24rodopi.com/Кърджали

В кърджалийския квартал „Възрожденци“ има „замразени“ новостроящи се жилищни сгради. Това са проекти в различна фаза на изпълнението – основи, първа или втора плоча. Има и на етап „до покрив“, но са спрени довършителните работи вътре и „денят на Акт 16 все не идва“.

Някои от тези инвеститори могат да попаднат в съда след искове на клиентите им.

Това разкриват пред 24rodopi.com брокери и строителни предприемачи.

„Проблеми имат тези, които са нещо като експериментатори в бранша. През годините сме виждали много нахъсани със спестени 10-20 хиляди евро да откриват дюнерджийница, малко заведение или някакъв друг обект. След 2-3 месеца заключат дюкяна и пак на гурбет. Когато не разбираш от нещо, накрая се получава нищо и много загуби. Такива играчи се появиха и в строителния бранш. Първо пресмята, че от квадратен метър може да спечели 250-300 евро, после купува парцел, реди се на опашка за строителни материали и ангажира строителна бригада. И после нещата тръгват надолу. Че има огромно търсене на жилища – има, но хората не са будали. Питат, разпитват. Проучват пазара, имат високи критерии вече“, споделя пред 24rodopi.com предприемач.

„Зад блок 62 преди две години започна градеж на една кооперация, днес обектът е „замразен“. На друго място инвеститорът се оплака, че не успял да направи достатъчно сделки „на зелено“, не получил и банков кредит и принудително спрял. Трети пък строял без да си е набавил материалите за цялата сграда и след скока на цените на строителните материали, ако продължи, ще бъде на загуба. В най-добрия случай ще бъде на нула, но по-вероятно калкулацията ще покаже, че реално подарява жилища“, разкрива брокер на недвижими имоти.

От 20 до 30% ръст на цените на жилищата в Кърджали е отчетен през изминалата година. Цените на строителните материали пък са от 30 до 50%. Скочиха и заплатите на строителите.

До 500 евро стигна цената на квадратен метър във „Възрожденци“, а в центъра на Кърджали вече има сделки за над 700 евро на кв. м.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/2/22 09:41

    Вие живеете извън България и гласувахте, за да дойде промяна в България, да дойде ново правителство. Защо сега не се върнете в България? Аз след изборите не видях на входовете на България да има стотици хиляди коли с желаещи, които да се приберат в родната държава.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/2/22 15:51

    В центъра са над 800€ 750€ беше 2021

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.