24rodopi.com/Кърджали

Почти 20% от работещите преди пандемията заведения на територията на община Кърджали сега са или затворени, или функциониращи със сериозни ограничения. Това коментира пред 24rodopi.com Кадир Мустафов, координатор за регион Кърджали на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

„Някои от заведенията за хранене и развлечение са намалили работната седмица с ден, други са намалили часовете за деня. Сериозен спад на клиентите се отчита след въвеждането на зеления сертификат“, отбелязва Мустафов.

167 са категоризираните заведения в община Кърджали – 118 в града и 49 в селата. 27 от тях работят и след 22.30 часа, а преди са били 40.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обявиха днес, че стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша. „Ще сигнализираме Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19. Ще сезираме Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки. Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди“, гласи съобщението на двете организации.

Кадир Мустафов засегна и друг голям проблем за собствениците на заведения - предизвикателството на новите цени на електроенергията.

„Всички се надяваме да бъдем подпомогнати от държавата. По договор с доставчика си на ток досега плащах по 20 ст. на киловатчас, а от 1 февруари ще калкулирам разходите си при цена от 57 ст. за киловат. Обещанието на правителството е бизнесът да бъде подпомогнат с 13 ст. на киловат за декемврийските сметки и с до 25 ст. за киловат - за януари, които средства очакваме до седмица", добави още Кадир Мустафов.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/1/22 22:06

    Ало не си в час,всички работите на пълна пара особено в Кърджалийска област. Смешник.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/1/22 22:34

    Абе всички бачкат на пълна пара от 8 сутринта до 2 вечерта и неделя чат пат почиват ако няма брънч

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/1/22 08:51

    Този зелен боклук само може да ни приключи...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/1/22 10:41

    Всички се молим за помощи, робско племе Свободата трябва да се извоюва

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.