Едва 17,6 процента е делът на хората с висше образование на възраст между 24 и 64 години в Кърджалийско, което праща областта на едно от последните места в страната. С по-слаби показатели са областите Търговище, Пазарджик, Монтана и София област, отчита в последното си изследване Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Човешкият капитал и профилът на работната сила ще бъдат ключови за процеса на възстановяване и продължаваща трансформация на българската икономика, анализират от ИПИ. Близо 30% от работната сила (24–64 години) е с висше образование, като през последните години този дял се покачва. Категоричен лидер е София (столица), в която 56,8% от работната сила е с висше образование. На следващо място са Русе (31,2%) и Велико Търново (29,7%), които традиционно се представят силно по този показател. В близо половината области в страната делът на хората с основно и по-ниско образование в работната сила е по-голям спрямо дела на висшистите. Твърде висок остава делът на хората с основно и по-ниско образование в областите Търговище, Сливен, Кърджали, Силистра, Разград, Монтана и Шумен.

24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/21 16:17

    Те са в Европа!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/21 17:03

    Повемето са завършили унита, бълващи висшисти срещу пари и не работят това, за което са учили. На фона на повсеместна ниска обща култура и липса на гражданско общество. Регионът отговаря на пословицата - една птичка пролет не прави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/12/21 19:49

      Да ти имам общата култура, олигоф.ен!

      Изтриване
  3. Анонимен9/12/21 19:40

    И сигурно не знаят какво са завършили.

    ОтговорИзтриване
  4. От работещите пенсионери не идва ред на висшистите да се реализират.С предимство са пенсионерите при назначаване на работа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.