24rodopi.com/Регион

Кърджали, областта с най-голям недостиг на медицински кадри, получава оценка „Незадоволително“, сочат експертите от Института за пазарна икономика в ежегодното изследване „Регионални профили: показатели за развитие“

Последното издание на изследването в категорията „Здравеопазване“ се базира на шест индикатора. Данните са събирани от Националния статистически институт и включват броя на лекарите (общопрактикуващи и специалисти) и леглата в болниците, преминалите за лечение болни, дела на здравноосигурените, коефициента на детска смъртност.

Три области получават най-високата оценка за състоянието на здравеопазването „Много добро“ – Плевен, столицата и Кюстендил. В девет области здравеопазването е оценено като сравнително добро. Това са Видин, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Благоевград и Смолян. Четири са областите с оценка „Средно“ – Перник, Габрово, Русе и Разград, а осем – с оценка „Незадоволително“ – Бургас, София-област, Кърджали, Добрич Търговище, Ямбол, Шумен, Монтана. "Слабо" е в Силистра, Хасково, Велико Търново и Сливен.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/12/21 09:17

    НяКОЙ ни краде!

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно е,но да не стане по-зле.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/12/21 16:13

    Човек не може едни рутинни изследвания да си направи! Опашки се вият пред лаборатории и гаражни лабораторийки. После защо сме болни? Наливаме кинти на лаборатории и производители на тестове със съмнителни качества, а не можем едни кръвни излседвания да си направим. Аман от медийно-политически вируси.. Надявам се да махнат и зеления сертификат за празниците.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/12/21 16:18

    Берем плодовете от Икапиртизата на ГЕРБ в сектора.
    ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ - СМЪРТ И УЖАС!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/12/21 16:18

    ИкспИртизата на ГЕРБ!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/12/21 16:19

    Направиха го ТЪРГОВИЯ!!! И корупционно блато в което големите корумпета крадат от всички - и от пациентите и от касата и от колегите си лекари и медицински сестри и санитари в същите структури.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/12/21 16:20

    Лекар специалист -десет години минимум учèне след средното. Отговорност- човешкия живот. 1300 лв бруто - нето под 1000 лв. Работа и дежурства -денонощно целогодишно.

    Чистачка - 700 лв.
    Редовна смяна,почива всички празници.

    Чàкайте си да ви лекуват.
    Даже много са направили за вас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/12/21 23:18

      Добър лекар за под 1000лв на седмица от вкъщи не излиза, кви са тия 1300 на месец, това да не е стругар в пневматика

      Изтриване
  8. Анонимен4/12/21 16:20

    Ако сме се докарали до състояние, в което болница да не приеме пациент, понеже няма да й донесе печалба.. пиши го бегАло такова здравеопазване.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/12/21 16:20

    Нивото на нашето Здравепогубване е ясно .
    Но да отбележим ,че и в цяла Европа 2022-ра е трагично- рекордна за последните 10-ина години.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/12/21 16:21

    Пропадането започна още с превръщането на болниците в търговски дружества, а личните лекари в еднолични търговци. После Бойко се изцепи да садим картофи и гледаме овце, докато лекари и сестри напускаха България заради ниски заплати.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/12/21 16:21

    А какво пише в здравня профил на България публикуван в изданието State of Health in the EU:
    "В България броят на лекарите е относително голям,
    като се доближава до равнището в Германия, но
    осигуреността с медицински сестри е втората
    най-ниска в ЕС след Гърция (фигура 11)".
    https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/12/21 16:22

    От две години медии и политици ни повтарят, че ако си седим у дома и носим постоянно маски, тези проблеми ще се решат. А от една, че за описаните особенности на българското здравеопазване единствения цяр е масова ваксинация против ковид.
    В следващата година мантрата ще е, че единствения начин да си върнем нормалноста (каквото и да значи това), ще е задължителна ваксинация…

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/12/21 16:22

    Не виждам защо да плащаме обучението на лекари, които заминават за чужбина! Да ходят, но да върнат 50 - те хиляди лева, които сме им подарили. Не мога да ги понасям, наистина. Поне половината са страшна измет, търговци, които ги интересува как да вземат спестяванията на хората.
    Личните лекари - там нямам познат, който да е доволен. Лешояди.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/12/21 16:23

    Демакрацийка, друго не очаквай.
    Преди 89-та - 2021 все едно сме сменили кон за кокошка, даже 1000 коня за 1 кокошка.
    Преди 30 години на здравеопазването му казваха здравеопазване, днес му викат търговия и бизнес.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/12/21 21:33

    Преди дни ходих да си изкарам медицинско за шофьорска книжка и испях за цял един ден. Никакво спазване на работно време, пият си кафетата, а хората натрупани пред кабинетите чакат. Пълна анархия, никакъв ред, никаква дисциплина, никакво уважение, и още какво ли не

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.