От тук започват Източните Родопи. В покрайнините на село Мезек, където от няколко хилядолетия в насипа на могила съществува една от най-внушителните тракийски гробници в България, а и не само. Запазена изцяло в автентичния си вид, открита едва в началото на 20 век.

„Всичко започва през 1903 година, когато в могилата зад нас се открива бронзова статуя на глиган. Тежи 177 кг., в реални размери, а в очите му е имало полускъпоценни камъни. Хората, които го откриват, виждат, че зад ухото му дори е изобразена рана. В онзи момент те не са знаели, какво още има под краката им. Не знаят, че тук се намира най-дългата гробница не само в страната, но и и като цяло на Балканите“, разказва Хубен Скерлев, експерт „Туризъм“ в община Свиленград. 

Общата дължина на гробницата е близо 30 метра, като само коридорът, наречен „дромос“, е повече от 20. Интересното е, че камъните, от които е изградена гробницата, са свързани един с друг единствено със скоби. По стените могат да се видят 3D холограми на предметите открити тук. Хубавото е, че тези ценни исторически обекти в Източните Родопи са все по-посещаеми.

“Затова помогна и последният наш общ проект, чрез който няколко общини в Източните Родопи се обединихме с обща карта на забележителностите. Някои, през нас продължават към Вила Армира, Перперикон и др., или пък идват от там при нас“, допълва Скерлев.

Едно е ясно, в последните години, нашенци все повече се наслаждават и преоткриват богатствата, които има нашата страна. Част от тях е и Мезек - една от най-впечатляващите тракийски гробници по нашите земи…

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.