24rodopi.com/Общество

„Нас в София, където хората са „от голямото добро утро“, ни уважават като строители, какво останало в Германия“, гласи обяснението за феномена „70 на сто гурбетчиите живеят добре“ на строителя от Кърджали Н. Осман, който по документи се води Н. Мартинов.

Констатацията за 70-те процента добре живеещи нашенци е негова, но се покрива в голяма степен с изводите в доклада на Федералната служба за миграцията и бежанците, в който е отбелязано, че пристигналите от България си намирали рекордно бързо работа.

„Тук имаш ли работа, си голяма работа. Вярно, че в сферата на услугите има и скромни заплати от 1500-1800 евро, но ако ползваш по-непретенциозна квартира, пак се спестяват пари. За специалистите няма бариери. След две-три години стаж вече ти идва куража да мислиш да останеш тук. Германците имат нужда от нас, и то много. Половината от нашата бригада, в която сме 8 души, живеем вече в собствени жилища, които купихме с кредити“, разказва арматуристът, чиято бригада изпълнява обекти в район в близост до границата с Холандия вече 12 години. Кредитът му ще бъде изплатен „когато синът ми ще си има свое семейство, след мен ще му остане един много приличен имот“. Къщата е в малко населено място, далеч от големия град, но както казва събеседникът ни – „германецът така живее, далеч от лудницата на големия град“.

„Казвам „след мен“, не защото съм тръгнал да умирам, ама след около 10 години мисля да се прибирам в Кърджали и да си карам пенсионерските години сред приятели, в позната обстановка. Тук, в Германия, е добре и ще става още по-добре, но мен си ме тегли нашият край. Германците са вежливи, но затворени хора. Ние се научаваме да работим като тях, но с живота е по-различно - много дисциплинирани и скучни са, след време няма да издържам тук“, казва 46-годишният Осман/Мартинов.

„Нито една група мигранти в Германия не е успявала толкова бързо да постигне висока трудова заетост, както българите и румънците“, казва експерт пред ДПА. Проучвания сочат, че повечето от тях имат работа и са добре интегрирани, посочва агенцията.

6,1% от „новите германци“ идват от България, сочи докладът на службата за миграцията. През 2020 година в Германия са се заселили 1,19 милиона души, а са я напуснали 966 000.

Проучване на проекта Mediendienst Integration на германския Съвет по миграция установява, че през септември 2021 година в Германия официално са пребивавали трайно 460 000 румънци и 170 000 българи. За това проучване пише германският вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), който припомня, че след приемането на България и Румъния в ЕС в Германия се надигнаха опасенията дали така наречената миграция по бедност от тези две държави няма отслаби социалната система в страната.

И действително, по думите на изданието, десетки хиляди хора са се опитали да избягат от бедността в своите страни с помощта на различни „необичайни модели“ за придобиване на доход. Например: да се подават в Германия заявления за надбавки за голям брой деца, а с получените пари да се финансира собственият живот в Германия, та дори да се подпомагат и роднини в България и Румъния. „Други припечелваха като надничари и вършеха мръсна работа за изключително ниско заплащане. В някои германски градове възникнаха дори истински „трудови борси“ по улиците, където отчаяни чужденци се надяваха на появата на безскрупулни работодатели“, отбелязва ФАЦ.

„Да, има хора от България, които стават жертва на лоши работодатели, има и такива от ромските махали у нас, които са забъркани в схеми за детски надбавки и социални помощи. Но мнозинството сме бачкатори. Уважавани от германците бачкатори. Който има занаят, за него няма проблеми в Германия. Осмен това студентите ни, които завършват в Германия, навлизат в други сектори, типично германски. Те никога няма да се върнат обратно в България“, отбелязва нашенецът.

Министърката на вътрешните работи Нанси Фейзър изразява пред ДПА особена удовлетвореност от факта, че Германия е привлекателна дестинация най-вече за хора, които искат да следват или да работят тук, както и за граждани на ЕС.

На снимката: „Все по-рядко се прибираме в Кърджали за новогодишните празници. Посрещнахме новата 2022-ра в новия ни дом, а преди пандемията - малко Виена, малко Прага, като истински германци“, казва Осман/Мартинов

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/1/22 09:19

    Когато два народа живеят в съседство, то между тях постоянно се просмукват елементи от бита и културата им и особено лесно е това за мелодията им. Народът, който заема една мелодия, съставя по нея свои слова. Като пример бихме могли да посочим нашата Хаджиминчова песен, съставена по мелодията на една турска песен.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/1/22 09:29

    Нашата поетеса е забравена!
    Беатриче, също като Тодоракиев, се скъсваше да възпява строителството, редеше стих след стих за отрасъл, за пътищата, за всяка новопостроена барака, дори за боядисаните пешеходни зебри се вдъхнови. Възпя главния инженер, бригадите, зидари и мазачи, кофражисти, арматуристи и прочие! И тя, аха-аха, да почне да им посвещава стихове персонално, но кмета и нея я възпря
    - Стига, ма Беатриче! Нямате спирачка! Вземете с Тодоракиев та се обединете и направете песни с текст! Само моля ви се, не пишете опери! Няма да върви опера със сюжет селянина оре, след него багер копае, други асфалтират, след тях ремонтират! Ще настане брожение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/22 10:15

      Стига си яде нервите.
      И не преливай от пусто в празно.
      До следващото пренареждане.

      Изтриване
  3. Анонимен15/1/22 09:37

    Емигранти


    обрулена къща

    върху чужда география

    паралели тръни

    меридиани лиани

    бодлива ограда

    на набеден дом

    крепко щастие

    в сламена колиба

    ръце-ножици

    за добре дошъл

    блага усмивка

    зад дълбок трап

    твърда земя

    изпод меко тяло

    бърза смърт

    на неизвестен покойник

    тиха печал

    на неутешима душа

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/1/22 18:42

    Abe sedi si tam ne ni tryabvash za "nahalen" kalabalik tuka,sedi si sedi si taaaam

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/22 22:03

      Не си наливайте омраза
      в душите си! И там навярно
      ще връхлети като зараза
      и вместо ручей, ще направи кално.
      Не си измисляйте сърдечност,
      дори да бъде подарена!
      При нея няма "вечно", "вечност" -
      ще отлети от тебе и от мене.
      Не се залъгвайте с усмивки,
      че хорските душù са други!
      Дори и в тях скръбта прониква -
      лъжа неизповядана със думи.
      Недейте да скърбите всячески
      за чуждите страдания напразно
      и да убеждавате на все, че сте
      усетили тъгата им навярно!
      Когато сили нямаме да станем -
      се изправим, за да има полза
      за другите, които ще оставим
      да следват също коловоза.
      Ръце да свием, да дадем подкрепа,
      да се помолим и за всички грешници.
      Не е ли сътворен за туй човека -
      да раздаде до крайност себе си?!
      Научете се да пръскате надежда
      в очи със сЪлзи неизбърсани!
      Не виждате ли, че е неизбежно -
      остава малко и сме свършени!

      Изтриване
  5. Анонимен16/1/22 21:10

    Da jivei jivei truda

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.