Проф. Стоян Динков

 

 Първа част

 

Вероятно една от най-дискутираните исторически теми на Балканите е кои са помаците, от къде произлизат, дали са древно население по тези земи, или са мигрирали от други географии.

Темата е твърде дълга, ето защо  ще бъде разделена на няколко статии. За да бъде максимално ясно и по-информативно, ще започнем от най-древните времена на историята, за да проследим онези култури и миграции, от които и чрез които ще наблюдаваме еволюцията на онези народи, които в различни епохи и географски територии са изграждали етно-културни формати, довели и до появата на помаците, торбешиите и гораните сред земите на Балканите.

Някога, преди близо 7 хиляди години, на север от Кавказките планини, започнало развитието на древни курганни култури. Някои вече съществували, но се появили и нови, като например културата Аракс (Куро-Аракска култура). Тази култура достигала на юг до подножието на Кавказ и била населена от прототюркоезични народи, мигрирали по-рано от земите на Алтай и Южен Сибир. Културата разширила своите граници и днес върху територията ѝ е разположена тюркоезичната държава Азербайджан, а сред най-древните ѝ земи е град Гянджа, втори по население след Баку. Периферните зони на култура достигали до съвременните територии на Грузия, Източна Турция, Северен Иран и Армения.

По мъжка генетична линия, тези преселници били носители на Y-ДНК хаплогрупите R1a и R1b. Тъй като повечето от тези мигранти от Централна Азия били мъже и военни, те по своите миграционни маршрути се настанявали в области, където приобщавали местни жени. Генетичните линии на женските МтДНК са разнообразни, докато консервативната Y-ДНК не се променя, ето защо и мъжкото население продължило през хилядолетията да бъде носител на R1a и R1b.

Преди близо 7 хиляди години, заселниците по тези земи не заварили местно население и били първите хора, изградили тази културна среда. Те били основно прототюркоезични, тоест говорели на архаичен тюркски език преди разделянето му на отделни наречия и диалекти. Постепенно към зоните на културата били приобщени хурити и картвели. Така, в епохата на неолита, в култура Аракс се създала една развита цивилизация, достигнала разцвета си около 4-то хилядолетие пр.н.е.

След споя апогей, част от населението мигрирало на юг от Кавказ и се заселило в Месопотамия. Тези заселници започнали развитието на нова цивилизация, но съхранили и някои от характеристиките на своята стара култура. Принципно новото било, че се появила първата градска култура в историята. Преселниците от Аракс поставили началото на Шумерската цивилизация, като пренесли и своя прототюркски език, който в земите между реките Тигър и Ефрат започнал свое специфично развитие. В шумерския език останали съхранени много тюркски думи, които били основни когнати в лексиката през цялото съществуване на Шумер. Фактически, първата градска цивилизация била прототюркска.

Около 2300 г.пр.н.е. Шумер е завладян от акадците, а по-късно е присъединен към Вавилонската империя. Част от шумерското население мигрирало на североизток, заселвайки се между Каспийско и Аралско море. Друг част потеглила към Египет.

По мъжка линия населението на тези територии било преобладаващо носител на хаплогрупата Y-ДНК R1b и частично на R1a.

(Следва)

 

Проф. Стоян Иванов Динков е геополитик, писател и художник. Ученик на проф. д-р Франсоа-Жорж Драйфус. Той е автор на прозаични, поетични и исторически книги,  а също така съучредител на Клуба на младия български писател и съучредител на Центъра за стратегии и анализи .

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

31 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/21 09:15

    Да си вървят обратно там откъдето са дошли...

    ОтговорИзтриване
  2. Шумерите са от Тюркски произход, от разклонението Кенгери.
    Най известната Шумероложка Muazzez İlmiye Çığ доказва 100 процента че са Тюрки.
    Също така Тruva-Троя е Тюркова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/10/21 14:53

      Ало Шумерите са 4500 г преди новата ера, няма как пра - дядоти да е твои наследник. Шумерският език не принадлежи към никоя от известните групи езици. Той съществува съвместно с други езици, предимно акадски език и семитски език и който се говори в северната част на Долна Месопотамия.

      Изтриване
    2. Svetat zapo4va s Turkite.
      Samo obirite, karjbite i izmamite zapo4vat s Bolgarite.

      Изтриване
  3. Анонимен16/10/21 10:33

    България е страната с най-много "професори" и "доктори" на глава от населението, в същото време най-бедната и с много ниско ниво на образование. Какъв контраст. Професора да го питам, така между другото тези халогрупи, кой ги е изследвал преди 7000 години? Да обясните на профаните, простосмъртните, без научните степени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/10/21 17:11

      Халогрупите се изследват сега чрез ДНК-анслизи в лабораториите. А не преди 7000 години. Изследваният материал е от тогава

      Изтриване
  4. Анонимен16/10/21 11:10

    Да не се крият,гордо да си носят турско-арабските си имена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/10/21 14:19

      А не аз Ракията и пържолите не ги оставям даже и бирата, също така и чуждите булки.

