„Ограмотяване“ на хората по селата, липсата на терен за приют, опасните кучета града, залегнаха при обсъждането на проблема със стотиците безстопанствени животни в Кърджали.

Доброволци се отзоваха на поканата на кмета Хасан Азис, във връзка с намиране на  решение  за намаляване популацията на бездомните животни. Проблем, който се задълбочи още повече след затварянето на Кастрационния център в Кърджали. 

На срещата кметът запозна присъстващите с действията на администрацията в тази  посока. Става въпрос за преписка  до Министерски съвет, пратена от Областна администрация, по искане на община Кърджали, преди около четири години. Молбата е теренът в село Седловина, където трябва да се изгради нов приют, с площ около 21 декара, да бъде прехвърлен на общината. Решение от държавните власти обаче до момента няма.

„Казвате, че отговорността е на областния управител, той пък казва, че държавата дава тази земя, обаче общината не бърза да си я вземе“, посочи един от доброволците, грижещи се за бездомните кучета

„Желанието ни е общо за разрешаването на този проблем. В момента, в който правителството вземе това решение. То може да бъде предложено единствено от областния управител по искане на община Кърджали. Абсурдно е да казвате, че ние го искаме, но в същото време казваме не ни го давайте, това е несериозно“ , отвърна кметът.

Доброволците обявиха, че вече имат регистрирана фондация, наречена „Спасение“, която официално ще входира предварително изготвени предложения .Едно от тях е разлепянето на брошури в селата и града. „Идеята е ние да информираме хората в селата, откъдето идва проблемът. По този начин ще им покажем как всички хора трябва да обезпаразитяват животните си и колко ценна е кастрацията“, обясни доброволецът Жанета Богданова.

Другото предложение е за безплатни ваучери за кастрация.

„Те ще се раздават от нас по селата и в града. Идеята е хората чрез тях да могат безплатно да кастрират кучетата си“, посочи още Богданова.

На срещата отношение взе и потърпевш от бездомните животни.

„Аз говоря  като потърпевш. Живея в центъра на града и ежедневно виждам бездомни кучета. Такива има и пред блока, в който живея, и дори нападат хората, вероятно когато са гладни“, посочи Бекир, дошъл на срещата, за да разбере какви мерки ще бъдат предприети в тази посока. 

Ще бъде обмислен и вариант къде да бъдат настанявани временно бездомните животни, докато новият приют стане факт.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/21 15:22

    Ограмотяването на хората по селата е най-важно, ша знаете...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/21 08:48

      А в града неграмотни ли да останат?

      Изтриване
    2. Анонимен8/5/21 17:01

      тая госпожа Жанета на коя планета живее, щели да разлепят брошури по селата, ама кой ще ги чете и колко ще разбере - много важно. Нали някой ще вземе пари да направи брошури и други пък ще отчетат дейност и това е.

      Изтриване
  2. Анонимен7/5/21 16:35

    решили едно голямо нищо ,недей да ми лепят брошури дето никой няма да им обърне внимание и валчери със същия успех,ами да тръгнат от къща на къща и да кастрират и да прибират бездомните нали се грижат.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/21 16:56

    Кучешкият проблем не на Кмета и на любителите на кучета!!! По скоро проблемът са петата, които пускат кучетата по улиците! Жалкото е, че са избиратели!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/5/21 16:57

    Кучешкият проблем не на Кмета и на любителите на кучета!!! По скоро проблемът са псетата, които пускат кучетата по улиците! Жалкото е, че са избиратели! И за стотина такива мекерета, улиците се превръщат в кучкарници!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/5/21 18:39

    Е,и.....ще кажете веднъж по селата да не ни пращат насам кучета......,а те ще ви послушат ли.Нееееееее.Кви са тия тъпотии.Не съм съгласен. ИСКАМ КАСТРАЦИИ ИНАЧЕ ЩЕ ВЪЛИ ОТРОВА ПО ВСИЧКИ КВАРТАЛИ.Чувал съм разговор по тая тема от граждани които ще стигат до тези мерки ако още веднъж стане случка с нахапан човек от помярите

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/5/21 22:09

    Как може да вземем безплатни ваучери?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/5/21 08:04

    Наивно е да се мисли, че селските хора чрез четене на листовки ще почнат да водят на ветеринар кучетата си. Детски приказки.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/5/21 08:05

    Amı obgradete edın teren s 2 dekara ta pone vrızvayte tam koıto sa na avtogarata ı do ucılıstata ı bolnızıte kolko hrana se ızhvırlya ot zavedenıyata edna kola da sıbıra ı da ım dava

    ОтговорИзтриване
  9. zaferiyus8/5/21 09:08

    Проблема с кучетата лесно може да се реши.
    Кметовете по селата правят регистрация на кучетата и на всяко куче снимка, безплатна кастрация и наблюдават дали некастрираните се размножават.
    Снимковият материал се дава на Общината.
    Ако в градовете се появи бездомно куче или кученца, по снимковия материя се разпознава, ако ще да е от друга община, после се налага една солидна глоба на собственика плюс прибирането на кучето от негова страна.
    Така се решава завинаги проблемът.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/5/21 11:18

    Това не решава текущия проблем! Вземете пример от общини, които са имали тскъв проблем.А има толкова общински имоти, терени които могат да бъдат предоставени, но няма да има печалба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/5/21 08:55

      tochnoo prazna sreshta nie sme podali dokumenti i chakame 2 god ami alan kolu opravi si segashnia priut pristroiki mu napravi ako sakash etaji itn razshiri go koi shte chaka te se plodiat i poveche stavat vseki den

      Изтриване
  11. Анонимен8/5/21 20:03

    Кмете ако ограмотиш по селата рязко ще падне подкрепата за ДПС

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.