„Това е положението - докато всички гадаеха, а някои смело пророкуваха, че пандемията ще нанесе унищожителен удар на строителния бранш и че скоро ще има драстичен спад на цените на жилищата, а строителите ще останат на улицата, се случи точно обратното - ръст в продажбите, ръст на цените на строителните материали, ръст и на заплатите“, коментира пред „Марица“ президентът на „ГЕРТ груп“ Тунджай Гюлер. Според него, заплатите на строителните работници в България се вдигнали с около 30-35 на сто за една година.

Собственикът на компанията, която гради в Пловдив комплексите „Панорама“, смята, че „положението със създаването на кадри за строителния бранш е критично и тенденцията за ръст на заплатите е необратима“.

Припомняме, че изпълнител на строителното бижу в Кърджали – „Панорама парк“, е „ГЕРТ груп“.

„Вдигането на заплатите в строителния сектор е неоспорим факт. И това е логиката на недостига на добри майстори. Получава се ситуацията отпреди кризата през 2008-а, когато всеки казваше, че надниците на зидари, мазачи, арматуристи и т.н. били много високи, и се заканваше - „Аз ще зарежа моята работа и ще стана строител“. Ако 3% от тези хора бяха изпълнили заканите си, сега нямаше да има глад за качествени строителни бригади и нямаше да има ръст на заплатите, а конкурентна среда“, допълва г-н Гюлер. Освен логиката на „пакетния растеж“ - имоти, материали и заплати във възходяща линия, той анализира и връзката на родния строител с колегата, който печели повече на гурбет.

„В Западна Европа нашите добри строителни работници се котират много. Ножицата между заплатите там и тук ще се свива все повече и повече, в противен случай кризата с недостига на бригади ще става все по-голяма и ще се усеща от всеки новодомец. Представете си какво ще се получи, ако в една кооперация вървят довършителни работи и в 10 апартамента работят по 2-ма строители. Гарантирам ви, че ще има сюжети за комедиен сериал, но тъжни ще са самите новодомци, които са ангажирали хора от улицата, които казват, че са големи майстори, но реално нямат покритие. Много трудно се намират майстори, които са научили занаята още в Строителни войски, а през годините са създали свои кадри - хем с уроците за качественото, хем с отговорностите. Отделно в тази кооперация ще се завъртят едни сериозни пари в сивата икономика, защото на новодомеца фактура не му трябва“, казва Гюлер. Той подчертава, че сивата икономика не разкрива истината за реалните заплати в сектора. „Статистиката сочи едно, но реалностите са други. Дадох ви примера с кооперацията. Хиляди новодомци спестяват пари, ангажирайки работници по „сивата“ схема. По официални данни излиза, че чиновниците са по-добре заплатени от строителите, но това не е вярно. Данните на едните не могат да бъдат скрити, докато на другите - си ги скриват“, допълва строителният предприемач.

Той отбелязва, че много компании у нас ползват услугите на строителни бригади от Турция, но това в момента е рисково, защото в южната съседка има бум на строителството и качествените екипи са ангажирани там.

Средната часова заплата в строителството у нас е най-ниската в Европа. Ето защо много от квалифицираните ни кадри отиват да работят в чужбина. Тук пък стана традиция да се „внася“ работна ръка - допреди десетина години от Молдова, Украйна и Македония. Напоследък попълваме липсата на майстори с гурбетчии от съседна Турция, пише водещата пловдивска медия в темата на броя.

България е на едно от последните места в Европа по размер на средната часова ставка в строителството - сега тя е 5.82 лв. Макар че от 1 янyapи 2021 г. стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн стpoитeл е 1448 лв.

Ниските заплати карат най-опитните и квалифицираните кадри в сектора да заминават на Запад. Това налага фирмите да внасят работници от Молдова, Украйна и Македония, а в последно време и от Турция.

От „Онлайн справочник за цените в строителството“ твърдят, че с днешна дата продължават да са дефицитни почти всички строителни специалности, въпреки очакванията, че недостигът да намалее поради завръщането на наши строители от чужбина.

„Световни и местни прогнози от миналата година за стопанското развитие се сринаха. Предвиждаше се рецесия, но пандемията я превърна в криза. Икономическите показатели в повечето страни спаднаха с двуцифрени числа. Най-слабо засегнатият сектор, поне за сега, в Европа и у нас е строителството“, се казва в анализа на експертите от „Онлайн справочник за цените в строителството“.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/5/21 12:18

    Надник 50лв.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/5/21 13:43

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/5/21 14:10

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/5/21 15:54

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/5/21 16:20

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/5/21 07:05

    Е нека и заплатите да растат. Така и така имотите поскъпват много , особено в Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/5/21 21:23

    В бг се бачка по 10 часа на ден за 50 лв. А в Европа ни гонят от обектите в петък след 14 00 часа,и 50 лв. ги взимаме за 30 минути труд.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.