24rodopi.com/Политика

Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Това каза президентът Румен Радев във връзка с предложението на кабинета да освободи началника на Националната служба за охрана.

Държавният глава даде началото на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора". Днес той е в Учебно-опитно горско стопанство "Петрохан" - село Бързия.

"Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет", категоричен е държавният глава.

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. "Тяхната фактология не предполага аз да освободя началника на НСО", обяви държавният глава.

"По отношение на Република Северна Македония - очаквам правителството да се придържа към декларацията на Народното събрание (НС), към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в Европейския съюз.

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика политическа криза у нас. Това може да взриви целия процес и да предизвика сериозни сътресения", категоричен е Радев.

"Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония", каза още президентът.

Депутат от „Продължаваме Промяната” (ПП) се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от премиера, на които той не отговаряше. В края на краищата отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България. Става дума за поста представител на България в Световната банка. Ние обаче оставаме тук и продължаваме битката. Това съобщи Ива Митева в ефира на Нова тв.

„Смятаме, че след като ще правим промяна, тя трябва да бъде направена. Ако ще играем с А отбори, то те наистина трябва да са А-отбори. Не мога да ви кажа защо останалата част от коалицията не иска Каримански за шеф на БНБ.

От вчера няма нови заплахи към Любомир Каримански”, каза още Митева.

„Не е добър знак, когато има две кандидатури, когато има избор на управител на БНБ и напрежение да се появяват такива заплахи”, добави тя.

Според нея е логично и близко да се сетим защо, кой и откъде идват тези заплахи. „Смятам, че натискът е той да се откаже. Но той няма да го направи”, категорична е Митева.

Тя коментира и призива на премиера Кирил Петков да бъдат оттеглени и двете кандидатури.

„Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие. Ние имаме доверие в Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му”, посочи Митева.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/4/22 13:30

    Папиломи те лесно не падат. Трябва упорито лечение.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/4/22 13:56

    От кога сме президентска република?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/4/22 17:07

    Всяка жаба да си знае гьола.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/4/22 18:34

    Каримански е достоен ,той трябва да бъде.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/4/22 16:11

    Toia Slavi lapna tototo sega i ot bankata za kvo mu sa tolkova mnogo.Prezidentska republika kakto v Turkie.kvi sa tia 1000 partii

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/4/22 19:02

    Слави може да е казал или давате БНБ или отиваме на нови избори и си отивате в Канада

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/4/22 09:00

    На есен с песен га махна Бочето не рИва а сега се оправяй с подмяната ХарварТ ще краде като за последно щото не е от тук и е ЗА МАЛКО нищо ново под слънцето

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.