Отива турският консул в Кърджали, но вместо с кмета – етнически турчин, се среща с някакъв читалищен секретар,
посредствен в правенето на неща, за които Анкара налива сериозни средства, със сигурност посредствен е и в писането на доноси.

Така беше в продължение на две и повече години.

Днес турските дипломати са с адекватно зрение в смесените региони у нас.

ДОСТ умря и управляващата партия в Турция яваш-яваш стопи ледовете с ДПС. Дори Реджеп Тайип Ердоган поздрави делегатите на последната национална конференция на партията на Ахмед Доган.

На парламентарните избори на 4 април ДПС получи в Турция подкрепата на едва 19 877 изселници, при потенциални 350 000 гласа. И докато преди два месеца „таванът“ от 35 секции ограничаваше броя на хартийките в урните до параметри, които карат ДПС-то да се чувства гладно, а националистическите формации в България демонстрират рахат, то на 11 юли ситуацията е като пред „юруш“. Ограничения няма да има – който поиска ще може да гласува.

Може ли ДПС да постигне рекорден брой гласове на тези избори в Турция? Може ли само с изселническата подкрепа да се треснат едни 4-5%? Може ли откъм Босфора за подсилване на депесарското парламентарно присъствие в София да дойдат едни 130-150 хиляди гласа?

Може. Без проблем. Но само в партньорство с изселнически организации и местните активи на опозиционната Републиканска народна партия (CHP), котата „100 000“ е непреодолима. Без помощта на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) няма как да стане. Перфектната организация минава през АКР.


Време е за среща Реджеп Тайип Ердоган – Мустафа Сали Карадайъ!

Касим Дал разговаряше с Ердоган и като приятел, и като създател на нова „турска“ партия в България. Корман Исмаилов бе приет от Ердоган като председател на Народна партия „Свобода и достойнство“. Лютви Местан влезе в ердогановите сараи и като лидер на ДПС, и начело на „новата надежда на АКР“ – партия ДОСТ.

Сега му е времето и на Карадайъ – точно когато има възможност за рекорден брой изселнически гласове.


Но ако зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев е важният човек, следва да приемем, че в централата смятат, че такава среща е излишна. Квотният заместник оперативен шеф обяви, че ДПС не очаква голям ръст на гласовете в Турция, а партията ще разчита на мощна подкрепа в Западна Европа.

Който познава в дълбочина етническите турци в България знае, че тези думи са гаф. Леко обидни по отношение на десетките хиляди прокудени от родината си български граждани. Непознаване на темата „Знам какво се случи между 29 май и 21 август 1989-та“. Непознаване и на темата „Защо хиляди заминаха на гурбет и то докато наши бяха на власт“. Ако Цонев влезе с предизборна торба в някое от гурбетчийските кафенета в Хага, може такава любов да получи, че следващия път да пререди останалите за командировка в Бурса. 

Тридневен семинар е нужен за квотно представените в ДПС, за да не коментират повърхностно болките на етническите турци у нас и проблемите в смесените региони. С работно заглавие „Защо е добре да има българи в партията на етническите турци, но какво трябва да знаят те“. Но това е друга тема. Обществените поръчки не са етнически проблем!

Ако в предизборния период има прегръдка ДПС-АКР, очаквайте забележително представяне на 11 юли. В никакъв случай Мустафа Карадайъ няма да финишира 5-и, както прогнозират социолозите.


***

Но тук е моментът и за една антитеза. Наследниците на изселници не се вълнуват от политиката. Разказите за „Възродителния процес“ и „кервана на изгонените“ през границата вече са в семейния скрин на спомените. Младите се интересуват основно от български паспорти, отварящи им границите на Европа, където те искат да се развиват.

Анализът е на изселнически лидер в Турция. Доколко тези хора ще се развълнуват коя партия колко депутати ще вкара в българския парламент? 

Прегръдката на „отцепниците“ от ДПС с Ердоган не им донесе очаквания грандиозен успех. Новият „бранд“ не бе припознат или по-скоро бе отминат скромно с размишленията „старите се представят за нови“. Доколко обаче и „старата марка“ ще развълнува изселниците, дори с намигване от Ердоган, при положение, че именно той не е сред любимците им при всеки турски вот?

24rodopi.com

На снимката: Харизматичната Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България, и Мустафа Карадайъ. Ще има ли скоро среща Ердоган-Карадайъ?

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/6/21 10:05

    Ako tuk v Türkiye psevdopatriotite ne sazdavat problemi po sekciyite kato li4no popılvane na deklaracayi naistina ste ima bum...izselnicite s mn po patrioti4no i nacionalisti4eski nastroeni i te ne s zabravili i badshtite pokolenia nemat da zabraviat dobrovolnoto priemane na ZVU4NİTE slavynski imena...TANRI türk'ü korusun ve yüceltsin mücadelemiz TURAN'a kadar...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/6/21 11:11

    Преводач като има, какъв е проблема! Само че Мустувата трябва да бъде придружаван от заместниците си Йордан Цонев, Делян ПееФски, Велислава Кръстева, Валери Симеонов, Волен Сидеров......, ай стига толкова, че станаха много. И да спазвате дистанция, има пандемия!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/6/21 11:31

    Hayır. Olmuycak. Yaptıramıycaz bu işi bu defa çok zor.

