Спряганият за проектопремиер на „Има такъв народ“ преди Пламен Николов - Петър Илиев, ще бъде министър на вътрешните работи. Момчил Иванов поема правосъдието, Пламен Данаилов-финансите. Министър на икономиката ще бъде Десислава Димитрова.

Това са неофициално част от имената в проектокабинета на Пламен Николов.

Ето останалите:

Георги Георгиев – Министър на регионалното развитие и благоустройството

Александър Николов – Министър на енергетиката

Силви Кирилов – Министър на здравеопазването

Гроздан Караджов – Министър на транспорта

Някои министерства остават със същите предложения от предния проектокабинет:

Ради Найденов – Министър на външните работи

Теодора Ганчовска – Министър на отбраната

Радостин Василев – Министър на младежта и спорта

Преди срещите между формацията на Слави Трифонов и останалите партии в Народното събрание, проектопремиерът Пламен Николов обеща, че щели да произведат новина. От думите му стана ясно, че до 24 часа снощи подбирал министрите, които да влязат в бъдещото правителство на „Има такъв народ“.

Официалният списък с имената на министрите се очаква да стане ясен по-късно днес.

Повечето от предложените за министри от "Има такъв народ" в момента са депутати от партията на Слави Трифонов. Официално имената им ще бъдат обявени след края на срещата между ИТН и БСП в 17 ч.

За министър на на финансите е номиниран депутатът Пламен Данаилов. Той в момента е депутат от ИТН. Завършил е УНСС със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г. е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

За министър на икономиката е предложена Десислава Димитрова. Тя също е участник в кастинга за политица на Слави Трифонов, в който участва и номинираният за премиер Пламен Николов. Десислава Димитрова е управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на съвета “Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България“ към БТПП.

Енергийното министерство трябва да бъде поето от Александър Николов, който в момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. До влизането му в служебното правителство Николов не бе познат на широката общественост. При назначаването му за зам.-министър бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

За здравен министър е издигнат урологът Силви Кирилов, който е един експертите на ИТН в здравния сектор. Бил е директор на Агенцията по трансплантациите, както и на няколко болници - "Александровска" по времето на НДСВ, а след това и на частните МБАЛ "Доверие", "Уни Хоспитал".

Да ръководи министерството на транспорта и информационните технологии е номиниран Гроздан Караджов, бивш народен представител в 43-ото НС от Реформаторския блок, където бе и председател на транспортната комисия. Той е юрист по образование, но повече е известен като експерт по телекомуникациите като е специализирал бизнес мениджмънт в тази сфера в Япония. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация".

За министър на правосъдието този път е предложен адвокат Момчил Иванов. Иванов е адвокат и областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Той има опит в политическия живот, бил е активист на СДС.

Петър Илиев е номиниран този път за министър на вътрешните работи. Той е юрист. Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието "Адвокат на годината". Говори 4 езика. На 43 г.

За министър на младежта и спорта е издигнат отново Радостин Василев, също юрист и в момента депутат от ИТН. Специалист е по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.

ИТН отново залагат на Теодора Генчовска да ръководи Министерството на отбраната. Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

За външен министър отново е номиниран дипломатът от кариерата Ради Найденов. Той последно беше посланик в Швейцария. Бил е посланик и в Германия и Австрия. Беше заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 - 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Предложеният за регионален министър инж. Георги Георгиев е координатор на експертната група на ИТН по регионално развитие и инфраструктура. Има консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация, бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише на сайта на ИТН.

Министерството на културата трябва да се поеме от Георги Султанов, който е оперен артист, с 23-годишен стаж.

За кандидат за агроминистър е определен Пламен Абровски, който бе номиниран за поста и в първия проектокабинет на Трифонов. Юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години, има сериозен опит в международни институции в сектора. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор "Директни плащания", в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

За Ивайло Кожухаров и този път е отреден постът за министър на туризма. Той е мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по "Икономика и организация в туризма" и "Маркетинг". Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение "Национален Борд по туризъм".

