Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Минчев, който бе назначен от Комитова на мястото на предния шеф Георги Терзийски, оцеля на поста по-малко от два месеца. Комитова е освободила още един ръководител на АПИ  - Ивайло Денчев, член на управителния съвет. 

Апостол Минчев е уволнен, защото на своя глава е решил да блокира пътните ремонти, посочват от  Вече бившият председател е подписал нареждане за прекратяване от днес, понеделник, на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, и за изтегляне на техниката - до ново нареждане.  Досега много фирми се оплакваха, че държавата им пречи да работят, но най-вече чрез неплащане на вече извършени работи. Както вече 24rodopi.com писа, „замразени“ бяха два големи обекта - преасфалтирането на пътя Бял извор-Падина-Жълтуша-Неделино и ремонт на 15 километра от село Рогозче през Джебел до пътя за „Маказа“. Относно изтеглената техника и пътни строители от двата обекта от АПИ обясниха, че няма осигурено финансиране.

Въпреки уверенията на министър Комитова през последния месец, че блокирани СМР няма, реално на обектите в различни региони на страната не се работеше.

Министър Комитова кани на 23 юли на среща  в МРРБ всички кметове и фирми, засегнати от действията на Апостол  Минчев.

Междувременно Комитова и министърът на финансите Асен Василев сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция "Пътна инфраструктура", пише „Сега“.  Причината - при одобрен бюджет за текущи ремонти и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв. АПИ е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г., а 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. 

Двамата служебни министри да са изпратили  в прокуратурата документацията за ремонтите, които са били възложени, без да са осигурени парите, вкл. и доклади от шефа на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура"  до УС на АПИ.  В тях се съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти, като се посочва, че дирекцията не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на заданията и че се разчита средства да бъдат осигурени с постановления на МС.

Тези решения нарушават Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС), смятат двамата  служебни министри.

В сигнала до прокуратурата се посочват случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията е възлагал допълнителни и извънредни дейности многократно над стойността на сключените договори, като само за 40 договора общото оскъпяване е 2.9 млрд. лв.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/7/21 18:51

    Снимали сте път в село Бял Извор, ремонтът се поема и отговорността я носи Община Ардино.(от табела до табела на селото). Извън табелите АПИ отговаря. Още оставки?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/7/21 20:31

    18:51 многознайко има и републикански пътища които минават през населени места..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен21/7/21 09:14

      Погледни първо договорите, после пиши 20:31. Това първо. Второ ремонтът точно в това село беше спрян още преди повече от 3 седмици! Кмета на селото писал ли е до кмета на Общината. Вторият писал ли е до АПИ. Къде са писмата и на какво основание е спряно всичко? Преди съществената част се прави планиране на проекта и точна там им едни таблици за себестойносъ колко ще струва той и дали същият е бил гарантиран финансово! Пак казвам: Кой ще си подаде оставката? Кмета на Бял Извор или Кмета на Ардино?!?!

      Изтриване
  3. Анонимен20/7/21 20:53

    Измила си ръцете женицата, без нейно нареждане не стават тия работи.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/7/21 21:30

    А бе оказва се че само директорите на горските стопанства са с имунитет при положение че в ЮЦДП Смолян хленчещият арабаджиев и пионките му като чолаков и други са ощетили предприятието с над 4000000лв. Няма ли да се махат тези кърлежи.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/7/21 08:22

    Neshto ste sbirkal gospodine.Pityat e Republikanski i API tryabva da go remontira.Tam se snima edna samozabravila se jena.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/7/21 19:23

    Не може да се спира нещо едностранно и без основание, особено когато има договор. Това е подсъдно! Ако ще Доналд Тръмп да нареди. Това, че в Района на Община Ардино няма читави адвокати, които да възразят и защитят интересите на Община и хора си е съъъвсееем друг въпрос и проблем! Само да не се окаже, че ДПС е играло по свирката на ГЕРБ..

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/7/21 19:37

    В резултат на дупки участъци от пътя и изкопан асфалт,от Джебел до с.Рогозче,има предпоставки за ПТП-катастрофи с лош край.Ще поеме ли някой ангажимента за да се предотврати това

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.