрират на борсите. Второ-те просто бягат от страната. По-малко хора водят до по-малки данни в статистиката.

Пример: „Към края на март броят на регистрираните безработни лица е 5 514, като спрямо предходния месец е отчетено намаление от 172 души, а в сравнение с м. март 2020 г. регистрираните безработни са с 241 по-малко“.

Едно Бюро по труда в Родопите. По-малко са, защото избягаха. Поредните.

 

Коронакризата

 

Икономическата криза, свързана с пандемията от коронавирус, удари най-силно секторите „Услуги“ и „Индустрия“ в региона. Двата отрасъла са пратили на трудовата борса стотици хора в областите Кърджали и Смолян. Формиращи дял от близо 60 на сто.

Жените по-трудно си намират работа от мъжете, а след 55-годишна възраст става почти невъзможно и за двата пола. Извод от данните за безработицата към 31 март т.г. Всъщност, превърнал се в тенденция в последните години.

 

Епилог като епитафия

 

В България корупцията се измерва с усещане. За нея всеки говори, всеки знае, но един осъден няма. Гадното чувство обаче остава. Хитреците и далавераджиите също. И продължават. И няма да спрат. Докато мълчанието се измерва в злато. Ама тяхното. И дотогава ще изпращате близките си зад граница. Барем помогнат с някое евро.

Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

На снимките:

-„От джипката светът се вижда другояче“, бе рекъл един зам.-министър

-Голият кмет раздава армагани на приближени, след като е въртял кючеци. Без думи

-Прегърбени, смачкани и унизени честни хора

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/5/21 09:18

    През това управление навъдиха се многобройни кадровици,всички с партийно членство.Минали през много партии,докато намерят някоя удобна за да пуснат котва.Всеки знае как се случват нещата. „Докота намериш човек който да ти поярва и да е влюбен в корупцията.А такива дал господ от долу до горе.Точно такива кадровици убиха доверята в партиите,вярата в политиците. Корупцията и партийният келепир сътвориха това, което всички виждаме.Убиха професионализма,човещината,приятелството.Но идва ден когато всичко това свършва.Човеците на които се надяваш си отиват и тези партийни паразити престават да съществуват.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/5/21 12:01

    МНОГО МАЛКО ХОРА ГО РАЗБИРАТ...!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/5/21 08:14

    Мале мале.. това ми го пишете вие..независимите дето преди време така ви сгащиха..Но пък съм сигурен, че законно сте се оправили нали? Без мой твой човек, къде торбички, къде чувалчета..зависи от гафа. Ако нямаше мой и твой вас нямаше да ви има днес, така че си мерете приказките като дрскате сапунки и набеждавате "анонимните".Не всички сме от село Лисиците, пък и от там да сме, интегрирали сме се.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/5/21 19:26

      Ко, ко речи, ти ли си независимият бе, калинко налапала суджук? Не ти хареса нещо за Вожда ви клептоман ли?

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.