Във връзка с настъпилото засушаване и повишаването на температурите нивото на индекса на пожароопасност на територията на областта се повиши. За последната седмица пожарите на територията на областта се увеличиха близо три пъти, като само през последните два почивни дни техния брой е 17. От възникналите през последната седмица пожари 15 са в горски и селскостопански фонд, като са унищожени селскостопанска постройка и повече от 100 дка горска постеля, сухи треви и храсти, посочват от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Причината за възникване на пожарите на открито от последните дни е една – „небрежност при боравене с открит огън“, изразяваща се в основната си форма - палене на огън с цел почистване на треви, храсти и отпадъци в селскостопански и вилни имоти.

За предотвратяване на пожари на открито РДПБЗН-Кърджали се обръща към населението на областта с призив за спазване на правилата за пожарна безопасност през пожароопасния летен сезон:

-Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда.

-Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

-Паленето на огън в гората е забранено освен на обезопасените и обозначени за това места.

-Преди да запалите огън на разрешените за това места, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки от зелени клони, с които да действате в случай на пожар.

-Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

-Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна реакция.

-Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събиране, окосяване и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. За почистването на дворни, вилни и селскостопански имоти се спазват същите правила.

-Абсолютно е забранено паленето на стърнищата.

Ако въпреки предприетите мерки възникне пожар на открито, РДПБЗН-Кърджали дава следните съвети за действия:

-Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

-При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока, обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

-След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин трябва да подадете съобщение за пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.

-Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

-Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с вода, пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

-Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.