Цените на строителните материали рязко скочиха, жилищата поскъпнаха, но търсенето на пазара на недвижими имоти продължава и… Кърджали е в Топ 5 в страната.

В подготовка за строеж в региона са 390 жилища, отчита за второто тримесечие на годината Националната статистика. Първото място логично е за столицата с 5 367, следвана от Пловдив с 1 056 жилища, Варна - 665, Бургас – 435.

През второто тримесечие на 2021 г. в страната е започнал строежът на 1 410 жилищни сгради с 5 993 жилища в тях и с 784 124 кв. м обща застроена площ, на 21 административни сгради/офиси с 19 915 кв. м РЗП и на 642 други сгради с 419 529 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 41.3%, жилищата в тях - с 13.1%, както и разгънатата им застроена площ - с 18.7%.

Предвидените 390 жилища в Кърджали са с 60 226 кв. метра разгърната застроена площ. Разрешително за строеж са получили и 15 други сгради.

„Нивата са по-високи спрямо миналата и предходната години. Усеща се едно обезценяване на парите и хората търсят сигурността във вложенията си в жилища. В момента е пикът на сделките, който ще продължи до края на лятото. Следва обичайния спад, а в края на годината отново ще има ръст“, посочват експерти и инвеститори в строителния бранш в Кърджали пред 24rodopi.com.

Гурбетчия в Западна Европа. Това е профилът на купувача на недвижима собственост в града край Арда. За някои гастарбайтери това е първо жилище. За други-инвестиция във второ и трето. Сделките пък се осъществяват със собствени средства.

„Гурбетчиите плащат в кеш. Едва пет процента от сделките са чрез банкови заеми. Говорим за млади хора, които работят в условия на друг икономически стандарт, но влагат за бъдещето тук“, заявяват пред екипа ни и брокери, и строителни предприемачи.

С около 60 евро средно са поскъпнали жилищата в Кърджали, отчитат от бранша.

За 600 евро се търгува квадратния метър в централната градска част, в най-големия квартал на града-„Възрожденци“, квардарът струва 420 евро.

„Млади хора, разполагащи със свежи пари. Плод на труд зад граница. Те не търсят жилище на всяка цена. Предпочитанията са-поне 120 квадрата, с две спални, качествено строителство. Плаща се в кеш. Цената на парите е ясна. Жилището символизира събирането на семейството след раздяла, плод на гурбет. Изискванията са високи. На всяка цена и гараж. Който пък струва към момента 10-12 000 евро.

За голямо жилище с „подслон за автомобила“ гурбетчии са готови веднага да извадят над 80 000 евро в брой“, посочват от бранша „настроенията“ на клиентите в региона.

24rodopi.com

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/8/21 18:37

    И колко нови паркинга са построени в Кърджали? И колко детски площадки са построени в Кърджали? И колко детски градини са построени? За положен асфалт и маркировки по улиците няма да говорим, защото и тях ги няма....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/8/21 19:19

    Няма никаква инфраструктура, не се мисли за зелени площи и площадки за игри за децата. Хората газят в кал и мръсотия. Това е Кърджали

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/21 23:03

    И по скъпо ще става!!!
    Да купуваме... Сега е момента за Апартамента

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/8/21 12:15

    Продавам апартамент, цена от 2020 година.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.