      Изтриване
  5. Тупански16/10/21 11:31

    Професоре мнооого далеч отиде бре .Вече не се учудвам защо в БГ има толкова много професори.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/10/21 11:35

    Добре че е статията за помаците за да разберем че идват избори. Манипулаториии

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/10/21 12:55

    Стига сте се занимавали със Помаците на кой как му е изгодно един път са Българи сега турци не... Помака си е помак и той не се крие.че е със Арабско.име...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/10/21 13:31

    Този Проф. Стоян Динков е категорично опроверган от Антонио Торони
    Професор по генетика, катедра „Биология и биотехнологии“, Университет в Павия , Италия. Българите принадлежат към хаплогрупите E-V13 и I-M4, а Стоян Динков и понятие си няма от това. Тюрките са монгонолоиди а Българите са Европейдни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/10/21 20:10

      До 13.31.българите са тюрки. Ниски набити. Мургави задължиелно с мустаци и опашки. Смесват се с славяните.

      Изтриване
    2. Анонимен17/10/21 02:17

      Да ама тюрки с хаплогрупите E-V13 и I-M4 няма и славяни даже няма. Има в Унгария и в Италия.

      Изтриване
    3. Анонимен17/10/21 02:28

      Това с опашките и мустаците го има само при българите и китайците, значи са азиатци тогава

      Изтриване
  9. Анонимен16/10/21 13:36

    Всичко оправихте в тази държава, а сега сте тръгнали да се занимавате с помаците, които са едни от истинските българи а не мелези. Кой каквото име си хареса това име да носи. Името не е важно. Важно е в главата какво има и да бъдеш кадърен като него, а не менте. Ту с турците, ту с помаците си имате работа, къде останаха българомохамеданите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/7/23 13:04

      Друг път са българи.Най долнито племе.Двулични мръсници.Само мизерии правят на българите като отидат на работа зад граница.

      Изтриване
  10. Анонимен16/10/21 15:16

    Помаците дошли най вече от 500 годишно турско робство по нивите като копат КАРТОФИ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/10/21 15:47

    Jalko che Bulgarskata darjava i Bulgarskata Carkva tolkova izdevatelstvaha nad samolichnostta na Pomacite.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/10/21 17:34

    Прекрасноа статия, очакваме с нетърпение следващата. За 30 години България се напълни с непоправими кретени ( вижте коментарите). Абе овчедушни маймуни,
    Какви са Помаците в Гърция,какви са Помаците в Турция, какви са Помаците в България, какви са Помаците в Македония и Сърбия?
    4-5 олигарси съсипаха съзнанието на хората в България. Стегнете се малко бе. Станахте като селски ураспии, който даде подарък при него сваляте гащите.
    Статията е отлична,ама кретени колкото щеш.

    ОтговорИзтриване
  13. Този '' професор '' знаели че, преди 10 000 г. в Централна европа се заражда човешка общност, от чието население започва и разселавнето им по всички посоки на света !Имали са език които е почти изчезнал, но са запазени еденица думи точно в помашкият език, една от която е ,, ка куле '' !

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/10/21 20:57

    Македонската академия на науките отдавна
    доказа, че първият човек е т. н. македонопитек.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/10/21 21:29

    Първата човешка общност са българите! Първата азбука е тяхна. Господ и Стоичков са българи! Най богатите и щастливи хора са българите! Те имат най високите заплати и пенсии в Европа! Тока и водата на българите са най ниски, почти без пари! Те умират най-малко от Ковид 19.Първият професор в Хардвард е българин! Първото чекмедже, пълно е евро пачки е на българин, наследник на Ганьо. Пряк!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/10/21 22:46

    Помаците са с тюркски произход.
    Юрюците (уörük) в Турция са същите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/10/21 14:54

      Абе османците са първите помаци в историята после стават турци 1923г

      Изтриване
  17. Анонимен17/10/21 10:17

    А бе хора като ви чета коментарите има ли смисъл от злоба и обиди. Какво значение има етноса когато дадена личност е кретен, дали си;помак,българин,циганин, турчин, евреин,арабин.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен17/10/21 12:48

    Здравей такава етност няма Българомохамеданин няма как еди човек да е Българин и Мохамеданин.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен18/10/21 15:26

    Интересно до 1983 год.в уроците по география учихме,прабългарите имат тюрски произход какво стана изведнъж?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен18/10/21 18:56

    Хахахахаха, смях се от сърце на коментарите под статията...има ислямизирани българи!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.