Министерството на образованието пък да се поеме от Велислава Петрова. В първия проект за кабинет тя бе предложена за здравен министър. Петрова е български учен, доктор по вирусология от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г. Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията. Петрова е на 31 г. и е родена в Сандански.

За социалното министерство е издигната Теодора Пенева, която е "експерт по енергийна бедност и социална политика". Пенева има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги, в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Управление на институциите за социална работа". В Пекинския университет е завършила "Международна икономика". Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus3/8/21 16:01

    Требе нови министерства.
    Министерство на Чалгата.
    Министерство на начинаещи министри.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/21 16:20

    Малей есента се гответе за избори 2в едно. И завръщане на тулупа.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/21 16:21

    Малей есента се гответе за избори 2в едно. И завръщане на тулупа.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/8/21 17:27

    Не злобейте още,изчакайте да ги видим и ,ако не вършат тогава ще имате достатъчно време да ги оплювате!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/8/21 21:18

    Az kato chlen na itn ne odibrqvam tezi hora i napuskam tazi dolna partiq ne im vqrvam veche izlagaha ni

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/8/21 21:55

    Потърпете малко де!
    Дайте шанс на хората.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/8/21 08:48

    Пак е недоволен българина, както винаги. Нали искахте нови лица, млади, с добро образование, специалисти в своята сфера, знаещи езици? Е, те са точно такива. Нека да покажат първо какво могат да направят, но нали трябва веднага да се критикува. Плюс това нещата не могат да се променят като с вълшебна пръчица за месец - два!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/8/21 09:19

    Купуването на медии по време на ерата “ГЕРБ” изглежда не е било просто спекулация, а съвсем редовна практика, при това законна. Причината - шепа вестници са получавали щедро финансиране от правителството на Борисов през последните години чрез договори за платени публикации и отразяване на инициативите на министерствата. Сиреч - платена е била “Джипка ТВ”, с която ни облъчваха от вси страни.
    Парите, раздавани на медиите по оперативни програми е публична тайна. Конкретни данни няма, а кабинетите на Борисов услужливо мълчаха. Парите за публичност по отделните оперативни програми се разпределят от рекламни агенции за медийни миксове и кой точно получава от този пай не е ясно, пишат от в. “Сега”.



    Всичко обаче се промени с идването на служебния кабинет на Стефан Янев на власт. Разбити бяха много от привичките на бившите управляващи от ГЕРБ - поведението е различно, комуникацията е различна, а освен това министри посмяха да бръкнат там, където ничии пръст не е припарвал. Спомняме си купищата скандални разкрития, предизвикали големи скандали през последните няколко месеца. Точно поради тази причина служебното правителство предостави информация за договорите, сключени с печатни издания в рамките на третия Борисов мандат.



    Представените данни са неизчерпателни, а сумите са много по-ниски от тези, разпределяни по оперативните програми. тези договори не са обявявани обществени поръчки или конкурси. Победителите са избирани по неясни критерии и имат неясни ангажименти. Никой не си е правил труда да измери ефекта от раздаването на пари.

    Девет министерства твърдят, че нямат нито един директен договор с печатни медии за изтеклия мандат, като достоверността на тази информация няма как да се провери. В този списък попадат Министерството на външните работи, МВР, МО, МЗ, културното министерство, МЗХГ, транспортното, финансовото и спорното министерство, както и екипът на вицепремиера по еврофондовете. Най-подробна справка представя икономическото министерство, което е дало данни за част от подопечните му агенции и държавни дружества. Туристическото министерство обещава да даде данни, но по друг път - по реда на Закона за достъп до обществена информация.



    Любимите издания на Борисов се оказват две - “24 часа” и “168 часа”. . Те имат сключени общо 31 договора за близо 450 000 лв. Със 7 договора на стойност близо 100 000 лв. е и вестник “Стандарт”, спрял да излиза в края на 2018 г.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.