    ОтговорИзтриване
  4. zaferiyus2/6/21 11:53

    Тайпи вече свикна да става резил, един път по малко или повече не го бърка.
    След по малко от две години свършва салтанатът-султанатът на Тайпи ефенди и ще бъде осъден.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/6/21 12:33

    Realnosta e sıvsem druga, izelnitsite poveçe ne iskat da glasuvat za statukvoto. V Tursiya i 1000 seksiyi da otvorite, broya na glasopodavatelite şte varira v ramkite na 20 hilyadi glasa. Pri namesata na Erdoğan pık edva li nyakoy şte ide da glasuva...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/6/21 12:38

    Подпалвача на Софийската джамия кандидат депутат от ДПС Бинев няма ли да е в делегацията

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/6/21 13:37

    Когато ДОСТ аха да прескочи бариерата и да влезе в парламента,ДПС и цялата държавна машина барабар с националистите се стовари върху нея.
    Мислите ли,че това е забравено.Огромната част от турското население в България или в Турция,вече не припознава ДПС като тяхна партия.
    Който си мисли,че не е така си е наивник.Пък и вече на всички е ясно,че ДПС не е партия,а икономическа корпорация,която мисли единственно за парите си.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/6/21 15:03

    И двете страни не си вярват. Всичко зависи от Етническите Българи в новите партии. Изселника гледа няколко неща:
    Паспортите,дали се издават лесно,
    Национализма,дали се развива и неприязън,омраза. Отношението на официалната власт и полицията към Изселниците. Кат, глобите о тероризирането на изселника по пътищата в България. И разбира се ще има ли Турци в новите партии.
    Най малката тревога от горе изброените неща ще накара изселника да избере ДПС. И обратно ако новите партии спечелят доверието на изселника за ДПС започва залезът.
    Голяма част от Българските Турци в България ще си гласуват за ДПС. Обаче ако рефлексът за самосъхранение не бъде активиран ДПС загива геройски. ДПС е в ръцете на етническите Българи и политици.
    Ако са разумни няма да има ДПС.
    Много е важно, запомнете ми думите.
    Някой ще си отиде или Доган или Ердоган. А може и двамата...
    Това е гросмайсторска игра,умния и спокойния ще спечели.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/6/21 15:06

    90% от изселените през 1989 година и след 32 години продължават да носят звъчните си български имена,с което доказват че са плът и кръв българска. Ако Ердоган ги призове да гласуват за дпс няма да дойдат и тези 19 хиляди гласа защото в огромното мнозинство изселниците са с комунистическа закалка и гласуват за Кълъчдароглу. Хубаво е Ердоган да седи настрани от нашите избори.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/6/21 16:52

    Защо мрази те ЕРДОГАН??? Аха разбрах за 20 г. ТУРЦИЯ СТАНА НЕОБИКОЛИМ ФАКТОР. А ВИЕ НЕ ОБИЧАТЕ ТУРЦИЯ. ЩО СЕ КАСАЕ ДО ИЗСЕЛНИЦИТЕ:ЗАБРАНЕНО Е КОМАРА. СЛЕД 20Ч.АЛКОХОЛА.ЧЕРВЕНИТЕ ФЕНЕРИ. ЛИХВАРСТВОТО.... GOTVERENI.SATILMISLAR.YAZIKLAR OLSUN SIZE UNUTTUNUZ 10 S. ONCE NE HALDEDINIZ. GOTVERENIIII...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/6/21 21:36

    Според медийни публикации през годините Илко Желязков си спечелва прозвището „лейтенанта на Пеевски”, заради близостта си с депутата от ДПС. Но днес босът и лейтенантът попаднаха заедно под ударите на наложени санкци с указ 13818 по известния закон "Магнитски". Той е срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/6/21 21:36

    Според медийни публикации през годините Илко Желязков си спечелва прозвището „лейтенанта на Пеевски”, заради близостта си с депутата от ДПС. Но днес босът и лейтенантът попаднаха заедно под ударите на наложени санкци с указ 13818 по известния закон "Магнитски". Той е срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/6/21 21:36

    Според медийни публикации през годините Илко Желязков си спечелва прозвището „лейтенанта на Пеевски”, заради близостта си с депутата от ДПС. Но днес босът и лейтенантът попаднаха заедно под ударите на наложени санкци с указ 13818 по известния закон "Магнитски". Той е срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/6/21 09:16

    А ще говорят ли Карадайъто и Ердоган как на президентските избори и на референдума в Турция как Карадайъ призова изселниците да гласуват против Ердоган

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/6/21 09:18

    Заради ДПС още ме наричат български мюсюлманин а не турчин

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен3/6/21 10:19

    ihu ihu...tihu tihu...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен4/6/21 14:25

    Този Енчев от БСП ще ви разкаже играта на 11 юли. Всички християни ще гласуват за него. Аз - тоже!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.