Около 50 души от Ардино посетиха Турция. Маршрутът на родопчани бе Анкара, Соленото езеро, Кападокия, Аксарай, Коня, Акшехир, Ескишехир, Бурса, Истанбул. По време четиридневната екскурзия ардинчани имаха възможност да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на централна Турция и Кападокия. В Анкара посетиха мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк (Анъткабир) – основател и първи президент на Република Турция. Тук те бяха посрещнати от Вилдан и Октай Ахмедови. Вилдан е работила като секретар в община Ардино и главен секретар в министерството на земеделието, а понастоящем е в посолството на Република България в Анкара. Октай е син на дългогодишния член на джамийското настоятелство в град Ардино Исмаил Ахмедов.

Разгледаха Музея „Анъткабир“. Наблюдаваха с интерес и смяната на караула.

По пътя за Кападокия, групата не пропусна да посети и Соленото езеро в централната част на провинция Анатолия.

Кулминацията на екскурзията бе областта Кападокия, включена в списъка на Юнеско за световно наследство. Преминаха “на галоп” през Невшехир, най-големия град в региона  и административен център на Кападокия. По пътя видяха чудноватите земни образувания и многобройни отвори на пещери по склоновете наоколо.


В рамките на един ден ардинчани посетиха подземния град в Каймаклъ, градовете Учхисар, Гьореме и други  места с природни забележителности, както и стария конак в Юргюп, с музейна експозиция, където е сниман известният сериал „Асмалъ Конак“. Не пропуснаха да се отбият и в град Аванос, разположен на северната граница на Кападокия. През него тече една от най-големите и най-дълги реки на Турция – Къзъл ърмак (Червената река). В Аванос влязоха в грънчарска работилница, където наблюдаваха самото производство на изделията като демонстрация на местен майстор на грънчарското колело. Разгледаха и ателие за произведения на изкуството от глина и порцелан, както и цех, където изработват украшение от скъпоценни и полускъпоценни камъни. Ардинчани не пропуснаха да направят и обзорна екскурзия с балон над приказния пейзаж на Кападокия.

В последния ден от екскурзията групата посети град Коня. Тук ардинчани разгледаха една от религиозните светини в тези места – мавзолея на ислямския философ – Мевляна Руми. Направиха разходка и в града на Настрадин Ходжа – Акшехир, и разгледаха музея на открито в града.

Групата изказва най-искрени благодарности на шофьорите Мюмюн Тахир и Йозкан Терзиев за комфортното и безаварийно пътуване, както и на организатора на екскурзията Джейлян Муталибов.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/21 18:09

    Групата какво и кого представлява? Защото целогодишно има групи които посещават Западна Европа, Америка, Великобритания.. За тях нещо да пишете? Каква е тая глупост по горе? Някой си избягал от жена си отишал на екскурзия и правите новина. Еб.. мисирките глупави :)))) ахахахахха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/9/21 21:58

      Явно някой е предствалявала или е важно българския вестник да пише за анаватана или квото беше там що не пишете за Венеция бе цървули за Двореца на дожите примерно

      Изтриване
    2. Анонимен13/9/21 23:13

      Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  2. Анонимен13/9/21 20:03

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/9/21 20:11

    Минаха на галоп. Демек на такадък и какво видяха. Галоп е найбързия конски ход,а раван е яваш яваш, не се обиждайте на сте страшни мисирки. По БЕЛ три минус.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/9/21 21:40

    Do 18:09 ne be chovek, ne si razbral izbori idat pak,ta nqkoi gi e organiziral,predizborna investiciq

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/21 17:21

      Kakvi izbori, kakvi kebapcheta te gonyat..?! Horata sa si platili predi Covida oshte

      Изтриване
  5. Анонимен13/9/21 22:55

    на обмяна на корона вируси от всички краица на турция

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/9/21 23:15

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/9/21 23:16

    İstediniz gibi yiyosuza milletin parasını. Hesap soran yok tabi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/21 17:09

      Sen aklını peynir ekmekle mi yedin, herkes ödemiş parasını gitmiş. Bu zamanda anan babana vermiyor beleş !

      Изтриване
  8. Анонимен14/9/21 09:58

    Заприлича ми на пенсионерските екскурзии,които се провеждаха толкова редовно савнени с други общополезни,но липсващи дейности

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.