Учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за трети път немския празник Фашинг.  Мероприятието бе организирано от преподавателите по немски език Станислава Иванова и Златка Куклева и учениците, изучаващи немски език.

През целия ден по време на междучасията из коридорите на училището дефилираха различни приказни герои и персонажи - Пипи Дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Началото на празника бе даден от Мерджан Моллахасан от XII б клас  и Джихан Азис от XI б клас, с реч на немски и български език. Мотото тази година е „Довиждане Корона! Време е за карнавал!”. Публиката беше очарована от невероятния танц „Пролетни цветя“ на малките принцеси от II а клас, с ръководител Росица Христова, чрез който те символично изпратиха зимата и доведоха пролетта. В  ролята на пролетта  се въплъти ученичката от XI б клас – Есин Изет. Даниела Ангелова от XI б клас и Сенем Шюкрю от X б клас потопиха зрителите в невероятната атмосфера на това грандиозно събитие, като представиха информация за Фашинга на български език и презентация на немски език.

Изненадата на днешния карнавал бяха трите двойки принцове и принцеси, които едновременно бяха талисмани и капитани на отборите. А немските градове, в които празненствата за Фашинга се ползват с огромна популярност – Майнц, Кьолн и Дортмунд се превърнаха в техни имена.

В СУ ,,Йордан Йовков“ се осъществи и литературна среща посветена на Световния ден на поезията. Събитието бе организирано от преподавателите - Здравка Тодорова и Елмира Димитрова.

Мероприятието започна с презентация за историята на празника и интересни факти за него, която представиха шестокласниците. Посочвайки ползите  от  поезията при изучаването на даден език и методите за развитие на творческото писане, те предизвикаха присъстващите да напишат акростих с една от думите  ПОЕЗИЯ или ПРОЛЕТ. Много от присъстващите се отзоваха на предизвикателството и дори прочетоха родилите се нови стихове. Роди се идеята   празникът да се превърне в традиция и всяка година творбите да бъдат събирани, като с тях се създаде сборник, който да бъде допълван с времето.

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/3/22 20:37

    Няма лошо да празнуват и се радват ДЕЦАТА. Но какво е това смотано мото Довиждане корона. Пенсионер съм на според мен е по разумно СБОГОМ КОРОНА, УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ПОЛУЧАВАТЕ ЗАПЛАТИ .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/3/22 21:08

    Днес, 21 март, отбелязваме Световен ден на поезията.
    Инициативата е на ЮНЕСКО, а целта - да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и "да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".
    📕📗📘📚📖📕📗📙

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/3/22 23:34

    Довиждане до краят на Август началото на Септември 🤣🤣
    Ерджан …

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/3/22 12:41

    Нямаше ли да е по добре сбогом корона

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/3/22 14:53

    "Най-ценното качество у човека е скромността" е казал българският поет Николай Лилиев...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.