150 момчета бяха обрязани в Кърджали, ритуалът продължи два дни, съобщават от Главно мюфтийство. Сред официалните гости на церемонията в новата джамия в Кърджали са били зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Айдън Юмер, както и Шабан Бююкдере, представител на фондация „Хюдай“, с чиято подкрепа било организирано тържественото събитие. 

Церемонията, която се проведе в новата джамия в Кърджали, започна с молитва, произнесена от Метин Улуоджак ходжа. Зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед от своя страна поздрави децата и техните родители, посочват още от Главно мюфтийство.

В класическата мюсюлманска традиция, възприета от старозаветната, има обичай,който маркира определен момент от живота на момчетата. Това е т.нар. сюннет (диал. сунет, сюйнет) – обрязването, което трябва да се извърши най-късно до 9-11 година на децата. Събитието се възприема като един от големите празници в ранната детска възраст и се смята за „детска сватба“ – турците в България го наричат сюннет дюйюню (сватба при обрязването).

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/8/21 19:11

    Glomaviya preziden nyama li da pita: Sya kakvi ste vie.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/8/21 20:56

    Коментарите ще публикувате ли

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/8/21 07:13

    Тази Джамия отваря само при специални посещения от високо поставени господа ...
    Ходих неведнъж дори в Петък беше затворено !!
    Ерджан .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.