Даниела Арнаудова, "Марица"

- Г-н Гюлер, преди време предупредихте, че ръстът в цените на строителните материали - желязо, изолации, замазки, неминуемо ще рефлектира върху крайните цени на жилищата. Прогнозата ви за Пловдив е, че средната цена на квадратен метър до две години ще е сериозно коригирана нагоре.

-Не искам да звуча стресиращо, но до една година цената на квадратен метър в Пловдив ще бъде над 1500-1600 евро. Говоря за качествено изпълнение на жилищното строителство.

Част от диалога ни с партньори и потенциални клиенти в последните две години се случва през страниците „Марица“ и Вие си спомняте как преди година и половина коментирахме цени от порядъка на 700-800 евро, как внимателно анализирахме прага от 1 000 евро. В момента жилище под 1 000 евро поражда много въпроси, на които купувачът следва да си отговори, за да не се окаже сделката му рискова. Кой е инвеститорът? Каква е неговата история? Кои са изпълнителите на проекта? Какви материали са използвани? Изразът „Предлагам ти жилище на много изгодна цена“ е капан. Сериозните строителни компании, утвърдените на пазара, нямат такава политика. За съжаление има и предлагащи жилища, които мислят и действат с порочното „Аз да продам днес, пък утре ще му мисля“.

Да, но ние с Вас сме разговаряли, когато цената на желязото беше 90 стотинки, а днес 0 14 март, реално няма пазар. Звъните на доставчика и той посочва цена от 3,40 лева, но на въпроса „Колко тона можеш да ми гарантираш?“, той ти отговаря „Нищо не мога да гарантирам, несигурен пазар“.

-Задава се много сериозен тест за бранша. Кои „играчи” обаче ще останат на пазара?

-Не кои ще останат, коректно е да кажем кои няма да останат. А това са тези, които разчитат на продажби „на зелено“, на големи кредити. „На зелено“ го има като понятие в жилищното строителство, но когато то е водещо в графа „Финансиране“ на даден проект, още на старта реализацията му става рискова.

Заради това днес като бомба в отношенията купувач-продавач се заби понятието „Стопанска непоносимост“. Кривите сметки „на зелено“ направиха актуално понятието „Стопанска поносимост“, за ужас и на двете страни в един контракт за жилище. Законът е категоричен: Съдът може по искане на една от страните да измени или прекрати договора изцяло или отчасти, когато са настъпили такива обстоятелства, които страните не са могли и не са били длъжни да предвидят.

И сега, в периода на „летящите“ цени на строителните материали, стратегията „С пари от „зеленото“ ще стигна до покрив, че и по-нататък“ се оказва катастрофална и за градящия съответния комплекс, и за тези, които още на картинка са започнали да плащат за бъдещия нов дом. Въобще, стресова е ситуацията в момента при тези инвеститори и строители, които са залагали на двата компонента, които никога не трябва да бъдат водещи - „на зелено“ и на кредити. Все по-често в следващите месеци ще чувате как клиенти са задължени да подписват анекси към предварителни договори със завишение на цените.

- Каква е вашата стратегия, като предприемач – така че да не позволите клиентите да бъдат неприятно изненадани от възходящите тенденции?

- В „ГЕРТ груп“ анализираме много сериозно какво се случва и какво ще се случи. Разчитаме на собствено финансиране. Довършваме започнатите комплекси, а и сме гарантирали основните материали за следващите 3 проекта. Това са желязо, дограма, кабели и т.н.

Проблемът с анексите не бива да съществува. При нас няма как това да се случи. Оказва се, че много от градящите жилищни комплекси имат почти хазартен подход към схемата „на зелено“ и настоящата ситуация с цените на материалите разкри дефектите в отношенията инвеститор – новодомец.

Ако с парите на клиентите правиш първа копка и наливаш основи, не ми се мисли какви схеми ще се правят на следващите етапи. Разбира се, в бранша е имало и такива периоди, когато сме ставали свидетели на психоза за придобиване на жилища – нали си спомняте приказката „Купуват апартаменти като топъл хляб“, но сега не е така. Едно е да се продава олио в несигурни времена, друго е да предлагаш жилища, и съвсем различно да държиш на името си в сферата на жилищното строителство.

В „ГЕРТ груп“ сме категорични – няма да вдигаме цените, които са фиксирани в договорите ни, няма да налагаме анекси. Разбира се, ако има клиенти, които злоупотребяват с вноските, това е различно, но с читавите сме на принципа „коректност за коректност“.

- Вие предупредихте купувачите, че ще се появят фалшиви оферти. Обяснете, какво имате в предвид?

-Когато един инвеститор няма необходимите средства да довърши сградата, той започва своеобразен флирт с потенциалния купувач с много ниски цени. Ниската цена задължава клиента към въпроси и проучване. Потъващият инвеститор е склонен да краде от материалите, които се влагат в строителството.

Нека ви дам актуален пример – входна врата, която ние купуваме от Турция за 560 евро бройката, абсолютно същата на външен вид, дори е направен опит за по-впечатляваща визия, се продава за 550 лева в България. Двойно, че и повече по-евтина. Разликата е, че в невидимата за клиента част от тази врата има само една рамка, а кухината е запълнена със стиропор и пясък за тежест. И след време, когато се принудите да смените вратата, ще ви „залеят със студен душ“ – просто са ви пробутали врата, която е предназначена за африканска държава.

Жалко е, че няма стандартизация. Монтират се врати, които се произвеждат за страни от Третия свят.


Тунджай Гюлер е президент на строителната компания „ГЕРТ груп“, която реализира някои от емблематичните жилищни комплекси в Пловдив. В Кърджали компанията изгради луксозния комплекс „Панорама“.

През 2022-ра „ГЕРТ“ груп стартира строителството на още три комплекса в Пловдив, отбелязва „Марица“.


24rodopi.com/Икономика

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/3/22 08:19

    Моля за информация, къде от Турция мога да си купя врата за 560€.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/3/22 12:08

      КОЛКО БРОЯ ВРАТИ ЩЕ ИСКАШ, НЕ МЕ РАЗБИРАЙ ПОГРЕШНО, ЗА ДА ТИ ДАМ ТЪНКА ЦЕНА.

      Изтриване
    2. Анонимен29/3/22 00:26

      Това е цена по фактура .Реално струва 500лв.

      Изтриване
  2. Анонимен28/3/22 09:27

    борчетата изсъхнаха брат но пък на кръстовището има блок децата и възрастните които се събираха под борчетата ще играят в подземния гараж и по терасите може и карт клуб в някой от търговските помещения безвъзмездно

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/3/22 10:02

    Пари няма за жилище
    Нито има кой да плаща кредити в тази криза

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/3/22 10:13

    Крайно време е да станете бизнесмени, а не далавераджии. Вярно е,че печалбите от по 200% трудно ще се забравят, но читавите фирми ще оцелеят, а за ментетата времето свърши. Сладко е да строите по 300 евро, а да продавате по 1000, но мандрата свърши. Сега като дигнат лихвите и цените на имотите спряха да растат, а може и да почнат да падат.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/3/22 11:04

    Един от малкото строители, които строят красиви, качествени жилищни сгради.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/3/22 08:53

    Хахаххахаха

    ОтговорИзтриване
  7. Теглете максимално кредити и купувайте имоти утре ще свършат или цените ще скочат, сега е момента за Апартамента

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.