Пандемия, затваряне, отваряне, несигурност, икономическа криза. Това, за което предупреждаваха ресторантьорите, вече е факт. Чужденци ще трябва да запълват „дупката“, която отвориха мерките за справяне с COVID-19. Персонал няма, хората заминаха зад граница, а поредната вълна от емигранти принуди секторът да търси спасение в държави, извън Европейския съюз.

В продължение на седмица пет души от Молдова - трима сервитьори, един барман и един готвач, ще се обучават в ресторант „Меаца“ в Кърджали, за да заработят в новия салон, който ще бъде открит до няколко дни. 

„Основни правила при сервиране и приготвяне на храната. Как да съчетават напитките с храната, как да комуникират с госта“, обясни пред 24rodopi.com Георги Гарабедян, консултант - обучител на групата от Молдова и в същото време преподавател в Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Кърджали.

Наемането на чужди граждани се налага поради дефицита на работна ръка. Дори обучените кадри от професионалните гимназии намират препитание извън страната.

„Аз, като преподавател в професионална гимназия, мога да кажа, че недостигът на кадри е сериозен. Примерно, тази година се дипломираха не повече от 14 готвачи и те всички заминават в чужбина при родителите си и ще работят в ресторанти, но на Запад“, посочи Гарабедян.

Едно от новите попълнения в ресторант „Меаца“ е Валиджон, който е готвач.

„Предложиха ми работа в ресторанта. Той е много интересен, менюто е голямо, градът е красив и реших да пробвам. Засега ще остана за три месеца, да видя дали ще ми хареса и тогава може да продължа за по-дълго“, обясни мъжът от Молдова, който  работи като готвач вече няколко години.

А самият ресторант предстои да предложи нещо различно. 

„Има ново меню, което е доста преформатирано. Сервитьорите са улеснени откъм ястия. Не са толкова натрупани. Преобладаващата част ще са пицата на пещ, морските дарове, рибата, Меаца кюфтето разбира се, и салатите, които са ограничени като брой“, посочи консултантът, обучаващ персонала от Молдова.

Официалното откриване на новия салон ще бъде следващата сряда, като в кухнята освен Валиджон, ще има попълнения и от… Италия.

И в други заведения в града край Арда очакват чужденци. Някои от инвеститорите в строителството също разчитат на внос на кадри.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/6/21 10:29

    Виждате ли какво става? Изгониха младите заради ниски заплати и лоши условия на труд, сега ще вкарват хора от чужбина защото няма кадри. Помислете и пак гласувайте за партиите на корупцията ДПС-ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/6/21 10:38

    На тия ниски заплати, които плащат бг чорбаджиите, сигурно спят в конюшна и ще работят само през лятото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/6/21 16:26

      Направи ти бизнес и даваи по 5000лв заплати бе,какво ти пречи...

      Изтриване
  3. Анонимен4/6/21 11:50

    И тези кадри няма да останат за дълго. Тука освен измами и алчност нищо друго няма. Трябва да има прагове за осигуряване, а не всеки да бъде осигуряван на минимална заплата. Министрите защо не се осигуряват на минимална заплата. Защо....???

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/6/21 15:29

    ще карат коли за 100 000 лева ама 1000 лева няма да дават-нещастници ненаядни

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/6/21 18:51

    Квото посетете това ще жънете стара поговорка

    ОтговорИзтриване
  6. А знаят ли турски език? Че на това много държат местните собственици на ресторанти...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/6/21 20:48

    Ами трудно най вероятно им подсигоряват квартира иначе няма как да стане то дали си от бг или молдова със 800-900лв си е мизерия

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/6/21 21:44

    Целта почти е изпълнена и продължава с участието на бизнесмените от Дпс.Целта е да се изгонят Турците и да идват Бесарабските Българи.Гехните заплати са към 1200 евро и се плащат от някои в София.Има ги в Пневматика,сега готвачи и т.н Ердоган да си отвори очите си,ако не са комбина в играта.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/6/21 15:17

    bsp dps politiki za promiana na naroda :-))))

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/6/21 18:25

    Малко молдованки и украинки и по селата и всичко ще е както преди.пей сърце..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.